SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Családinet [cikkei] - 2024-06-27
Mielőtt belevetjük magunkat a nyárba, illetve a medencébe vagy épp a Balatonba, jó, ha tudjuk, hogy nem csupán a bőrünket kell felkészíteni a nap káros sugarai ellen, szemünk megfelelő UV védelme ugyanúgy fontos. Minden, optikában kapható napszemüveg megfelel ennek a célnak. Világos szeműek általában érzékenyebbek a nyári, intenzívebb fényre, nekik emiatt fokozottan ajánlott a napszemüveg viselése. A szemünk megfelelő védelméről azonban nem csak a parton, hanem a vízben is gondoskodni kell a vízben lévő baktériumok miatt. Ha betartunk néhány alapvető szabályt, felhőtlen nyár elé nézhetünk, már ami a szemünk egészségét illeti.
Tudtad, hogy nyáron a szemed a vízben is veszélynek lehet kitéve?

Mély víz csak úszóknak, felhevült testtel ne ugorjunk a hideg vízbe, evés után várjunk 30 percet, mielőtt a medencébe megyünk, és ne ússzunk túl a bóján. Ezeket a vezényszavakat már kisgyerekkorunkban igyekeznek belénk verni, ha nyári strandolásról van szó, de olyan jó tanácsot kevésbé hallunk, hogy közben hogyan ügyeljünk egyik legféltettebb kincsünkre, a szemünk egészségére. Dr. Török Mátyás, a Budai Szemészeti Központ szemész orvosa összeszedte azokat a szabályokat, amelyeket érdemes szem előtt tartani vízparti nyaralás közben.

1. Klór és egyéb vegyi anyagok

A klór és a sóoldat alapvető szerepet játszik az úszómedencék fertőtlenítésében. Ezek az anyagok azonban árthatnak a szemünknek. Akár már rövid ideig tartó kontakt esetén is szemirritáció alakulhat ki. Ennek tünete a szúró, égő, száraz szem érzés, amit gyakran a szemfehérje pirosodása is kísér. Az úszómedence pH-egyensúlyát 7,2-7,8 közé optimalizálják, az emberi szemfelszín pH-ja pedig 7,5 körüli. Ha a víz pH-ja 7,2 alá süllyed, az már csípheti a szemünket, és ugyanígy nem szerencsés, ha az érték 7,8 fölé kúszik. Ha a strandon túlságosan klórosnak éreznénk a medence vizét, semmiképp ne nyissuk ki a szemünket a víz alatt. Ha pedig olyan szerencsések vagyunk, hogy saját medencénk van, gyakran mérjük a víz pH-értéket, és az előírtaknak megfelelően állítsuk be a kémiai összetételét.

2. Védjük a könnyfilmet

A könnyfilm egy olajból, vízből, fehérjéből és enzimekből álló védőgát, amely a szaruhártya elülső részét borítja. Az egyik fő ok, amiért a medence vegyszerei irritálják a szemet, az az, hogy elmossák az egészséges könnyfilmet, így a szaruhártya védtelen marad. Ha ez gyakran előfordul – mondjuk egy állandóan úszással töltött nyár során –, akkor ez száraz szem szindrómához vezethet, egy olyan állapothoz, amelyben a könnyfilm nem működik megfelelően, vagy összetétele nem optimális. Úszás előtt és után tartósítószer-mentes műkönny alkalmazása segíthet a könnyfilm támogatásában.

Aki rendszeresen úszik annak mindenképp érdemes műkönnyel átmosni a szemfelszínt medencehasználat után, még akkor is, ha úszószemüveget használ, mert a szemre kerülő irritáló anyagok hosszútávon visszatérő szemgyulladást is okozhatnak.

3. Viseljünk úszószemüveget

Az úszószemüveg a legjobb módja annak, hogy megvédjük a könnyfilmet úszás közben. Különösen igaz ez a gyermekek esetében, akik hosszú órákat képesek a medencében, illetve a sós tengervízben tölteni. Lehet, hogy némi megszokást igényelnek, de a legjobb szemvédelmet nyújtják az irritáció minden formája ellen.

