SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az édeskömény puffadás ellen a legjobb orvosság!

Családinet [cikkei] - 2005-07-17
Az édeskömény az egyik legjobb erjedés- és puffadás gátló gyógynövényünk.

A gyógyhatást a termés szolgáltatja, ami külalakra nagyon hasonlít a kapormaghoz, csak annál nagyobb, íze fűszeres, kissé csípős.

Hatóanyaga az illóolaj, aminek fő komponense az édes ízű transzanetol (50-70%), továbbá a kesernyés, kámforos ízű alfa-fenchon (50%). Tartalmaz még ánizsaldehidet is, melynek köszönhetően az édeskömény illata igen hasonló az ánizséhoz. Nagy mennyiségű kalciumot, káliumot, magnéziumot, foszfort vasat, mangánt cinket tartalmaz. Van benne A vitamin és B komplex vitamin.

Az édeskömény világkörüli útja Dél-Európából indult ki. A rómaiak használták nagy előszeretettel, és haszonnal, de ismerték a görögök és a kínaiak is. Azóta elterjedt a világ minden tájára, nem egy országban nagyban termelik a lakosság ellátására. Eredetileg ugyanis csak gyógynövényként használták a sok jó tulajdonsága révén.

Ha egyszer elvetjük a kert egyik sarkába, sokáig nincs vele gondunk. Tarthatjuk az erkélyen is egy cserépben. Életét meghosszabbíthatjuk, ha mindig visszavágjuk, nem engedve meg a virágzást.

Az édeskömény egyik legértékesebb ízesítőnk, mivel nemcsak az ízeket és a szájban levő íz-bolyhokat befolyásolja, de fogyasztásával alaposan besegítünk az emésztésünk meggyorsításába.

A rómaiak minden lakoma előtt körül adtak egy kis szelencét, amelyben édeskömény volt. Egy csippentés elegendőnek bizonyult a hatalmas mennyiségű étel fogadására. Nem volt gyomorégés, és renyhe emésztés. Az édeskömény aktivizálja az emésztőszervek energiáját, a gyomorban és a vékonybélben. Felgyorsítja a szervezet anyagcseréjét és csökkenti a gázok hajráját a belekben. Erről legjobban úgy győződhetünk meg, ha bab, vagy egyéb hüvelyes elfogyasztása után kellemetlen feszültséget érzünk a gyomrunkban, puffadtságot beleinkben, mintha megállt volna a mozgás.

További jellegzetesség a csuklás, és a nehéz lélegzés, ami a szívre történő nyomásból is eredhet. Ezt megelőzhetjük, ha egy csipetnyi édeskömény magot beleszórunk ételünkbe, ami tovább fokozza az ízek hatását.

Ha olyan ételt fogyasztunk, amelyhez nem csatolhatjuk az édesköményt, de érezhetően baj van az emésztésünkkel, legjobb, ha e dús levelekből készített lét fogyasztjuk, két- három evőkanállal.

A fönt említett emésztési zavarok esetén az egész emésztési rendszerre kiterjedő lelassulás a jellemző. Az egész anyagcsere lelassul, a gyomorban, a belekben pang az étel. Ez lehet túlzott fogyasztás eredménye, vagy idősebb korban a keményítő és a fehérje együtt való fogyasztása. Csökkenthetjük az emésztőszervek terhelését, ha csak keveset fogyasztunk, vagy egyszeri étkezés alatt csak fehérjét vagy csak keményítőt fogyasztunk zöldségfélével. Gyümölcsöt, édességet csak az étkezés után két órával fogyaszthatunk. Ezt azoknak ajánlatos betartani, akik idősebbek, s csökkent az anyagcsere, illetve lelassult az emésztés. A székrekedést a gyomor folyamatos túlterhelése is okozhatja. Ilyenkor ajánlatos meggyorsítani egy kicsit az emésztőszervek mozgását egy kis édeskömény lével.

Az édeskömény simulékonyan ömlik szét a szájban, érezhetően birizgálva az érző bolyhokat. Ugyanígy hat a testben az agyban bizonyos idegekre, aminek következtében egy időre megszűnik az aggodalom, az idegesség érzete, elmaradhat a hisztérikus roham. Az édeskömény olaja megkönnyíti az érzelmek rendbe szedését, feldolgozását, és egyensúlyban tartását. Segít a biztonságérzet megszerzésében és megtartásában, oldja a magányosságérzet okozta fásultságot.

A vese hanyatló munkájának a jele, ha folyadék halmozódik fel a testben. Ez érthető a tüdőre is, vagy más nyálkahártyás részre, ahol fázás következtében nyák keletkezik. Az édeskömény segít a szervezetnek megszabadulni a nem oda való folyadéktól. Ha egy ideig kúraszerűen fogyasztjuk, reggelenként egy csipet magot lenyelve, az egész szervezetben felhalmozódott nyálka eltűnik, és csökkenti a fájdalmat, élesíti a látást, a kismamáknak segít a tejkiválasztásban. Könnyíti a menstruációs folyást, ezért terhes nőknek nem ajánlatos a mag fogyasztása.

Felhasználható még késő, rendszertelen menstruáció kezelésére is. A legújabb kutatások kiderítették, hogy női hormonaktivitású hatása is van, ami enyhítheti a klimax tüneteit. Jobb hatást érhetünk el, ha az édesköményt cickafarkkal és komlóval kombináljuk. A késő menstruációnál 10 nappal a menstruáció ideje előtt kezdjük el alkalmazni az édeskömény teáját, minden nap rendszeresen fogyasztva azt.

A tea elkészítése: 1 teáskanálnyi mennyiséget 15 percig főzzünk 2 dl vízben, majd ízesítés nélkül fogyasszuk étkezés előtt 20-30 perccel.

Édesköményolaj: 1 kg olajat 20 kg szárított magból állítanak elő. Belsőleg étvágygerjesztő, emésztésjavító, vizelethajtó, szabályos menstruációt elősegítő, tejképző, hashajtó, féregűző, baktérium-ellenes hatású. Érdemes rendszeresen fogyasztani 1-2 cseppet 1 dl vízben elkeverve emésztési zavarok, megfázás, székrekedés, köszvény, tüdőbetegségek és bélféreg esetén. Külsőleg torokgyulladás kezelésére (toroköblögetés), zsíros és tisztátalan bőr kezelésére, szembetegségeknél borogatásként, puffadás és gyomorgörcs esetén bedörzsölő szerként alkalmazható.
bzs

forrás: www.harmonet.hu

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Három gyerek tűnt el Szigetszentmiklósról

A szigetszentmiklósi rendőrök a lakosság segítségét kérik három gyermek eltűnésének felkutatásában.

Epekövesek, figyelem! Íme a gasztroenterológus ünnepi tanácsai

Az ünnepi időszakban tömegesen jelentkeznek a sürgősségi ellátásban az epekólikás betegek. Dr. Pászthory Erzsébet, a Gasztroenterológiai Központ gasztroenterológus, belgyógyász szakorvosa szerint, ha valaki már átélt ilyen rohamot, az soha nem felejti el; megfelelő kezelés híján pedig bármikor újra jelentkezhetnek a tünetek, és akár súlyosabb szövődményeket is okozhatnak a kövek.

Óriási a korai felismerés jelentősége a nőgyógyászati daganatoknál is

A daganatos betegségek korai felismerése sok esetben élet-halál kérdése lehet, de legalábbis meghatározza a kezelés lehetőségeit. Így van ez a nőgyógyászati daganatok esetében is: minél korábban sikerül felismerni a betegséget, annál jobbak lehetnek a kilátások. Dr. Hernádi Balázs, a Nőgyógyászati Központ szülész-nőgyógyásza, a nőgyógyászati onkológia specialistája elmagyarázta, mikor, kinek és milyen vizsgálatok szükségesek az időben történő diagnosztizáláshoz.

Elmúlhat-e magától a pánikbetegség?

A pánikbetegséggel nehéz együtt élni, különösen, ha úgy érezzük, kicsúszik a kezeink közül a kontroll a rohamok kapcsán. Érdemes-e arra várni, hogy majd "magától" elmúlik a nehézség? Egyáltalán léteznek-e olyan eszközök, amelyekkel elősegíthetjük a javulást? Mikor és miért érdemes orvoshoz fordulni? Dr. Veres Andrea főorvos, a Pszichiátriai Központ pszichiátere adott választ a kérdésekre.

Újévi fogadalom: 2025-ben ne hagyjuk ki a „nagyrutin” vizsgálatot!

Huszonegy éves kor fölött rizikófaktorok, tünetek hiányában legalább öt évente, krónikus betegség, idős életkor esetén évente javasolt a laborvizsgálat, amely fényt deríthet a tartós fáradékonyság, sápadtság, szem alatti sötét karikák, ingerlékenység, hajhullás, gyors hízás vagy fogyás, haspuffadás, bőrproblémák, véres vizelet vagy széklet hátterében húzódó problémákra is. Mindez azért fontos, mert az időben felfedezett betegségek, nagyobb hatékonysággal gyógyíthatók - mondja dr. Torzsa Péter, a Semmelweis Egyetem Családorvosi Tanszékének vezetője.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja