SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Nyugdíjas férfiakat jobban fenyegeti az időskori magány

Hidegh Sándor [cikkei] - 2009-07-22
Külföldi kutatók szerint nem csak a nyugdíjas évek anyagi vonzatát illetően érdemes előre tervezni, hanem a hirtelen nagy mennyiségben rendelkezésre álló szabadidő eltöltésére is célszerű előre felkészülni. Megállapításaik szerint ugyanis azok, akik ez utóbbi szempontokkal nem kalkulálnak, magányosnak és boldogtalannak fogják érezni magukat időskorúkban.
Nyugdíjas férfiakat jobban fenyegeti az időskori magány

A magyar férfiak időskori elszigeteltséggel nézhetnek szembe.

Egy nemrégiben közzétett kutatás szerint a nők körében többen vannak azok, akik még aktív éveikben számolnak nyugdíjas koruk egészségügyi és szabadidős vonzatával. Velük szemben a férfiak inkább az anyagi helyzetük biztosítására koncentrálnak, de társadalmi kapcsolataik építésével nem foglalkoznak. A kutatók megállapításai szerint éppen ezért a férfiakat inkább fenyegeti az időskori magányosság és az elszigeteltség, mint a nőket.

Az 50 és 66 év közöttiek megkérdezésével készült kutatás további megállapításai szerint az idősebb dolgozók inkább terveznek anyagilag a nyugdíjas éveikre, mint a fiatalabbak. A magasabb jövedelmű dolgozókkal szemben az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezők inkább hajlanak arra, hogy időskori elfoglaltságaikra is gondoljanak. A nők, a magasabban iskolázottak és a nagyobb jövedelműek pedig nagyobb arányban figyelnek az egészségük megőrzésére, mint a férfiak, az alacsonyan képzettek és a szerényebb fizetéssel rendelkezők.



A kutatás szerzője, szerint minél idősebb valaki, annál kisebb a valószínűsége annak, hogy valamilyen új, kikapcsolódásra alkalmas szabadidős vagy társadalmi elfoglaltságba kezd bele. Mindeközben a társadalom részéről erős a nyomás, hogy az emberek aktív éveik során megtakarítást halmozzanak fel, amelyből majd nyugdíjas éveik megélhetési költségeit fedezik. ugyanakkor hiábavaló a takarékoskodás, ha azt nincs kivel megosztani, és az érintettek nem tudnak mit kezdeni magukkal, amikor már nem kell dolgozni járniuk.

Boldog, aki előre tervez!

Kutatók megállapításait megerősíti egy, a közelmúltban megjelent szingapúri kutatás eredménye. A 2000 szingapúri állampolgár megkérdezésével készült felmérés szerint ugyanis, boldogabbak azok a nyugdíjasok, akik még aktív éveikben elkezdték tervezni időskori elfoglaltságaikat, és akik családi, baráti és társadalmi kötelékeiket folyamatosan ápolják.

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja