"Olajos mag" allergia? Nem mindegy, melyikre vagy érzékeny
Olajos magvak csoportosítása
Íme egy kis összefoglaló csoportosítás az „olajos magvak" témakörében:
- Hüvelyesek rendjébe tartoznak: földimogyoró, szója, bab, borsó, lencse, csicseriborsó
- Nyírfafélék családjába tartozik: törökmogyoró, mogyoró
- Bükkfafélék családjába tartoznak: dió, pekándió, szelídgesztenye
- Rózsafélék családjába tartozik: mandula (közeli rokona az őszibarack)
- Szömörce félék családjába tartoznak: kesudió, pisztácia
Teljesen különálló növénycsaládokban: kókuszdió, fenyőmag, brazil dió, mustármag, napraforgómag, szezámmag, mák
(Forrás: DrSÉF Hírlevél)
Amint láthatjuk, az olajos magvak egymástól jól elkülöníthető csoportokba sorolhatóak, olyannyira, hogy az allergének kötelező feltüntetésekor sem szerepelnek egy kategóriában. Az alábbiakban sorra vesszük a leggyakrabban allergizáló típusaikat és az érzékenység tüneteit:
1. Diófélék
Ide tartozik a dió, paradió, pekándió, kesudió, gesztenye, illetve panaszt okozhat még a földimogyoró, a napraforgómag, mandula, pisztácia, fenyőmag és a törökmogyoró is. Megtévesztő megnevezésük ellenére a kókuszdió és a szerecsendió nem tartoznak az allergének közé.
Dióallergia bármely életkorban felléphet, tünetei az enyhétől az életveszélyesig terjedhetnek. Felléphet szájzsibbadás, bőrviszketés, csalánkiütés, duzzanat az ajkakon, nyakon, hányás, hasmenés, súlyos esetben életveszélyes, azonnali ellátást igénylő anafilaxiás sokk is. Belélegezve vagy a bőrön keresztül is okozhat tüneteket.
Kép: Krasula / shutterstock
2. Szezámmag
Fogyasztásakor gyulladás és bőrkiütések jelentkeznek. Az érintetteknek fontos tudni, hogy nem csak az élelmiszerekben, hanem számos kozmetikai szerben is található szezámolaj. Oda kell figyelni, mert gyakran csak kismértékben, ízesítésre használják, például péksütemények tetejére öntik a szezámolajat, vagy az aszalt gyümölcsöket forgatják meg benne.
Kép: Elena Schweitzer / shutterstock
3. Földimogyoró
A legveszélyesebb, potenciálisan életveszélyes allergizáló növény. Már egy egészen kevés mennyiség, akár belélegezve is rendkívül súlyos tüneteket tud okozni, ezért fordul elő, hogy egyetlen érintett gyermek miatt az egész iskolából kitiltják a földimogyorót tartalmazó ételeket.
Enyhe formája sokakat érint: gyakori, hogy egy nagy zacskó mogyoró elfogyasztása után másnap pattanások jelennek meg az ember arcán és hátán. Súlyosabb esetben nehézlégzés, zihálás, asztmás roham, ájulás vagy akár anafilaxiás sokk is jelentkezhet.
Az érintettek kizárólag megbízható forrásból származó „Földimogyoró-mentes” címkével ellátott élelmiszereket fogyaszthatnak, a legsúlyosabb esetben pedig még a házon kívül történő étkezésről is le kell mondani.
Kép: Hong Vo / shutterstock
Bármilyen olajos mag fogyasztása után az alábbi tünetek jelentkezésekor mindenképpen indokolt az allergiavizsgálat:
- Csalánkiütés
- Bőrviszketés
- Bizsergő érzés a szájban és az ajkakon
- Hányinger, hányás
- Asztmás rohamok
- Nehézlégzés
- Hasmenés
- Szédülés
- Ájulás
Kapcsolódó cikkeink:
- 10 dolog, amit soha ne említs egy anyának, ha a gyermeke ételallergiától szenved
- „Ami az egyik embernek étel, az lehet, hogy a másiknak erős méreg”
- Nem mindegy, hogy allergiásak vagy érzékenyek vagyunk egy ételre!
- A legveszélyesebb hely az ételallergiában szenvedő gyerekeknek nem ott van, ahol gondolnád
Indexkép: Dionisvera / shutterstock
Közösségi hozzászólások: