SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Veszélyes trend terjed az interneten - házilag veszik ki a spirált a nők, a nőgyógyászok figyelmeztetnek a veszélyekre

Lakatos Dóra [cikkei] - 2022-03-21
Rendkívül veszélyes trend terjedt el az interneten: a nők házilag próbálják meg eltávolítani a fogamzásgátló spirált. A nőgyógyászok szerint ez egyáltalán nem biztonságos, és mindenkit arra kérnek, hogy ne próbálkozzon ilyesmivel, mert súlyos, maradandó károsodásokat okozhat!
Veszélyes trend terjed az interneten - házilag veszik ki a spirált a nők, a nőgyógyászok figyelmeztetnek a veszélyekre

A TikTokon kezdett terjedni

Orvosok figyelmeztetnek annak a trendnek a veszélyeire, ami végigsöpört a TikTokon: ahol a nők a saját fogamzásgátló spiráljaikat távolítják el - írja a Daily Mail.

A fogamzásgátló spirál egy méhen belüli fogamzásgátló eszköz, aminek 99 százalékos a hatékonysága, amennyiben helyesen van felhelyezve. Ezeket az eszközöket csakis egészségügyi szakember helyezheti fel és távolíthatja el, hiszen ha valami megsérül odabent, annak súlyos következményei lehetnek.

A Covid-19 miatt kialakult egészségügyi helyzetben azonban világszerte nehézkes az egészségügyi ellátás, és sokan nagyon régóta nem kapnak időpontot a nőgyógyászukhoz. Voltak olyan nők is, akik arról számoltak be, hogy az orvosuk elutasította a spirál eltávolítását, amiért nem akartak rögtön egy másik fajta fogamzásgátlóra áttérni.

Ezért kezdett el terjedni az a trend, ahol a nők a saját kezükbe vették az ügyet, és videókban mondták el vagy mutatták meg, hogyan távolították el a saját fogamzásgátló spiráljukat házilag.

A Mikkiegallagher nevű TikTok felhasználó például a kamera előtt távolította el a saját spirálját. Bár figyelmeztette a nézőit, hogy ez nem orvosi tanács, azt is hozzátette, hogy a művelet sokkal könnyebb volt, mint gondolta volna, és mindössze két percet vett igénybe.

@miiikkkkkkiiieee this is NOT medical advice but it only took 2 minutes 😳 #fyp #momsoftiktok #periods #iudremoval #iud #mirena #momtok #diy #birthcontrol #gonefishing ♬ God Made Girls - RaeLynn


A trend veszélyeire több nőgyógyász is figyelmeztetett

Egy new-yorki nőgyógyász, Dr. Anar Yukhayev az NBC-vel készült riportjában azt mondta, a procedúrát érdemesebb egy orvossal elvégeztetni, mivel ott rendelkezésre állnak a megfelelő eszközök, valamint bizonyos szituációkban erő kifejtésére is szükség lehet.

"Pontosan tudnod kell, mekkora erőt kell kifejtened. Ha túl nagy erőt kell használnod, az azt jelenti, hogy valami nem jó, például a spirál beragadhatott. Amikor meghúzod, akkor átteheted a méhnek egy másik részébe is, ezzel még rosszabbá téve a spirál beágyazódását. Ez az egyik dolog, amiért úgy gondolom, hogy ez nem jó ötlet, vagy rizikós, tulajdonképpen veszélyes."

Dr. Gloria Bachmann nőgyógyász hasonlóan nyilatkozott a TODAY-nek. Szerinte jobb egy "kontrollált környezetben" eltávolítani a spirált, mivel ha bármilyen probléma felmerül, azt az orvosok kezelni tudják. "Amikor a rendelőben vesszük ki, minden látható, de amikor saját magadnak távolítod el, akkor többé-kevésbé vakon csinálod."

"Hogyha a méh izom-rétegébe ágyazódott be, ami megtörténhet, az nagy mennyiségű vérzést és sokkal nagyobb fájdalmat okozhat, és akár a méhet is ki lehet húzni vele együtt, amit valószínűleg senki nem akar."

Azt hiszem, ezt valóban senki nem szeretné, így jobb, ha ezt és az ehhez hasonló feladatokat a nőgyógyászokra bízzuk, még akkor is, ha nehezen tudunk eljutni hozzájuk!

Indexkép: Depositphotos.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

Tények és tévhitek a kullancs helyes eltávolításáról - VIDEÓVAL

A kullancsok csaknem háromszáz betegséget terjesztenek, ám ezek közül az emberre csak néhány veszélyes. Hazánkban a két leggyakoribb a Lyme-kór és a vírusos agyvelő-, agyhártyagyulladás. Ezek elkerülése érdekében fontos, hogy a kullancscsípés esetén mielőbb távolítsuk el a vérszívót. A Semmelweis Egyetem oktatóvideója ehhez nyújt segítséget.
Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

Az 5 legfontosabb dolog, amit érdemes tudni a krónikus vesebetegségről

A krónikus vesebetegség mára már népbetegségnek számít, amely a világ lakosságának mintegy 10%-át, azaz több mint 800 millió embert érint. Noha az idősek és a nők között gyakrabban fordul elő, legnagyobb kockázatnak a cukorbetegek és a magas vérnyomásban szenvedők vannak kitéve, az előbbiek közül minden harmadiknak, az utóbbiak esetében pedig minden ötödiknek van valamilyen vesebetegsége. Évente milliók halnak meg a betegség okozta szövődményekben: az előrejelzések szerint 2040-re a krónikus veseelégtelenség lesz az 5. leggyakoribb halálozási ok világszerte.1
A szerkesztő ajánlja