Úszás után mindenképpen tisztítsuk meg a szemüveget, hogy megszabaduljunk a lencsékben esetleg felhalmozódott baktériumoktól. Ugyanezen okból soha ne tegyük el nedvesen az úszószemüveget. Tisztítás után alaposan szárítsuk meg.

4. Mellőzzük a kontaktlencse használatát

Úszás, strandolás közben a kontaktlencse viselése nagyon káros lehet a szemünkre, és a legjobb, ha kivesszük, mielőtt a vízbe csobbanunk. A lencsék ugyanis szivacsként szolgálnak mindenféle baktérium számára. Legyen szó bármilyen típusú vízről – beleértve a medencét, a pezsgőfürdőt, a tengert, az óceánt vagy a tavat – ha, kontaktlencsét viselünk, nagy a fertőzés kockázata. A baktériumok már egyetlen úszás, merülés után is elszaporodhatnak a lencséken. Továbbá a kontaktlencsék a víz alatt hajlamosak gyorsabban kiszáradni és merevvé, törékennyé válni, ami sok kellemetlenséget okozhat.

Ha mindenképp ragaszkodunk ehhez a látássegítő eszközhöz, váltsunk napi kontaktlencsére a nyaralás idejére. A vízben töltött idő után azonnal távolítsuk el és dobjuk ki őket, így csökkenthetjük a fertőzés kockázatát.

5. Törekedjünk a rendszeres hidratálásra

A hidratálás az egészség minden aspektusához elengedhetetlen, beleértve a szem egészségét is. A dehidratáció gátolhatja a könnytermelést, vagyis gyengíti a könnyfilmet, és így az úszás során érzékenyebbé teszi szemünket a vegyi anyagok és baktériumok okozta negatív hatásokra. A meleg nyári napokon könnyű kiszáradni, ezért a könnytermelés fenntartása érdekében is igyunk sok vizet.

6. Mossuk meg a szemünket

Az egyik legjobb dolog, amit szemünk védelme érdekében tehetünk, hogy miután kijöttünk a vízből, azonnal megmossuk a szemünket. Ez segít megnyugtatni a szemet az esetleges irritációtól, emellett lemosni a szemhéjakon/szempillákon lévő vegyszermaradványokat és a tengeri sót, bár igaz, hogy a sós víz általában kevésbé irritálja a szemet, mint a klór. A lemosást a már említett tartósítószer-mentes műkönnyel is kiegészíthetjük.

7. Erre figyejünk szemműtét után

Ha látásjavító vagy egyéb szemműtétet tervezünk, orvosunk egy listát fog adni a „teendőkről" és „tilalmakról", amelyeket a felépülés során figyelembe kell venni. Az egyik dolog, amit közvetlenül a műtét után kerülni kell, az úszás. Mivel a műtéti területnél megbolygatják a szaruhártya normál flóráját és szerkezetét, így sérülékenyebbé válik a vegyi anyagokkal és baktériumokkal szemben. Könnyebben alakulhat ki fertőzés, ami befolyásolhatja a műtét utáni látást. Ilyen esetben az úszószemüveg viselése sem nyújt kellő védelmet. "Érdemes a nyaralás és a szemműtét időpontját a korlátozásokat figyelembe véve összehangolni" – hívja fel a figyelmet dr. Török Mátyás, szemsebész.

Forrás: Budai Szemészeti Központ, purecom
Kép: Budai Szemészeti Központ

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

3 éves, tündéri kislány tűnt el Budapesten

Fonseca Lily átlagos testalkatú, hosszú, világosbarna hajú, barna szemű kislány, a XVII. kerületből tűnt el. A rendőrség azt kéri, hogy akinek van információja a kislány tartózkodási helyéről, az jelentkezzen.
A szerkesztő ajánlja