SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A csecsemőgondozás praktikus kellékei - 1.rész

Családinet [cikkei] - 2010-05-13
Amikor egy kismama a babakelengye beszerzésére készülődik, mindenekelőtt összeállít egy hosszú listát a holmikról. Ezt érdemes már gyakorló anyukákkal is megbeszélni, bizonyára mindenkinek van ilyen barátnője, kolleganője, ismerőse. Azután felkerekedik, és kellemes izgalommal járja az áruházakat, bababoltokat, turkálókat - persze társaságban ez is könnyebb.
A csecsemőgondozás praktikus kellékei - 1.rész

Babaápoló szerek
A reklámcsomagok tartalmaznak mintákat, illetve a gyermekorvos felírja, ami szükséges.
Alkohol, hintőpor, steril géz, (a köldökcsonk ápolásához), babafürdető, fürdető krém, sampon, babaolaj, csecsemő fültisztító, popsi krém, nedves törlőkendő, biztonsági körömolló.

Lázmérő
A digitális fülhőmérő a legjobb. Gyorsan mér és veszélytelen. Nem célszerű a higanyos hőmérő használata, mert azt a baba végbelébe kell dugni. Könnyen össze is törik.
 
Orrszívó
Sokféle kapható, viszont elképzelhető, hogy az elemes gyenge lesz. A gyermekfülészek szerint a leghatékonyabb a porszívócsőbe tehető. A hangja ugyan megijesztheti a babát, viseljük el, ha ilyenkor sír és rángatja a fejét. Sokkal rosszabb, ha később középfülgyulladással kell éjjel bevinni az ügyeletre a picit. Mivel az orrfolyást többnyire kórokozók váltják ki, nem elég csak átmosni, ezt is sterilizálni kell forró vízzel, vagy folyadékkal.
 
Babafürdőkád
Az első gyermeknél némi aggodalommal kezdünk a fürösztéshez, ilyenkor vonjuk be az apukát is. A fürdetés néhány hét múlva igazán örömteli fénypontja lesz az estéknek, mind a babának, mind nekünk. Legelterjedtebb az egyszerű műanyag kiskád, lehetőleg csúszásgátló gumicsíkokkal ellátva. Kapható olyan kád is, amelyben van kivehető, vagy rögzített babatartó. A kismamák többsége jobban szereti, ha saját maga fogja a csöppséget és a gyermeknek is jobb a közvetlen testkontaktus. Lehet kis gumipárnát rakni a feje alá, hogy kiemelje, de kezdetben amúgy is csak pár ujjnyi vizet teszünk a kádba.

 
Az állványos kádnak az az előnye, hogy nem kell hajolgatni. Ha nem a fürdőszobában fürdetünk, akkor ez is locspoccsal jár, mert vagy a kádba öntjük a vizet és úgy visszük ki, vagy bele hordjuk. Egy műanyag abrosszal lefedett asztal is megteszi állványnak, és akkor a fürdető-szerek is jobban elhelyezhetők mellette.
Később, úgy egyéves kora után csúszásgátló gumilapot lehet vásárolni és azzal már biztonsággal fürdethető a gyermek a nagy kádban.

 
Babamérleg
Nem tartjuk luxusnak, bár amikor nem indokolt, nem kell minden szoptatás után mérni, mert akkor csak azon görcsölünk, hogy már megint nem evett eleget.
Az első hetekben és később, ha kevés az anyatej és hozzátáplálásra van szükség, feltétlenül hasznos a csecsemőmérleg. Amíg nincs, addig valamelyik családtagot is rá lehet állítani a mérlegre, majd kezébe nyomjuk a picúrt. Többnyire digitálisak és nem vészes az áruk sem.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja