A magnézium és a foszfor
A magnézium
Az ideg és izomműködésben, valamint számos enzim működésén keresztül a fehérje-, szénhidrát-, és zsíranyagcserében játszik szerepet. Jótékonyan hat a B1, B12 vitamin megfelelő működésére. Élettani szerepét bizonyítja, hogy magnéziumhiányt tapasztaltak magas vérnyomással, érelmeszesedéssel, szívinfarktussal járó állapotokban. A magnézium akadályozza a vérlemezkék összescsapódását, ezzel gátolja a thrombózis kialakulását.
A napi szükséglet:
- férfi 19-60 éves kor között 350mg/nap
- nők 19-60 éves kor között 300mg
- terhességben 450mg
- szoptatásban 450mg
A terhesség, a szoptatás, az erős stresszhatások fokozzák a magnéziumhiányt. A kalcium-magnézium fogyasztás kívánatos aránya 2:1.
Magasabb magnézium tartalmú élelmiszerek:
- zabpehely 110
- szójaliszt 240
- lencse 134
- szárazbab 217
- bakonyi barna kenyér 60
- cékla 87
- paraj 53
- sóska 60
- zöldborsó 42
- laskagomba 83
- banán 60
- dióbél 256
- földimogyoró 290
- mandula 368
- mák 506
- naprafogómag 620
- tökmag 970
- sertéshús (sovány) 42
- sertésmáj 38
- busa 40
- ponty 30
- trappista sajt 66
- óvári sajt 56
- tejpor 110
A foszfor
A felnőtt ember szervezetében kb. 600-700 g foszfor van, amelynek 80-85 %-a a csontok, fogak szilárdságát szolgálja. Építőköve egyes fehérjéknek, nukleinsavaknak, enzimeknek, egyes B- vitaminoknak. Vegyes táplálkozással a foszfor 50-70%-a szívódik fel. Túlzott foszforbevitel gátolja a kalcium, a vas, a cink, valamint a magnézium felszívódását, tehát a felvett kalcium és foszfor mennyiségi aránya legalább 1:1-hez kell, hogy legyen.
Újszülöttek és kisgyermekek számára a kalciummal azonos mennyiségű foszfor bevitele káros. Az anyatejben a kalcium-foszfor aránya 2:1, a tehéntejben 1,2:1. A tehéntejjel táplált újszülöttekben fellépő hypocalcémiás görcsök és a tehéntej nagy foszfortartalma között oki összefüggés van.
Napi szükséglet:
- csecsemő 0-6 hónapos korig 190 mg/nap
- csecsemő 7-12 hónapos korig 280
- 2-10 éves korig 620
- 11-18 évig (fiúknál és lányoknál is ) 775
- 19-60 évig 620
- 60 év felett 775
- terhességben, szoptatásban 930
A foszfor gyakorlatilag minden élelmiszerben megtalálható. Sok foszfort tartalmaznak a húsok-és húskészítmények, a sajtok, egyes zöldségek, szárazhüvelyesek, olajos magvak, tojássárga. Az utóbbi években inkább a foszforbevitel növekedésével kell számolni, miután az élelmiszeripar egyre több foszfátot használ fel az élelmiszerek feldolgozása során ( pl: kólában ).
Néhány magasabb foszfor tartalmú élelmszer foszfor tartalma:
- teljes búza 300
- rozsliszt 350
- szárazbab, lencse, borsó 400
- szója 500
- bakonyi barna kenyér 210
- fokhagyma 140
- paraj 160
- zöldborsó 110
- banán 94
- csipkebogyó (friss) 130
- szőlő 75
- dióbél 400
- mandula 450
- mák 800
- napraforgómag 706
- bárányhús 350
- liba, kacsahús 250
- sertésmáj 380
- eidámi, ementáli sajt 500
- parmezán 550
- trappista sajt 400
- Hóvirág, mese sajt 900
- tojássárga 570
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
Közösségi hozzászólások: