SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Baba-barátság

Családinet [cikkei] - 2010-03-11
Egy 1 éves kicsi már egész komoly társadalmi életet élhet. Név szerint ismeri a legjobb barátait és szívesen játszik velük. Az első barátságok talán egyszerűnek tűnhetnek, mégis a csöppség fejlődése szempontjából rendkívül fontosak lehetnek.
Baba-barátság

A gyerekek egymástól nagyon gyorsan és könnyen tanulják meg észrevétlenül - játék közben - a nyelvi fordulatokat és az alapvető szociális készségek elsajátítását.

Hagyd, hogy menjenek a dolgok a maguk útján

A legtöbb szülő nem tudja, hogyan működik a párhuzamos játék. Csak azt látod, hogy ott ül két kisgyerek és mindkettő külön-külön játszik a maga kis játékával. Ez teljesen normális. Ahelyett hogy közelebb tolnád őket egymáshoz, hogy játszanak együtt, csak figyeld csendben, mi is történik. Előbb-utóbb elkezd figyelni egyik a másikra, oda-oda pislant, megereszt egy-két mosolyt, elkezdi ugyanúgy rakosgatni az építőkockákat, mint a másik. Ez jelzi, hogy a kicsi egyre több szociális készséggel rendelkezik - a barátsághoz vezető úton jár.

Teremtsd meg a barátkozás feltételeit

A kisgyermekek még ilyen korban nem fognak csak úgy átsétálni a parkon egy vadidegen másik aprósághoz, hogy „szeretnél játszani?” Tehát rajtad múlik, hogy megteremted-e a megfelelő terepet. Csinálj „játszóházat” otthon, mondjuk négy ismerős, hasonló korú kisgyerekkel. Jobban fogja magát érezni a csemetéd, könnyebben megy majd a „kukucska” játék, vagy a játékok megosztásának gyakorlása, ha ismerős arcok veszik körül. Sőt így azt is megtanulhatja, hogy hogyan kell fenntartani a kapcsolatokat.

Az alkalmas időpont

A közös játékot ne közvetlen a délutáni alvás elé szervezd, és ne tartson túl sokáig, csak fél-egy óra hosszat. Ha tovább tartana, a gyerekek elfáradhatnak, elveszíthetik érdeklődésüket egymás iránt. Ha látod, hogy kezd a csemetéd nyűgös lenni, vedd ki a többi közül: lehet, hogy éhes, szomjas, vagy álmos, vagy csak szüksége van egy kicsit rád. A kicsinyed még nagyon kötődik hozzád, fontos számára, hogy ott legyél a közelben, hogy néha „feltöltődhessen” érzelmileg.

Körültekintően válaszd ki a játékokat

Ha tudod, hogy van a csemetédnek kedvenc játéka, akkor azt tedd el addig, amíg a vendéggyerekek ott vannak. Azt adná a legnehezebben kölcsön a másiknak, hogy az is játszhasson vele egy kicsit. Ráadásul még csak tanulgatja azt, hogyha elkérnek tőle egy játékot, akkor azt nem örökbe adja, hanem csak kölcsön. Ha nem akar átengedni egy játékot, akkor próbáld meggyőzni őt arról, hogy mekkora örömet szerezne vele a másiknak, ha megtenné. És inkább valami közösen játszható játékba kezdjenek a gyerkőcök (labdázás, rajzolás, építőkocka, táncolás…)

Ismerd fel a pillanatot, amikor közbe kell avatkozznod

Az első barátságok által tanulhatja meg a kisgyerek az empátiát és más pozitív értékeket. Például, ha elveszi egy másik gyerektől a játékát, akkor magyarázzuk el, a barátja miért is kezdett el sírni. Mond azt: „Gabi azért szomorú, mert elvetted a teherautóját. Jobban érezné magát, ha visszaadnád neki” Az érzelmek megfogalmazása „felcímkézése” segít a nyelvi és szociális fejlődésében.

Noha ezek a közös játszások még felügyeletet igényelnek, fontos, hogy csak a „pálya széléről” kísérjük figyelemmel az eseményeket, és ne avatkozzunk bele rögtön, ha valami nézeteltérés támad. Ha egy kicsit vársz, esélyt adsz a gyermekednek, hogy magától megtanuljon navigálni ezekben a helyzetekben, és felfedezze, milyen viselkedés is elfogadott barátok közt.

Indexfotó: foter.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

Megváltozik a hiányzások igazolásának rendszere szeptember 1-től, megszűnik a papír alapú orvosi igazolás

"Nincs többé trükközés" - írja a Medicalonline.
Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Vízbe esett egy 5 éves, úszni nem tudó kisfiú egy zalai fürdőben - mire kimentették, már nem lélegzett

Egy Zala vármegyei fürdőben történt meg minden szülő rémálma.
Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Ingyenes programok augusztus 20-án Budapesten és vidéken

Augusztus 20. Magyarország egyik legnagyobb ünnepe, amely az államalapítást és Szent Istvánt, az ország első királyát ünnepli. Ezen a napon országszerte színes és változatos programok várják az érdeklődőket, a hagyományőrző eseményektől kezdve a kulturális rendezvényeken át a látványos tűzijátékokig. Mutatunk néhány ingyenes programot Budapesten és vidéken, amelyekre ellátogatva tartalmas és érdekes napot tölthet együtt a család.
Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

Mintegy negyed évszázad elteltével mérték fel ismét a hazai lakosság egészséggel összefüggő életminőségét

A képzettebbek, a gazdaságilag aktívak, illetve az egy háztartásban többen együtt élők jobb egészséggel összefüggő életminőségre számíthatnak, mint az alacsonyabb iskolai végzettségűek, vagy az egyedül élők. Többek között ez derült ki abból a kutatásból, amelyet a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Technológiaértékelő és Elemzési Központja készített csaknem 12 ezer résztvevő kérdőíves felmérésével. Hazánkban hasonló kutatás utoljára 2000-ben mérte fel a lakosság egészséggel összefüggő életminőségét, így a vizsgálat abból a szempontból is egyedülálló, hogy az eredmények két évtized távlatából összevethetők, elsősorban a középkorúaknál jelentős javulást mutatva. Eredményeiket a neves Quality of Life Research című lapban publikálták az egyetem kutatói.
Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

Akadozó és véres vizelet a hólyagrák tünete lehet

A gyakori vizelési inger, az akadozó vizelet meglehetősen sokakat érintő tünet, a véres vizelet azonban olyasmi, ami jóval ijesztőbbnek tűnik és hamarabb orvoshoz fordul miatta a beteg. Nagyon fontos felhívni a figyelmet arra, hogy urológus szakorvoshoz kell fordulni még a kevésbé fenyegető tünetekkel is, mivel a hólyagrák tüneteként megjelenő vérvizelés sokszor csak a laborelemzés során mutatható ki. Dr. Med. Habil. Buzogány István PhD, az Urológiai Központ urológusa a daganatos betegség további lehetséges tüneteire, valamint a kivizsgálás jelentőségére hívta fel a figyelmet.
A szerkesztő ajánlja