SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Gyógyszerek terhesség idején

Harsányiné Incze Edit [cikkei] - 2009-08-17
Hogy mit lehet szedni és mit nem, elég relatív. Minden egyes pirula esetenként alkalmazható, másszor nem ajánlott.
Gyógyszerek terhesség idején

Mindannyian láttunk már olyan tájékoztatót, melyen fel van tüntetve, hogy terhesség idején nem ajánlott a szer fogyasztása, vagy éppen csak orvos javaslatára szedhető. Egy dolog biztos; minden esetben érdemes kikérni orvos vagy gyógyszerész véleményét a gyógyszerszedés előtt.

Mikor indokolt?

Az első három hónapban jelentheti a gyógyszerfogyasztás a legnagyobb veszélyt, s a vetélés esélye is ekkor a legnagyobb. Léteznek azonban olyan betegségek, melyek kezelés hiányában nagyobb veszélyt jelentenek. A gyógyszerek széles skálája alkalmazható várandósság idején is, többek között antibiotikumok és lázcsillapítók, előbbiek csak orvosi utasításra. A lázcsillapítók közül is a paracetamol tartalmúak szedhetők kockázatmentesen, míg az acetilszalicilsav (Aspirin, Kalmopyrin)- és noraminophenazon (Algopyrin) tartalmúak az első ill. az utolsó trimeszterben nem javasoltak.

Az esetek többségében kivételt lehet tenni, ha olyan betegségről beszélünk, mely veszélyeztetheti a kismama vagy a magzat épségét. A várandósság idején lezajló hormonális változások hatására a kismamák nem egyszer küzdenek nőgyógyászati problémákkal, melyeket szintén kezelni kell, hiszen a magzatra is károsak lehetnek.

A gyógyszerszedést mindig az illetékes szülész-nőgyógyász rendeli el, hiszen ő ismeri legjobban a kismama és a magzat állapotát. Nem szabad önhatalmúan eldönteni milyen szerre van szükség, várandósság idején a vény nélkül kapható szerek is veszélyt jelenthetnek a magzatra.

Epilepszia, antidepresszánsok

Ezen betegségek fennállása esetén az orvos az előny/kockázat elve alapján dönti el, hogy mely gyógyszer lesz legkevésbé veszélyes a magzatra nézve, de az édesanya alapbetegségét mégis kellően jól kezeli, hiszen ez a baba-mama érdeke egyaránt. Az ilyen esetekben már a családtervezés előtt érdemes a kezelőorvossal egyeztetni, mely gyógyszeres kezelés jöjjön szóba.


Az epilepszia és a depresszió kezelése speciális terület, a terhesség során a gyógyszerek elhagyása nem megoldás, hiszen romolhat az édesanya állapota, amely a magzatra is káros hatással lehet. Mindenképpen a kezelőorvos dönt a megfelelő terápiáról.

Az első trimeszter

Minden ebben az időszakban dől el, ezért ekkor kell legjobban vigyázni a babára. Kerülni kell a strandokat, a közös fürdőzést, a forró fürdőt, s leginkább az alkoholfogyasztást,a dohányzást ill. a nem szükségszerű gyógyszerszedést. Az egyes gyógyszerek másként hatnak. Némelyek fejlődési rendellenességet okoznak, mások akár vetéléshez is vezethetnek.

A fogamzástól számított első négy hét alatt a magzat teljes biztonságban van, hiszen ekkor még nincs kapcsolat az anyai és a magzat keringése között. Körülbelül ez az az időszak amikorra kiderül a várandósság ténye, tehát még nem késő orvoshoz fordulni, bármilyen alapbetegségre szed is gyógyszert a kismama.

Természetesen minden baba és mama érdeke, hogy mihelyt kiderült a várandósság ténye, az édesanya kellő megfontolással nyúljon gyógyszerekhez, ill. leginkább orvosi javaslatra tegye.

A várandósság során fellépő, esetleg azt kísérő enyhébb tünetek (pl. gyomorégés, puffadás, hányinger) a patikában kapható vény nélküli gyógyszerekkel is kezelhető gyógyszerészi javaslatra.

forrás: internet
szakmai lektorálás: Harsányiné Incze Edit
kép: foter.com

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Félelem, ami életet követelt: nem merte magának beadni az injekciót, meghalt a családapa

Egy 37 éves családapa, aki tudta, hogy allergiás a darázscsípésre, életét vesztette, miután nem merte beadni magának az életmentő adrenalininjekciót. Két gyermeke maradt félárván.
A szerkesztő ajánlja