SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Hogy fest a világ egy újszülött szemszögéből?

Családinet [cikkei] - 2015-08-14
Első alkalommal sikerült norvég és svéd tudósoknak bemutatni, hogyan látják az újszülöttek, mikor kifejezzük érzelmeinket - és ez a felfedezés egy régóta folyó vitának vethet véget.
Hogy fest a világ egy újszülött szemszögéből?

„Évek óta tisztában vagyunk vele, hogy az újszülötteknek rossz a látása, nem képesek különbséget tenni a színek között, valamint a látásélességük is rossz.” - nyilatkozta Dr. Svein Magnussen, az Oslói Egyetem nyugalmazott pszichológia professzora, egyben a tanulmány társszerzője. „Most már tudjuk, hogy az újszülöttek látják az emberi arcot, és az azon megjelenő érzelmeket, és talán még reagálnak is rá. Ez eddig vita tárgyát képezte a fejlődéspszichológiában.”

A Telegraph című brit napilap beszámolója szerint a tanulmány során olyan mozgó felvételeket készítettek felnőttek arcáról, amelyek különböző érzelmeket fejeztek ki, és kiszűrték azokat, amelyek az újszülöttek számára nem érzékelhető vizuális információt tartalmaztak. 
A tudósok egy olyan korábbi tanulmány alapján válogatták ki, mit hagyjanak ki, amely arról szólt, a csecsemők hogyan érzékelik az alakokat, a kontrasztokat, távolságokat és más vizuális jeleket. A kísérletben használt, színlelt érzelmeket bemutató képeken láthatunk meglepettséget, boldogságot, haragot és közömbösséget.

A kutatók 48 felnőttnek mutatták meg a képeket azért, hogy megállapítsák, vajon érzékelik a kifejezéseket azután is, hogy néhány látásra támaszkodó adatot eltávolítottak.

„Ezeket az adatokat és dinamikus képeket a csecsemők látására jellemző rossz felbontással és kontraszttal mutattuk be, és arra a következtetésre jutottunk, hogyha egy felnőtt kísérleti alany rájött, mit lát a képen, akkor elvileg egy újszülött is képes erre.” - tudatta a tanulmány társszerzője, Professzor Claes von Hofsten, a svéd Uppsala Egyetem pszichológia professzora. „Viszont ha egy felnőtt sem jön rá, mit ábrázolnak a képek, akkor egy újszülött sem fog.”
 

Mire jöttek rá a kutatók?

A felnőttek 30 cm távolságról, négyből három kép esetében tudták helyesen megállapítani, milyen arckifejezést látnak. Alapul véve azt, hogy a felnőttek mennyire eredményesen jöttek rá, milyen érzelmeket láthatnak a szimulációkban, a tudósok arra a következtetésre jutottak, hogy a körülbelül kétnapos újszülöttek szintén látják a szüleik arckifejezését körülbelül harminc centiméterről; ez nagyjából megfelel egy szoptatós anya és a kisbabája közötti távolságnak.
Viszont mihelyt növekszik a távolság, az érzelmek sikeres felismerésének aránya arra a szintre esett vissza, amit a tudósok nagyjából vártak egy véletlenszerű vizsgálattól – ami azt sugallja, hogy a kisbabák látása túl elmosódott ahhoz, hogy az ezen a távolságon kívül eső kifejezéseket érzékeljék.



Ezt látja egy újszülött a különböző távolságokból

A kutatók hozzátették, csupán azt vizsgálták, hogy az újszülöttek mit látnak, nem pedig azt, hogy meg is értik-e azt. Éppen ezért több vizsgálatot kéne elvégezni ahhoz, hogy biztosan megállapíthassuk, a csecsemők megértik-e, és képesek-e utánozni az arckifejezéseket.

„A mi álláspontunk szerint az alapkő letétele megtörtént. Ha bárki is ellenőrizni akarná, csak tegye.” - áll Magnussen írásban kiadott bejelentésében.

A tanulmányt a Journal of Vision internetes újság publikálta a 2014 novemberi számában.

 

Forrás: http://www.sv.uio.no/
Kép: http://www.gazeta.ru/
Indexkép: www.foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

Így irányítja az életed egy manipulatív szülő

"A manipulatív szülők annyira ügyesen leplezik igazi szándékaikat, hogy gyerekeik állandó zavarodottságban élnek. Tudják, hogy becsapják őket, de nem tudnak rájönni, hogy hogyan."
Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Megugrott a szamárköhögéses esetek száma hazánkban

Már a Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján is kezeltek idén súlyosan beteg gyermeket szamárköhögéssel. Míg a korábbi években maximum egy-két megbetegedést tapasztaltak éves szinten Magyarországon, addig az idei első negyedévben már 12 esetet regisztráltak. A betegség ellen létezik védőoltás, amit a gyerekek kötelező oltásként kapnak meg, de a kisbabákra különösen veszélyes lehet, ha a védettség kialakulása előtt fertőződnek meg a kórral.
A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

A diabétesz kialakulása előtt évekkel lehetnek jelei egy gyakori szövődményének

Idegbántalomra utaló kisebb eltéréseket már egészséges cukoranyagcseréjű, de cukorbetegség szempontjából magasabb kockázati csoportba tartozóknál is találtak a Semmelweis Egyetem kutatói. A vegetatív és érzőidegrendszer zavarát okozó állapot jeleinek mielőbbi felismerése segítheti a betegség megelőzését és hatékonyabb kezelését.
5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

5 hasznos tipp kontaktlencsét viselőknek

Viszket vagy ég a szeme, amikor kontaktlencsét visel? Számos oka lehet annak, hogy kontaktlencse-viseléssel összefüggő kellemetlenségeket tapasztal. Dr. Lendvai Zsanett, a Budai Szemészeti Központ szemész szakorvosa segítségével összeszedtük a probléma hátterében álló lehetséges okokat, illetve tippeket is adunk a panaszok enyhítésére.
Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Így mondj szépen és eredményesen nemet a gyerekednek - nagy szükség van erre időnként

Nemet mondani nem könnyű, főleg nem a gyerekünknek, mégis elengedhetetlen része a szülői szerepnek ez is: hiszen felelősségre, önkontrollra és érzelmi szabályozásra tanítja a kicsit. A következetes és szeretetteljes nevelés hatására a gyerekek biztonságban érzik magukat, és magabiztos, felelős felnőttekké válhatnak. De hogyan mondjunk nekik nemet?
A szerkesztő ajánlja