Negyven százalékkal növelheti a túlélés esélyeit az omega-3
Ezek a betegségek Európa-szerte, így Magyarországon is a vezető halálokok közé tartoznak. Most azonban már egy másik, széles körű vizsgálat is alátámasztja a korábbiakat: ennek eredményei szerint az omega-3 zsírsav rendszeres bevitele akár 40%-kal nagyobb esélyt jelenthet a túléléshez.A kutatást az Egyesült Királyságban, a Cardiffi Orvosi Egyetem Alapellátási és Közegészségügyi Tanszékének kutatója, Chris D. Poole és munkatársai végezték el.
A vizsgálatba több mint 12 000, infarktuson átesett önkéntest vontak be; egy részük diabéteszes (cukorbeteg) volt, más részük nem. Összesen 2466 – diabéteszes és nem diabéteszes – beteg a szokásos terápia, tehát pl. lipidcsökkentők, vérnyomáscsökkentők és véralvadásgátló gyógyszerek szedése mellett omega-3 zsírsavat is kapott, míg a többi beteget csupán a szokásos terápiával kezelték.
A megfigyelés során 1517 haláleset következett be, ám a halálozások arányszáma jelentősen eltért az omega-3 zsírsavat szedő, illetve nem szedő betegcsoportok között. Az omega-3 zsírsavat nem szedő diabéteszeseknél 1 évre és 1000 főre számítva 90 haláleset fordult elő, míg az omega-3 zsírsavat szedő diabéteszeseknél 61. Az omega-3 zsírsavat nem alkalmazó, nem diabéteszes pácienseknél a halálesetek száma 1 évre és 1000 főre vetítve 46 volt, ugyanakkor az omega-3 zsírsavat szedő, nem diabéteszeseknél mindössze 33.
Az omega-3 zsírsavval kiegészített terápia tehát egyértelműen, közel 22%-kal csökkentette a teljes halálozási arányt. Ugyanakkor a vizsgálatok azt is kimutatták, hogy az idejében, 14 napon belül megkezdett omega-3 zsírsavas terápia szintén pozitív hatású: 40%-kal növeli a túlélés esélyét. Az eredmények a diabéteszesek és a nem diabéteszesek csoportjában is hasonlóak voltak, függetlenül az egyéb alkalmazott terápiától.
Mindez pedig nemcsak az érintettek számára lehet értékes információ, hiszen az omega-3 zsírsav rendszeres bevitelea megelőzésben is kiemelkedő szerepet játszhat, és kedvező hatásai révén javítja az általános közérzetet. Javítja az endotél, vagyis a véredények belső falát bélelő, vékony sejtréteg működését, vérzsír- és gyulladáscsökkentő, valamint véralvadásgátló hatású és szabályozza a szívritmust.
Fotó: freedigitalphotos.net
Közösségi hozzászólások: