SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Ontológiai coaching - a rejtőzködő önarckép

Dr. Kollárné Déri Kriszti [cikkei] - 2009-10-30
Mindannyian egyedülállóan, ránk jellemző módon figyeljük meg a világot.
Értelmeznünk kell amit látunk és ahogy látjuk, ugyanis így létrehozhatunk egy létfontosságú térképet a környezetünkről és persze benne önmagunkról.
Ontológiai coaching - a rejtőzködő önarckép

Amennyiben elmulasztjuk a megfigyelést és az elemzést, rejtve marad számunkra, hogy milyen segítséget adhat a térképünk. Nem, vagy csak igen nehezen, sőt talán túl későn vesszük észre a korlátainkat, legfőképpen ezek legyőzését jelentő lehetőségeinket.

Tetteinket és álmainkat végtelenül befolyásolja, mit hiszünk az életünk értelméről, céljáról, hogyan gondolunk magunkra, mi a helyes és az elítélendő, mit jelent egyszerűen embernek, más szóval anyának, apának, vezetőnek lenni, hogyan kéne szerintünk élni, mit jelent boldognak lenni.
Nem a világot kell testre szabnunk, hanem a gondolkodásmódunkat, azaz a módot, ahogy látjuk azt.

Kétségtelenül és meglepően nagy kihívás, hogyan, miképpen értsük a minket körülvevő folyamatokat, a jól ismert mintázatokat.
Barátságos sormintáink - melyek vitathatatlanul szépek, hisz mi rajzoltuk őket, vagy örökbe kaptuk a szüleinktől, ajándékba  a tanárainktól - a beidegződésszerű cselekedeteink ismerősek, átláthatóak, kevesebb odafigyelést igényelnek, egyszóval veszélyesen kényelmesek.
A biztonságot jelentő szokásaink, a cselekvéseink egy bizonyos módja, „ahogy szoktuk” típusú megoldásaink láthatatlan pókfonállal szőnek be minket és előbb-utóbb elkerülhetetlenül fogságba ejtenek. Nagyon is belátható következményei vannak, ha öntudatlanul úgy csináljuk a dolgokat, ahogy eddig, függetlenül attól, hogy már nem elég adekvát, nem jelentenek elegendően jó megoldást. Az ebből következő torzulások, hibák, csapdák olyan aprók, amit egyik napról a másikra észre sem veszünk. Ezek a szokások visszatartanak minket attól, hogy az egyébként gyermekkorunktól dédelgetett álmunk szerint hitelesen és lehető legteljesebben éljük az életünket.
Egy rendszer (család, párkapcsolatban élők, szinglik és bármilyen szervezet) változatlanságát paradox módon a benne végbemenő változások idézik elő. A változások elmaradása miatt az adott szerveződés összeomolhat, éppen emiatt a benne cselekvő ágensek akaratával szöges ellentétben a működés mégis megváltozhat. Az állandóságra való törekvés a változás legfőbb motorjává válik. És fordítva is igaz: a rendszeren belüli változtatásokra irányuló szándékok az adott szisztéma változatlanságának, rugalmatlanságának elsődleges okai lehetnek.

Mindaddig, míg az ontológiai coaching humorral, iróniával, játékkal, könnyedséggel át-átszőtt gondolkodásmódja nem működik számunkra, kezdjük azzal, hogy minél többször és alaposabban elképzeljük a szóban forgó kihívást mint egy váralan kalandot. Eközben alaposan megfigyeljük, milyen érzéseket és hangulatokat, testi változásokat azonosíthatunk. Lássunk hozzá most!

Milyen előkészületeket teszünk egy kalandhoz? Hogyan, kivel, mikor kezdjük a tervezgetést? Hol találunk egy átgondolásra alkalmas helyet? (Ez pontosan hol van? A lakásodban? Ülj oda most!) Mit veszünk? Mit és hogyan készítünk elő? Kiket hívunk meg? Mi a szerepük?
Milyen előkészületeket teszünk egy kalandhoz? Hová indulunk (hegyekbe, tengerpartra, dzsungelbe... miért éppen oda? Mi szól mellette? Milyen vágyad teljesül ezáltal?) Hogyan, kivel, mikor kezdjük a tervezgetést? Hol találunk egy átgondolásra alkalmas helyet? (Ez pontosan hol van? A lakásodban? Ülj oda most!) Mit veszünk? Mit és hogyan készítünk elő? Ki(ke)t hívunk meg? Mi a szerepük?
Hogy vagy most? Nézd meg, hogy ülsz/állsz ebben a pillanatban? Hogy tartod a kezed? Milyen szapora a lélegzeted? Mit jelenthet mindez? Hogyan szereztél örömet magadnak? Mit jelentett ebben az esetben az öröm számodra? Mikor okoztál magadnak legutoljára örömet? És a partnerednek? A párod visszajelezte, hogy örül, vagy te gondoltad úgy? Hasonlított az az öröm ahhoz, amit a feladat kapcsán most éreztél?
Ha ezekre a kérdésekre válaszoltunk, folytassuk!
Milyen előkészületeket teszünk egy önismereti felfedezéshez, akár egy intellektuális kalandhoz? Hogyan, kivel, mikor kezdjük a tervezgetést (kit hívsz segítségül)? Hol találunk egy átgondolásra alkalmas helyet? (Ez pontosan hol van? A lakásodban? Ülj oda most!) Mit veszünk (jelentkezel egy tanfolyamra, vásárolsz néhány értelmes könyvet ebben a témába, stb.)? Mit és hogyan készítünk elő? Kiket hívunk meg...?


Az coaching-üléseken (és a coaching-oktatásunkban) három területet veszünk célba: test (élettan, testtartás), hangulat (érzelmek) és legfőképpen a nyelv (beszélgetések). Az általunk használt nyelv a testünk és az érzelmeink felelős kommunikátora. A nyelvünk használata kiemelt szerepet kap az ontológiai coachingban, hiszen a megfigyeléseinket és észrevételeinket a nyelvünk segítségével igyekszünk világossá tenni és értelmezni, ezzel az eszközzel érjük tetten, hogy állunk önmagunkkal ebben a pillanatban.
Beszélgetés során - elsősorban a fogalmi metaforák segítségével - megragadjuk a téves heurisztikáinkat (ártó ökölszabályok, automatizmusok), a változást és változás elfogadását gátló erős ontológiánkat (Az „ontológia” kifejezés a görög on (létezés/lét) és a logos (tudomány) szavak összekapcsolásából származik. Ontológia: a létről, a lét legáltalánosabb törvényeiről szól, tehát jelenti mindazt, ami van, ami körülvesz bennünket, ami szabályozza a működésünket, ami alakítja az érzéseinket).
A coaching segítségével megtanuljuk, hogyan kell használni a nyelvünket, mellyel legmélyebb szándékainkat, vágyainkat, álmainkat azonosíthatjuk és ezáltal hétmérföldes lépést tehessünk meg annak érdekében, hogy meg is valósítsuk azokat.
A társalgáls logikájának, azaz a Grice-maximák megtartásával, vagy éppen a kreatív megsértésével új és újabb módon, más-más kameraállásból  vizsgáljuk a helyzetünket, ezáltal teret nyerünk a kreatív destrukció (építő rombolás) folyamatához. Óvatosan lebontjuk a megtépázott, esőázott régit. Finoman érintjük a falakat, hogy a használható építőelemeket még összegyűjthessük egy szebb, élhetőbb épülethez. Ahogy elkészült a házad - amit átmeneti, vagy inkubátor otológiáknak nevezünk -, segítünk belakni azt úgy, hogy a tapétádat, a bútoraidat magad választhatod, a tárgyaidat veled együtt a vállunkra kapjuk és ide-oda tologatjuk, hogy a legnagyszerűbbet alakíthasd ki. Mi, vagy más (a szomszédod, a főnököd, az anyád) hogyan is tudhatnánk, mire van szükséged, mire vágysz? A saját életed legjobb szakértője éppen te magad vagy. Nincs királyi út, de neked csak egy szavadba kerül. Nem kell felfedned a rejtőzködő arcképedet, csak egy szavadra vágyunk. Szavadon fogunk. Új szavakat tanulunk, friss szótárat írunk, ne félj, néha csak cserélgetjük a lapjaidat. Olyan új fogalmi keret létrehozására törekszünk veled együtt, amely lehetővé teszi a rendszerből való kilépés katartikus élményének átélését: az attitűdváltást.

Ontológiai coaching módszertanának és eredményeinek elfogadásával egyre erősebbé válunk, jobb megfigyelői leszünk önmagunknak és másoknak, így helyesebben mérjük fel a lehetőségeinket, valamint a megoldási alternatíváinkat, ezáltal egy(re) jobb jövőt alakíthatunk ki magunknak.  Arra koncentrálunk, hogy kívánatos módon befolyásoljuk a jövőt a jelenben megteremtett feltételek és a rendelkezésre álló kompetenciáink célba fogásával.

A múlt elmúlt, a jövő még nincsen-azt kell megtervezni ma. Az ontológiai coaching a jövőtervezés mesteriskolája.

Dr. Kollár József- Déri Kriszti
ontológiai coachok
a Magyar Coachszövetség KA alapító tagjai
http://www.szervezetepites.hu
Tel. 06 30 33 11 878

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

Hogyan segíthetünk a gyermekünknek, ha azt gyanítjuk, hogy bántalmazás, zaklatás áldozata lett?

A szülő egyszer csak elkezdi érezni, hogy valami nincs rendben. A gyerek minden nap úgy indul el az iskolába, mint aki poklot készül járni. Rémálmai vannak, reggel karikás szemekkel ébred, fejfájásra, hasfájásra panaszkodik. Több pénzt kér tízóraira, mégis alig eszik, veszít a súlyából, tolltartója, személyes tárgyai rendre eltűnnek. Biciklije tele van sérülésnyomokkal, jegyei romlanak, hosszú ujjú pulóverét a csuklójára húzza, kapucniját pedig a fejére. Amikor saját magáról, mint értéktelen és semmire való emberről nyilatkozik meg, a szülő már biztos benne: valaki zaklatja, bántalmazza őt az iskolában. A fenti példák már súlyos abúzusra utalnak, melyben azonnal segítséget kell kérni.
Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

Elhunyt a kisfiú, aki azt játszotta az iskolai kiránduláson a barátaival, hogy ki tud tovább a víz alatt maradni

A 13 éves Áront a baleset után sikerült újraéleszteni, ám pár nap múlva életét vesztette. Édesanyja elmondta a híradónak: a kisfiú napok óta másról sem beszélt, annyira várta az iskolai kirándulást.
A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A kóros soványság továbbra is elvárás a divatszakmában

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. "plusz méretes", azaz "test pozitív" divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.
8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

8-9 éves gyerekekkel teli busz borult árokba Kőszegnél - osztálykiránduláson vettek részt

A baleset során hatan könnyebben megsérültek, őket kórházba szállították.
A szerkesztő ajánlja