SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEKHÚSVÉT

Milyen az anyatej íze? Te kóstoltad már?

Tóth Nikolett [cikkei] - 2020-11-23
Készítenek belőle vajat, sajtot, nyalókát, sőt, palacsintát is. De szappant és anyatejes arckezelést is árultak már. Van, aki felnőttként sem riad vissza attól, hogy megkóstolja, míg más nagyon bizarrnak tartja. Pedig ez kisbabánk első és legfontosabb tápláléka. De vajon milyen íze van? Mindenkié ugyanolyan?

Elsősorban a szoptató anya táplálkozásától függ, hogy milyen íze van az anyatejének. Általánosságban elmondható, hogy az anyatej édes. De egyes ételek keserűvé tehetik, sőt, az első menstruációs ciklus is megváltoztathatja az ízét. Bármilyen furcsa, az anyatej minden babához külön recept szerint termelődik. Vagyis egy anyának különböző összetételű és ízű teje termelődhet mindegyik gyerekénél.

Amilyen az anyatej, olyan lesz az ízlésünk

Egy amerikai kutatás szerint a csecsemő ízlelőbimbóinak beállítódását az anyatejben megtalálható ízek alakítják kettő és öt hónapos kor között. Vagyis ha azt szeretnénk, hogy bizonyos ételeket, például a zöldségeket és gyümölcsöket felnőttként is szeressen a gyermekünk, akkor azokból kell sokat fogyasztanunk szoptatás alatt.

A kutatás alatt savanyú és keserű ízesítésű táptejet adtak a babáknak és megfigyelték, hogy ezek a gyerekek serdülőkorban is szerették ezeket az ízeket. Szemben azokkal, akik hat hónapos korukban találkoztak vele először.http://www.harmonet.hu/data/cikkek/58000/58417/01.jpg


Ne most diétázz!

Nagyon fontos tehát, hogy a szoptatás alatt egészségesen és változatosan étkezzünk. Vagyis, sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, és igyunk sok folyadékot. Ne foglalkozzunk azzal, ha a terhesség alatt felszedett kilóktól még nem sikerült megszabadulni, a kisbabánk és a saját egészségünknek sem tesz jót a szoptatás alatti fogyókúra. Ahogy a mértéktelen evés sem. Bár egy kicsit több táplálékra van szükségünk szoptatás alatt, egész pontosan 650-700 kcal és egy liter víz, amennyivel többet javasolnak a szakértők. Ez azonban nem azt jelenti, hogy kettő helyett kell enni.


Ételek, amelyektől rossz ízű lesz az anyatej

Egyes ételek keserűvé tehetik az anyatejet. Ezekkel tehát óvatosan kell bánni, ugyanis ha az újszülött elutasítja a szopizást, annak az is lehet az oka, hogy nem ízlik neki.


1. Fűszeres ételek

Ne most készíts sós, borsos, erős paprikás ételeket, ezek ugyanis nemcsak az anyatej ízét változtathatják meg, de szakértők szerint kisbabád hasfájóssá is válhat tőlük. Bizonyos fűszerek azonban kifejezetten finomabbá tehetik az anyatejed. Ilyenek a curry, a kömény és a bazsalikom.


2. Retek

Bármilyen meglepő, ez a zöldség is keserűvé teheti az anyatejed, így ez sem a legjobb választás az első időkre.


3. Fokhagyma

A fokhagyma nagy dilemmát okozhat a szoptató anyáknak, ugyanis egyrészt fokozza a tejtermelést, másrészt viszont megváltoztatja az ízét. Érdemes tehát kipróbálni, hogy a kisbabád hogyan reagál rá, és ha nem elutasító, akkor mértékkel, bátran fogyaszthatod.


4. Spárga

A spárgában egy kénes vegyület található, ami egy kénes szagú mellékterméket állít elő. Ez pedig az anyatej illatán is érződik. A spárga tehát nem az ízt, hanem az illatot változtatja meg, ezért érdemes egy ideig mellőzni az étrendünkből.


5. Mentatea

A mentatea is keserű ízt kölcsönözhet az anyatejnek, főleg akkor, ha a filtert sokáig áztatjuk a forró vízben.


A ciklus is befolyásolhatja

Az ételeken kívül a menstruációs ciklus is befolyásolhatja az anyatej ízét. A szülés utáni első menstruációnál számolni kell azzal, hogy átmenetileg megváltozhat az anyatej mennyisége és íze. Ilyenkor kisbabánk elutasító lehet, de ez csak átmeneti időszak. Próbáljuk minél többször mellre tenni őt, a ciklus után pedig minden visszaáll majd a megszokott kerékvágásba.
 

Így javítható az anyatej íze és a minősége

Mi is tehetünk azért, hogy anyatejünk jobb minőségű és ízű legyen. Az első és legfontosabb, a rostokban és magas tápértékű fehérjékben, valamint vitaminokban gazdag, egészséges étrend. Amit pedig még tehetünk, hogy kerüljük a fűszeres ételeket és pihenjünk sokat.

 

Felnőttként veszélyes lehet az anyatej

Felnőttként is gyakran megkóstoljuk az anyatejet, mert kíváncsiak vagyunk, hogy milyen az íze. Nincs is ezzel semmi baj. A rendszeres fogyasztás és bizonyos anyatejes ételek elkészítése azonban veszélyes is lehet. Az interneten ugyanis sok téves információ van arról, hogy az anyatej felnőtteknél milyen jó hatással van az immunrendszerre. Ezek szerint az elméletek szerint jót tesz az emésztésnek és az izomépítésnek, de még a merevedési zavarokra is alkalmazzák.
Londoni kutatók szerint azonban ezekre semmilyen tudományos bizonyíték nincs. Ráadásul az interneten vásárolt anyatej veszélyes is lehet, ugyanis nem pasztőrözött és tele van baktériumokkal. A kutatók az ilyen anyatejek 93 százalékában találtak baktériumokat. Ráadásul a nem bevizsgált tejek olyan betegségeket is terjeszthetnek, mint a HIV, a szifilisz, vagy a hepatitis-B és -C.

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Letartóztatták a holtan talált berekfürdői kisfiú anyját

Elrendelte a bíróság szerdán a holtan talált berekfürdői kisfiú német állampolgárságú anyjának letartóztatását - közölte a Jász-Nagykun-Szolnok Vármegyei Főügyészség az MTI-vel.

Holtan találtak egy tízéves német fiút Berekfürdőn

Holtan találtak egy tízéves német állampolgárságú fiút a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Berekfürdőn - közölte honlapján a rendőrség vasárnap délután.

Kegyetlen bántalmazás a csepeli technikumban: diákok kínozták meg fiatalabb társukat

Négy 19 éves diák brutális módon bántalmazta 15 éves iskolatársát a csepeli Weiss Manfréd Technikumban. Az eset során a fiút megverték, lekötözték, majd vízzel fojtogatták.

Tragédia az arizonai tavon: négy hónapos csecsemő hunyt el az extrém hőség miatt

Egy családi hajókirándulás tragédiába torkollott Arizonában, amikor a négy hónapos Tanna Rae Wroblewski életét vesztette a szélsőséges hőmérséklet következtében. Az eset rávilágít a hőség veszélyeire és a megelőzés fontosságára.

Közeledik a tavasz, gyakoribb a migrén?

A migrénesek pontosan tudják, melyek azok a triggerek, amelyek kiváltják náluk a görcsös fájást. Leggyakrabban bizonyos ételeket, fényt, hangokat, stresszt szokás emlegetni, de sokan vannak, akiket az időjárásváltozás visel meg. Dr. Para Szabolcs, a Neurológiai Központ neurológusa a közeledő tavaszi frontok kapcsán beszélt a migrén kezelési lehetőségeiről.

© 2004-2022 Családi Háló Közhasznú Alapítvány - minden jog fenntartva.
Ügynökségi értékesítési  képviselet: Adaptive Media
ADATVÉDELMI BEÁLLÍTÁSOK
A szerkesztő ajánlja