SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az óvodába szoktatás nehézségei - 1. rész

Kandikó Éva [cikkei] - 2010-02-22
Minden család életében elérkezik az idő, amikor a kisgyereket óvodába kell vinni. Vagy azért, mert elérte a hároméves kort és édesanyja visszamegy dolgozni, hiszen nagy szükség van az átmenetileg kiesett jövedelemre, vagy azért, mert a kicsi már unatkozik otthon, szüksége van vele egykorúak társaságára.
Az óvodába szoktatás nehézségei - 1. rész

Akárhogy is történik, az anyától, a családtól való elszakadás sem a gyereknek, sem a szülőknek nem könnyű. Több módszer is ismert és használatos a beszoktatásra, ezt intézménye válogatja. Van, ahol heteken át úgynevezett anyás beszoktatás keretében integrálják a gyereket a közösségbe, ilyenkor anyja vagy apja ott lehet vele a csoportszobában, részt vehet mindenféle tevékenységben a gyerekkel együtt, és először csak kevés, majd egyre hosszabbodó időszakokra hagyja egyedül őt. Más óvodákban a pici csak ebédig van bent, ekkor anya érte jön és hazaviszi, és amikor ez már zökkenőmentesen megy, akkor kerül sor a délutáni ott alvásra is. Mindkét módszernek vannak előnyei is, hátrányai is.

Nem lehet kijelenteni, hogy egyik vagy másik jobb módszer, hiszen minden kisgyermek más, mindegyiknél más válik be, az azonban bizonyos, hogy óriási a változás az életében, mindenképpen türelmet, megértést igényel minden családtag részéről.  És a helyzetet az se könnyíti meg, ha úgy kell vigasztalnod porontyodat, hogy a saját szemedben is könnyek vannak, hiszen az elszakadás neked sem fájdalommentes. Fontos azonban, hogy ezt a gyerek ne érezze meg, hiszen hangulata még nagyban függ a tiédtől, és érzékeny receptorai pontosan veszik az adást: anya szomorú, anya fél.

Bízz gyermekedben, hogy ügyesen fogja venni az akadályt, de jó, ha biztos lehetsz abban is, hogy az eltelt évek alatt kialakítottad gyermekedben azt a feltétlen bizalmat, hogy elhiszi: nem hagyod ott az oviban, ha megígéred, hogy négy órakor érte mész, akkor az úgy is lesz, de a legfontosabb, hogy a gyereknek tudnia kell: akkor is szereted, amikor épp nem vagy vele.

A következő részben tíz kipróbált és bevált tanácsot osztok meg veled, ami segíthet áthidalni a beszoktatás kezdeti nehézségeit.

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja