SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Az unokád DNS-ét is befolyásolja a táplálkozásod

Családinet [cikkei] - 2015-01-29
A legfrissebb genetikai kutatások szerint nem csak saját egészségünket, hanem unokáink örökítőanyagát és így egészségét is befolyásolja, hogy mivel táplálkozunk.

Az vagy, amit a nagyszüleid ettek

Több, a közelmúltban megjelent genetikai kutatás is megerősítette, hogy a táplálkozás módosítja az örökítőanyag aktivitását, és ez az utódokra is hatással van. Ami igazán újdonság, az az, hogy a táplálkozás hatása akár több generációra is befolyással lehet – számolt be róla a ReceptNeked.hu.

Az már régóta közismert volt, hogy az anya várandósság alatti táplálkozása kihat az újszülött egészségére. A második világháború során született gyermekek közül felnőttkorukban sokan szenvedtek szív-és érrendszeri megbetegedésekben, attól függően, hogy édesanyjuk mennyit éhezett a háború során a várandósság alatt.

Néhány éve spanyol kutatók mutatták ki, hogy az apa táplálkozási szokásai is kihatnak a gyermekek egészségére. Jiménez-Chillarón fehéregerekkel kísérletezett, melynek során az apaállatokat túletették. Legnagyobb megdöbbenésükre az utódoknál is jelentkeztek a túltápláltságra utaló egészségügyi problémák – például az elhízottság vagy a cukorbetegség – holott az új generáció étkezése teljesen normális volt.

A kulcsszó az epigenetika

A furcsa jelenség hátterében az epigenetika áll. Ennek lényege, hogy a táplálkozás minden sejtben változásokat okoz, beleértve a spermiumokat és a petesejtet is. Ez pedig bár közvetlenül nem módosítja az örökítőanyagunkat, ám annak környezetét igen, ami pedig megváltoztatja az örökítőanyag aktivitását és így tulajdonságainkat is.

A Duke Egyetem kísérletében egérembriókat klónoztak, akiket különböző módon táplált anyaállatok hoztak a világra. Bár a klónok genetikai állománya tökéletesen azonos volt, az állatok súlyban, egészségben, de még a szőrük színében is radikálisan különböztek egymástól, attól függően, hogyan táplálták a béranya állatokat.

Három generációra

A Stanford Egyetem kísérletében már képesek voltak pusztán táplálkozás által a harmadik generációra átvinni bizonyos tulajdonságokat, anélkül, hogy a genetikai állomány módosult volna.

A spanyol kutató, Jiménez-Chillarón szerint: ”Bár a jelenlegi dogma az, hogy az epigenetikus tényezők a sejtosztódáskor teljesen törlődnek, ám az új kutatások szerint mégsem teljesen ez a helyzet.”

Magyarán szólva olyan epigenetikus tényezők, mint a táplálkozás vagy a stressz, nem csak ránk hat ki, hanem gyerekeinkre, unokáinkra, sőt azok utódaira is, anélkül, hogy génállományunk megváltozna.

A mondás szerint az vagy, amit megeszel. A genetika legújabb eredményei szerint azok is vagyunk, amit szüleink és nagyszüleink megettek. Sőt, az ő élményeik, személyes tragédiáik is kihatnak utódaikra testi szinten is.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Az emlődaganat helyi kiújulásának típusa és ideje előrejelezheti a lehetséges áttéteket

Gépi tanulás segítségével nagy pontossággal megjósolható, hogy az emlőrák elsődleges kezelése után milyen típusú helyi kiújulásra van esély, és ezután kialakulhatnak-e szervi áttétek, derül ki a Semmelweis Egyetem friss kutatásából. A szakemberek 154 beteg adatainak elemzésével egyebek mellett kimutatták, hogy minél több idő telik el az első diagnózis és a tumor visszatérése között, annál kisebb az áttétek kockázata. A kutatás eredményei fontos lépést jelenthetnek a személyre szabott terápiás stratégiák kialakításában.

Egy anya megkéselte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulás után

A szülői szeretetnek a világ legbiztonságosabb helyét kellene jelentenie egy gyermek számára. Tragikus módon azonban előfordul, hogy éppen a gondviselők okoznak fájdalmat. Nemrégiben egy anya állítólag halálra késelte 11 éves fiát egy Disneyland-i kirándulást követően.

A ferde testhelyzetben való alvás előnyei

A ferde testhelyzetben való alvás egy enyhén döntött fekvőfelület révén hasznosítja a gravitációt. Az ötlet nem újkeletű: bizonyos állatfajok és már az ókori egyiptomiak is felismerték, hogy a fej kissé megemelt helyzete sokszor előnyösebb. A modern tudomány pedig megerősíti, hogy a 3,5-5 fokos szöggel megemelt ágy segítheti a jobb alvást, a regenerációt és a méreganyagok eltávolítását.

Fiatal édesanya tragédiája: agyvérzés következtében hunyt el a szülés után

Megdöbbentő tragédia rázta meg a nyíregyházi közösséget: egy 22 éves kismama életét vesztette nem sokkal gyermeke születése után. Az eset körülményeit jelenleg is vizsgálják a hatóságok és az egészségügyi szakemberek.​

Dráma az esküvőn: az oltár előtt esett össze a menyasszony

Stressz, éhezés és a boldogító igen - avagy hogyan NE készüljünk a nagy napra.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja