Karcsúsító táplálkozás
Nem kell azonban minden évben pánikszerűen diétáznunk, ha tudatosan megváltoztatjuk étkezési szokásainkat és életmódunkat. Az alábbiakban Tarnai Irén, a Budai Egészségközpont dietetikusa segít abban, hogyan kezdjük el az étrendünk átalakítását.
„Apró lépésenként sokkal könnyebben érhető el és tartható meg az ideális testsúly. A fogyókúrázókra jellemző, hogy korábbi kedvenc, magas energiatartalmú ételeiket azonnal megvonják maguktól, és helyettük csak salátákat esznek. Rövid idő alatt rájönnek, hogy ez így tarthatatlan, és újra visszatérnek a hizlaló ételekhez, ami a jól ismert jojó-effektushoz vezet. A legfontosabb, hogy ne akarjunk rögtön öt kilótól megszabadulni minden hónapban, mert ez a testünknek és a lelkünknek sem tesz jót. Havi egy-két kilogramm súlyvesztés az optimális” – mondta az elismert dietetikus.
7 dietetikai tanács az ideális testsúly eléréséért:
- Mondjunk le a cukrokról! A finomított cukrot tartalmazó ételekkel és üdítőkkel akár napi egy-két étkezésnyi kalóriát is magunkhoz veszünk, amely jelentős szerepet játszik az elhízásban. Helyette használjuk inkább az egészségesebb nyírfacukrot vagy akár édesítőszert, természetesen a megfelelő mértéket tartva!
- Együnk rostban gazdag kenyereket, száműzzük a fehér kenyeret! Különösen egészséges a magasabb tápanyagtartalmú tönköly, purpur vagy teljes kiőrlésű kenyér, amelyektől hamarabb lakunk jól, és később leszünk éhesek.
- Válasszuk a zsírszegény tejtermékeket! 1,5 százalékos tej, 12 százalékos tejföl, zsírszegény sajtok és túró fogyasztása javasolt a zsírosabb és kalóriában gazdagabb tejtermékek helyett. Salátákhoz és müzlikhez ajánlott még a kefir, a natúr joghurt és a hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcsjoghurt is.
- Mellőzzük a rántott húsokat és rántott zöldségeket! A zsírszegény technológiával – főzéssel, párolással, grillezéssel, sütőzacskóban, alufóliában – készített ételek sokkal kevésbé terhelik meg szervezetünket az emésztés során, és jóval kevesebb kalóriát tartalmaznak.
- A főétkezésnél köretként együnk zöldséget, nyers (nem majonézes) salátát a burgonya és a rizs helyett! Eleinte az is elegendő, ha fele-fele arányban fogyasztunk zöldséget/salátát, illetve burgonyát/rizst, később folyamatosan növeljük az előbbiek mennyiségét a burgonyával és rizzsel szemben. A zöldségek, saláták élvezeti értékét fokozhatjuk, ha kevesebb konyhasót használunk elkészítésük során.
- Ne nassoljunk! Az étkezések között legtöbbször ugyanis csokoládét, chips-et, vagy egyéb a testsúlyunkra károsan ható ételt fogyasztunk. Akik szeretnek nassolni, lustábbak lesznek, és a testmozgást egyre inkább evéssel helyettesítik.
- Fogyasszunk napi 1,5-2 liter szénsavmentes ásványvizet! A víz csökkenti az étvágyat és növeli a teltségérzetet. Az ásványvíz mellett ajánlottak még a zöldséglevek, valamint a gyógyteák.
„Ha a fenti tanácsokat megfogadjuk, és tudatosan megváltoztatjuk étrendünket, nemcsak súlyfeleslegünktől szabadulhatunk meg, hanem egészségesebbek és magabiztosabbak is leszünk. Amennyiben lassan eszünk, előbb-utóbb a kevesebb étel is elegendő lesz teltségérzetünk eléréséhez. A napi 4-5 étkezés mellett persze elengedhetetlen a rendszeres testmozgás és a kitartás is” – tette hozzá Tarnai Irén.
Fotó: Renate65: fit und gesund
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: