SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Fontos tudnivalók a szmogriadóról - miért jelent különösen nagy veszélyt a gyerekekre a szmog?

Családinet [cikkei] - 2017-01-26
Mást sem hallani az elmúlt napokban a médiából, mint a szmog miatt kialakult helyzet jelentését, mely szinte országszerte gondokat okoz. Ha azonban kisbaba van a családban, nagyobb gondunk is lehet, mint hogy busszal kell dolgozni mennünk. Lássuk, miért nem tanácsos ilyenkor kisgyermekünkkel kimenni az utcára!
Fontos tudnivalók a szmogriadóról - miért jelent különösen nagy veszélyt a gyerekekre a szmog?

Az UNICEF legfrissebb jelentése szerint kétmilliárd gyermek él szennyezett levegőjű környezetben világszerte, míg évente 600 ezer azoknak az 5 év alatti gyermekeknek a száma, akik a szennyezett levegő miatt halnak meg. A távolabbi országokban, Ázsiában, Afrikában sajnos nem ismeretlen, inkább állandó az a jelenség, mellyel mi magyarok szerencsére ritkábban és csak pár napra találkozunk.


Kép: Mohai Balázs / MTI-Fotó


Mi az a szmogriadó?

A levegőben alapvető összetevőin (nitrogén, oxigén és nemesgázok) kívül előfordul por, káros anyag, széndioxid, szénmonoxid és még rengeteg másféle méreganyag, melyek azonban kis mennyiségben nem zavarnak semmit. Ha sokáig nem fúj a szél és ködös, hideg idő van, ezek az anyagok – akár egy rosszul szellőző szobában – megrekednek.
Amikor a szálló por, és a szennyező anyagok mennyisége olyannyira megnő a levegőben, hogy az erősen károssá, egészségre veszélyessé válik, eléri az úgynevezett egészségügyi határértéket. A törvény értelmében az embereket ilyenkor tájékoztatni kell, ha pedig túllépi ezt a határt, riasztást kell kiadni, és lépéseket kell tenni annak érdekében, hogy minél hamarabb megtisztuljon a levegő.

Jelenleg (2017.01.26.) szmogriadó van érvényben, az ország több részén veszélyes a levegő (részletek a cikk végén).

 

A szmog káros hatásai

A légzőrendszerünk elég fejlett „szűrővel” rendelkezik, ha „le is tüdőzünk” valami nem odaillőt (pl. port, szemcsét), az előbb-utóbb elakad, ahogy a légcsövünk egyre kisebb és kisebb csövekre ágazik szét.
A légszennyezést okozó részecskék azonban annyira aprók, hogy szinte akadály nélkül jutnak el a legkisebb légutakba, ott pedig gondot okoznak, mivel akadályozzák az oxigénáramlást. A nyálkahártyát irritálhatják, asztmás tüneteket okozhatnak olyanoknak is, akik korábban nem szenvedtek ettől a betegségtől, akiknek pedig aktív tüneteik vannak, rosszabbodhat az állapotuk.
A lerakódott részecskék gyulladást, hörghurutot válthatnak ki, zihálás, köhögés, légszomj is előfordulhat. Láthatjuk: sajnos messze túlmutat a dolog a „rossz levegőn”.


Kép: Komka Péter / MTI-Fotó

 

Miért különösen veszélyes a gyerekekre a szmog?

Miben mások a gyerekek? A legkézenfekvőbb különbség, hogy alacsonyabban vannak. Mindegy, hogy babakocsiban fekszenek, vagy egyszerűen csak térdmagasságban szaladgálnak, alacsonyabb szinten veszik a levegőt, mint mi. A nehéz, sűrű, szennyezett levegő a talajhoz közelebb gyülemlik fel, ezért a kicsiknek több jut belőle.

Egy másik fontos különbség, hogy a gyerekeknek mások a testarányaik. Fejükhöz képest egyéb szerveik – jelen esetben a tüdejük, illetve bőrfelületük -  más méretűek, mint a felnőtteké, így arányaiban több oxigénre van szükségük, s gyorsabban lélegeznek, mint mi. Ezzel szemben immunrendszerüknek még nem volt ideje megedződni, ezért jobban ki vannak téve a káros behatásoknak.

Ha – mint jelen esetben – influenza, vagy egyéb járvány is tetézi a bajt, mindenképpen az a legjobb döntés, ha nem visszük ki kisgyermekünket az utcára ilyenkor. 
Persze előfordulhat, hogy ezt nem tudjuk megoldani. Ha öreg autónk és sürgős dolgunk van egyszerre, akkor sajnos nem tehetünk mást, minthogy órákat utazunk a tömött buszon, metrón, közvetlen kapcsolatban a szmoggal és a vírusokkal is. Mindezt azonban kénytelenek vagyunk elviselni átmenetileg, hiszen nem akarhatjuk, hogy a szmoghelyzet tartóssá - és gyermekhalálozási okká - váljon hazánkban is.


Kép: Mohai Balázs / MTI-Fotó

 

Friss hírek a jelenlegi szmogriadóról


Az ország nagy részén veszélyes a levegő

2017.01.26: Szerdára az országban többfelé mérséklődött némileg a légszennyezettség, de északkeleten továbbra is veszélyes a levegő minősége a magas szállópor-koncentráció miatt.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat éjjeli előrejelzése szerint noha csütörtökön napközben az egészségügyi határérték környékére csökkenhet a szálló por koncentráció, estétől újra romlás várható a levegőminőségben. A legfrissebb számítások szerint jövő hét kedden érkezhet egy erősebb front, csapadékkal és széllel, ami hosszabb időre véget vethet a szmogos időszaknak - írták.

Az Országos Közegészségügyi Központ térképén szerdán délelőtt Eger, Nyíregyháza, Miskolc, Putnok, Kazincbarcika és Sajószentpéter szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.
Tizenöt település - Budapest, Vác, Esztergom, Dorog, Tatabánya, Tököl, Dunaújváros, Győr, Szentgotthárd, Szeged, Szolnok, Debrecen, Oszlár, Hernádszurdok és Salgótarján - levegőjét minősítették egészségtelennek.
    
Még mindig sok településen van érvényben a szmogriadó valamely fokozata. Továbbra is tilos Budapesten olyan gépjárművel közlekedni reggel 6 és este 10 óra között, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód nullától négyesig terjed, vagy egyáltalán nem tartalmaz kódot. Az intézkedés nem vonatkozik az M0-s elkerülő út fővároson áthaladó szakaszaira, továbbá a Nagykovácsi és Remeteszőlős lakosainak közlekedését biztosító utakra.
A gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, a korlátozást megsértőkkel szemben legfeljebb 150 ezer forintos szabálysértési bírság szabható ki.

A fővárosi szmoghelyzet további romlásának elkerülése, illetve a javulás érdekében Tarlós István főpolgármester azt kéri, hogy a fővárosi úti célok elérésekor lehetőleg a közösségi közlekedést használják a lakosok, ne járassák álló gépjárművük motorját, mérsékeljék a szilárd- és olajtüzelésű berendezések használatát, a szolgáltató, illetve termelő tevékenységet ellátó létesítmények üzemeltetői pedig csökkentsék porkibocsátásukat.

(Forrás: MTI)

Indexkép: MTI fotó: Kallos Bea

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja