SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Vérszegény vagyok, ha csillag van a vérképemben?

Családinet [cikkei] - 2013-04-10
Orvosi rendelőkben egyik leggyakrabban elhangzott orvosi tanács: Vérszegény? Szedjen vasat! Elsősorban hölgyeknél, fiatalabb, de akár idősebb korban is. Valóban? Ez ennyire komoly betegség? Betegség egyáltalán?
Vérszegény vagyok, ha csillag van a vérképemben?

A vérszegénységről, a kezelés szükségességéről dr. Szélessy Zsuzsanna hematológus-belgyógyászt a Trombózisközpont munkatársát kérdeztük.

Orvosi értelemben vérképnek azt a laboratóriumi lelet nevezzük, amely a vér, sejtes elemeinek csoportok szerinti / vörösvérsejt, fehérvérsejt, vérlemezke / számát és paramétereit tartalmazzák - mondta szakértőnk. Ez a mennyiségi vérkép, és laboratóriumi automatákkal mérik. Minőségi vérképnek azt nevezzük, amikor a különböző sejteket nem csak megszámolják, hanem funkciójuk alapján százalékban is megadják, továbbá az egyes sejtek jellemzőit mikroszkóp alatt is megvizsgálják, és leírják.

A vérszegénység az egyik leggyakoribb kóros állapot az embereknél - erősíti meg Szélessy főorvosnő az általános vélekedést. A vérszegénység az oxigént szállító vörösvérsejtek számbeli csökkenését, vagy minőségbeli eltérését jelenti. Lényege, hogy a szervezetünk sejtjeinek működéséhez nem tud kellő mennyiségű oxigént biztosítani. Gyakorlatilag a sejtjeink fulladoznak.

Mikor kell odafigyelni? Minden csillag problémát jelez a vérképen?

A csillagok a vérképen a normálistól való eltérést jelzik. És igen, minden csillagnál oda kell figyelni, de nem biztos, hogy bajt jelez. Fontos, hogy ne egy paramétert vizsgáljunk csak, hanem összességében a teljes vérképet. Előfordulhat, hogy a csillagot vérvétel, tárolás, szállítás, feldolgozás során bekövetkező változás okozta, vagy a szervezet önmaga egy másik paraméterrel kompenzál. Ne feledjük, nem az a baj ha csillag van, hanem az, ha nem kapnak a sejtek elegendő oxigént!

Vérszegénység kezelés - odafigyelés és helyes életmód

A vérszegénység kezelésében legfontosabb, hogy magát a problémát kezeljük. Nem szívódik fel a vas a belünkből? Állítsuk helyre emésztésünket! Nem eszünk elegendő vasat? Fokozott a szükséglet pl. serdülőkorban, terhességben, szoptatásnál, akut betegségek utáni lábadozásnál? Iktassunk több húst vagy megfelelő vastartalmú étrendkiegészítőt táplálkozásunkba!

Ezen természetesnek is mondható állapotok mellett azonban fontos észrevenni, ha komoly betegség áll a vérszegénység hátterében: tartós bélrendszeri gyulladás, rákos daganat, gyomor- vagy vastagbélvérzés, genetikai defektusok, autoimmun betegségek.

Összességében elmondható, hogy a vérszegénység fontos tünet, jelző érték. Minden esetben felhívja a figyelmet egy mögöttes problémára, melyet kivizsgálva lehet megválasztani és beállítani a helyes kezelést. Daganatos betegségekben sokszor első tünet, így életmentő tünet! Terhességben a magzat alacsony oxigén, így energiaellátását jelezheti. Felszívódási zavarban lappangó autoimmun betegség tünete lehet.

Tehát akinek csillag van a vérképében, leghelyesebb, ha orvoshoz fordul, mert a csillagok száma a vérképnél a baj nagyságát jelentheti.

www.healzz.com

Kép: Victor Habbick, freedigitalphotos

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja