SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Az éltető anyatej

Családinet [cikkei] - 2014-10-02
Az édesanyák legnagyobb vágya, hogy minél hosszabb ideig tudják anyatejjel táplálni gyermeküket. A szoptatás azonban nem csupán a kicsik táplálását jelenti, hanem számos más pozitív hatása is van.
Az éltető anyatej

Azon kívül, hogy segíti a bensőséges kapcsolat elmélyítését a gyermek és az anya között, az anyatej immunerősítő hatása csökkenti több felnőttkori megbetegedés kialakulásának kockázatát. Hogy meddig lehet csak anyatejjel táplálni a gyermeket, miért jobb az anyatejes táplálás és milyen egyéb jótékony hatása van, Dr. Nagy László Zoltán, a Budai Egészségközpont nőgyógyász szakorvosa mondja el nekünk.

„Az anyatejben rengeteg ásványi anyag, vitamin, életfontosságú ellenanyag és alkotóelem található, így a legideálisabb táplálékot jelenti a kisbabák számára. A benne lévő összetevőknek köszönhetően minőségileg és mennyiségileg is biztosítja a gyermek idegrendszerének és fizikumának megfelelő fejlődést, amely a kisbabák első életévében a leggyorsabb. A legszerencsésebb, ha a gyermek legalább fél éves koráig csak anyatejet kap, melynek összetétele a csecsemő igényeihez alkalmazkodva folyamatosan változik. Így biztosak lehetünk abban, hogy kisbabánk minden életszakaszban a számára szükséges táplálékot kapja” – mondta dr. Nagy László Zoltán.

A szoptatás az újdonsült kismamák számára nem mindig zökkenőmentes, így fontos őket támogatni a kezdeti nehézségek leküzdésében. Az anyatej ugyanis nem csak a szükséges táplálékot biztosítja a gyermek számára, hanem a folyadékpótlást is segíti. A benne található ellenanyagoknak köszönhetően pedig az immunrendszer erősödik, így a csecsemő szervezete ellenállóvá válik a betegségekkel szemben, az anyatej védelmet nyújt az allergiás megbetegedések kialakulása ellen, valamint csökkenti az újszülöttkori sárgaság kialakulásának esélyét. Annak érdekében, hogy a gyermek mindig megkapja a számára szükséges mennyiségű folyadékot és megfelelő minőségű tápanyagot, az anyatej összetétele folyamatosan, akár hetek vagy hónapok alatt is változhat.

A szoptatás azonban nem csak a gyermekekre, de az édesanyákra is jótékony hatással van. Segít az édesanyáknak a szülés utáni felépülésben, illetve hozzájárul az eredeti testsúly minél korábban történő visszanyeréséhez. Csökkenti az anyukák daganatos megbetegedéseinek – mint például petefészek-, vagy emlőrák – kialakulásának kockázatát, valamint a szülés utáni depresszió kialakulásának esélyét is.

„A szoptatás időtartama egyénenként eltérő lehet. Ideális esetben a gyermek fél éves koráig csak anyatejet kap és utána kezdődhet a hozzátáplálás. Vannak olyan esetek azonban, amikor ez az időszak egyéb okok miatt rövidebb, vagy az anyatej minősége, mennyisége önmagában nem elegendő. A szoptatást nehezítheti a csecsemő helytelen mellretétele, a nyugodt és álmos kisbaba vagy a cumi használata is, de az anya fáradtsága és feszültsége is gátolhatja a tejképződést. Ezért nagyon fontos az édesanya számára a támogató légkör, és ha szükséges, bátran kérjünk segítséget szakorvostól vagy tanácsadótól” – tette hozzá a doktor úr.

Fotó: www.flickr.com

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja