Készíts karácsonyra cukormentes szaloncukrot
Nassolni egészségesen is lehet
Karácsonykor a legtöbb család asztalára, karácsonyfájára biztosan kerül valamilyen ízű szaloncukor. Amennyiben cukorbetegséged vagy inzulinrezisztenciád miatt a cukros nassolnivalók bűnös élvezetnek számítanak, akkor se keseredj el, hiszen az otthonodban is elkészítheted ezt az ízletes édességet, csak ügyelj arra, hogy a diétádhoz illő alapanyagokat használj!
Az első és legfontosabb az, hogy a cukrot helyettesítsd cukorpótlóval! Ilyen például az eritrit, amelynél nem kell hashajtó hatásra számítani, és szénhidrát tartalmat sem kell számolni rá. A szaloncukor bevonatához cukormentes étcsokoládét válassz, hiszen a magas, azaz a minimum 60-70 százalék kakaótartalmú csokoládé gazdag antioxidáns tartalommal rendelkezik, így mértékletes fogyasztásával segíti szervezete egészséges működését. Hogy kellően szilárd legyen a szaloncukor, használj hozzá kókuszzsírt, amely telített zsírsav tartalmának köszönhetően hűtésre megszilárdul. (Hiszen fő különlegessége, hogy szobahőmérsékleten szilárd halmazállapotú, magasabb hőmérsékleten folyékonnyá válik, majd ha újra lehűtjük, akkor ismét szilárddá válik.) - mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.
A recept hozzávalói:
- 25 dkg dió
- 8 dkg kókuszzsír
- 15 dkg eritrit
- 2 tk rum
- fél dl víz
- 100 g cukormentes étcsokoládé
Elkészítés:
Egy lábasban melegítsd fel a vizet, add hozzá a kókuszzsírt, majd addig melegítsd, amíg fel nem olvad. Ezután mehet hozzá az eritrit, folyamatosan kevergesd, amíg egynemű masszát nem kapsz. További lépésként vedd le a tűzről, és add hozzá a finomra őrölt diót valamint a rumot, majd, ha kihűlt a massza, formázz belőle szaloncukrokat. Végül vízgőz felett olvaszd meg a csokoládé 3/4 részét, majd a tűzről levéve keverd el benne a maradék csokoládét. 2 villa segítségével mártogasd a csokoládéba a szaloncukrot, és helyezd sütőpapíros tálcára. Miután a csokoládé megdermedt, ha szeretnéd, be is csomagolhatod.
Forrás: Budai Endokrinközpont
Fotó: en.wikipedia.org
Közösségi hozzászólások: