SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

Családinet [cikkei] - 2010-02-25
A kutatók a repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez. Különösen csecsemőknek és kisgyermekeknek ajánlják.
Repceolaj - a bébiételek egészséges adaléka lehet

A repceolajat adalékként javasolják az üveges bébiételekhez egy német gyermektáplálkozási kutatóintézet felmérése alapján. A kísérletbe 102 Dortmundban élő csecsemőt vontak be kéthónapos kortól. A babákat egy kísérleti és egy kontrollcsoportba osztották be.

A szülőket mindkét csoportban arra kérték, hogy öt és tízhónapos koruk között adjanak gyermeküknek legalább hetente ötször olyan bébiételt, amelyet krumpliból, zöldségből, húsból állítottak össze. A kontrollcsoport ételébe hagyományos kukoricacsíra-olajat tettek, a kísérleti csoport táplálékában pedig ezt repceolajjal váltották ki. A gyermekek kéthónapos korától pontosan dokumentálták étkezési szokásaikat egészen a kísérlet végéig.

A kísérlet elején és végén a kutatók vérmintákat vettek le a babáktól. A vérben néhány zsírsav koncentrációját mérték. A kísérleti csoport minden tagjánál magasabb omega-3 zsírsavszintet tapasztaltak. Ennek a vegyületnek csecsemőknél az agy, a retina fejlődésében, valamint az immunrendszer működésében van jelentős szerepe.

Miért egészséges a repce olaj?

Ez a növényi olaj többek között tartalmazza az esszenciális omega-3 zsírsavat (más néven alfa-linolénsav, röviden ALA), az esszenciális szó azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja megtermelni az ilyen anyagot, de működéséhez szükséges és táplálékkal kell felvenni. Az alfa-linolénsav egy további zsírsav kiindulási anyaga, ez a dokozahexaénsav (DHA), mely az idegsejt membránjának alkotó eleme. A szervezet ezt a vegyületet használja az idegsejtek és a retina képzéséhez. A hagyományos kukoricacsíra-olaj az Omega-3 zsírsavból csak kevés mennyiséget tartalmaz.  Ezidáig nem volt ismeretes, hogyan hat a repceolaj a babák vérének omega3-zsírsavszintjére és azt sem tudták, segíti-e a DHA képződését.  



Miért fontos?

Mert néhány létfontosságú zsírsavval gazdagítja a szervezetet.  Mivel a szervezet nem képes előállítani az alfa-linolénsavat, fontos, hogy táplálékkal megfelelő mennyiségben juttassuk be.

„Különösen kisgyermekkorban, csecsemőknek pedig kifejezetten szükséges ez az anyag, mivel a szervek jóval gyorsabban fejlődnek az első hónapokban, mint a későbbi években” - magyarázza a kutatást vezető orvos. Az omega3-zsírsavak segítik ezt a fejlődést.
„A kísérleti csoport a repceolajjal dúsított táplálékkal több Omega-3 zsírsavat vett magához, mint a kontrollcsoport. A repceolajat fogyasztó babák vérében magasabb DHA tartalmat is mutattunk ki. A kísérlet jelentősége abban rejlik, hogy ilyen egyszerű módon tudtuk javítani a gyermekek szervezetének létfontosságú zsírsavakkal való ellátását. Ezért fontos tehát a repceolaj.”

A fenti eredmények megerősítéséhez még további kutatások szükségesek.

 

Kérjük, támogasd munkánkat!

Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértõnk, vagy ha egyszerûen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!

Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás

Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:

 

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Életét vesztette Sallai Nóra ötéves kisfia az autóbaleset következtében

Szeptember 27-én történt a súlyos karambol, melyben Sallai Nóra színésznő és kisfia életveszélyes sérüléseket szenvedett - azóta kórházban ápolták őket. A szörnyű baleset mára azonban felfoghatatlan tragédiává változott.
Október 2024-ben is a látás hónapja

Október 2024-ben is a látás hónapja

A látás hónapját minden évben megrendezik világszerte, így Magyarországon is. A látás hónapjának kezdetben elsősorban az optikai látásjavítás (szemüveg- és kontaktlencse-viselés) volt a fő témája. Az évek során azonban a látás, elsősorban a látásélesség megőrzésének és javításának figyelemfelhívó hónapja lett. Professzor Dr. Holló Gáborral, a Szemészeti Központ vezetőjével, glaukóma specialistájával a mai alkalommal a 2024. évben is aktuális látásmegőrzéséről és az éleslátást leginkább veszélyeztető betegségekről, valamint ezek korai felismeréséről beszélgettünk.
Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Minden ultrafeldolgozott élelmiszer káros? A dietetikus válaszol

Egyre többet hallani az ultrafeldolgozott élelmiszerek veszélyeiről, a tájékozottabbak egyenesen a szív-érrendszer legnagyobb ellenségeinek tekintik azokat. Ugyanakkor érdemes tudni, hogy ezek az élelmiszerek nem mind ugyanolyan feldolgozással készülnek, és bizonyos típusaik akár még csökkenthetik is a kardiológiai kockázatokat. Czakó Bettina, a Kardioközpont dietetikusa, okleveles táplálkozástudományi szakember MSc egy új elemzés kapcsán beszélt a témáról.
Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

Csúnyán köhög a gyermek: mi a teendő?

"Csúnyán köhög" - panaszolják aggódva a szülők, amikor náthás és napok óta köhögő gyermekeikkel felkeresik az orvost. Dr. Mezei Györgyi, a Tüdőközpont gyermektüdőgyógyász, allergológus és klinikai immunológus szakorvosa arra hívja fel a figyelmet, hogy a vírusfertőzésekkel együtt járó köhögés 3-4 hétig is fennállhat.
Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Mennyit tudunk a szem egészségéről?

Legtöbben jobban félünk a látásvesztéstől, mint a rák, a stroke, a szívbetegség és más súlyos betegségek kialakulásától, legalábbis erre mutatnak rá különböző nemzetközi tanulmányok. Bár azt feltételezzük, hogy jól ismerjük a jó látás megőrzéséhez szükséges tudnivalókat, valójában a többségnek csekély a tudása ezen a területen. Ez az ismerethiány pedig növeli egy-egy szembetegség kialakulásának kockázatát.
A szerkesztő ajánlja