SZAKÉRTŐKMUNKAKÖZVETÍTŐKALKULÁTORBABA-MAMA HÍRLEVELEKFOGANTATÁSTERHESSÉGBABAGYEREKNEVELÉSTB, PÉNZÜGYEKÉLETMÓD, EGÉSZSÉGSZABADIDŐRECEPTEK

A bejgli-teszt - diós, mákos, köves, penészes

Családinet [cikkei] - 2005-12-19
A Kosár Magazin munkatársa nyakába vette a várost, megvizsgálta a bejgli-kínálatot, hogy kiderítse: érdemes-e ajánlani a készen kapható mákos-diós finomságokat mindazoknak, akik idő hiányában, vagy más okból nem tudnak sütni?
A bejgli-teszt - diós, mákos, köves, penészes

Nyolc gyártó diós és mákos bejglije szolgált az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület élelmiszer-szakértőinek irányításával elvégzett teszt alapjául. A kiválasztás elve a következő volt: igyekeztek olyan helyeken vásárolni, ahol sokan fordulnak meg, persze a budapesti belváros legnevesebb cukrászdáját (Gerbeaud) és egy jó ideje népszerű külvárosi cukrászdát (Horváth) sem hagyták ki. Ez utóbbi választás további előnye, hogy a cukrászda nagykereskedőn keresztül országszerte terjeszti karácsonyi termékeit.

Először azt vették szemügyre, mennyire biztonságos a sütemények csomagolása, a rajtuk látható címke ad-e pontos eligazítást a fólia tartalmáról. Általános tapasztalatunk szerint a csomagolás egy kivételével (Sütőmix/Príma Pék) megfelelő volt. Ugyanez nem mondható el a címkézésről. Sőt! A jelölések erősen heterogén képet mutattak.



 

A címkék általában hiányosak, vagy ellentmondásosak az információk. Nem kis meglepetésre kiderült - ahol egyáltalán közölték a gyártók a bejgli összetételét -, hogy sertészsírral készült, ami bizony jó ideje nem divat már. A süteményreceptekben a zsírt réges-régen felváltotta a vaj és a margarin. És még csak most jött a feketeleves.

A bejglik külső jegyeivel kapcsolatos kifogásaink eltörpültek az íz és állag vizsgálata során tapasztalt keserű élményeink mellett. A Rosman cukrászda mákos bejglijének megkóstolását kis híján egy kolléganő foga bánta, ugyanis kő volt benne, a Fogatos cukrászda diós bejglijében pedig jó nagy darab dióhéj maradt. A Rosman cukrászda diós bejglije azonban egyenesen penészes(!) volt, de nem ám csak egy kicsit, hanem alaposan.

Az erősen közepes, olykor annál is gyengébb mezőnyből alig néhány védte meg a bejgli-sütűk becsületét. A Fogatos, a Tüskéshátú és a Tortás cukrászda mákos bejglije jó minősítést kapott, abszolút győztes viszont csak a Horváth cukrászda maradt. Utóbbinak nem csak a mákos, de a diós bejglije is magasan a legjobban szerepelt.

A Tortás és a Tüskéshátú diós bejglik - mákos társaikkal ellentétben - viszont nem megfelelő minősítést kaptak. További érdekesség, hogy hazánk egyik legpatinásabb cukrászdája, a Gerbeaud bejglijei - egy negyedik és egy ötödik hellyel, közepes, illetve még megfelelő minősítéssel - csak a középmezőnyben végeztek.

forrás: www.privatbankar.hu
Fotó: commons.wikimedia.org

(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)

LEGOLVASOTTABB

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

Botot nyomtak a végbelébe - egy 9 éves kisfiút úgy megkínoztak a társai egy katolikus iskolában, hogy kórházba került

A brutális eset egy nagybaracskai iskolában történt - a szülők nem az intézménytől, hanem az egyik bántalmazó gyerek szülőjétől értesültek a dologról.
17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

17 éves fiú tűnt el Budapesten - hétfő óta keresik

Németh Kornél két napja távozott ismeretlen helyre az otthonából.
"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

"Futva ment wc-re": Vicces intők és beírások, amiket a gyerekek kaptak - és néhány frappáns szülői válasz

Olvasóink segítségével készítettünk egy gyűjteményt vicces és meglepő beírásokról - mutatjuk a kedvenceinket!
Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Súlyos autóbalesetet szenvedett a Jóban Rosszban színésznője és kisfia - egy 15 éves lány menthette meg a nő életét

Hatalmas karambol történt pénteken, Sallai Nóra és 5 éves kisfia életéért jelenleg is küzdenek a kórházban. Egy 15 éves lány is azok között volt, akik azonnal odarohantak a baleset helyszínére, hogy segítsenek. A cikk a nyugalom megzavarására alkalmas, csak erős idegzetűek olvassanak tovább.
Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ilyen tüneteket okozhat a koronavírus 2024-ben

Ha a nyári szezon végén köhögő, tüsszentő emberekre leszünk figyelmesek a környezetünkben, sokféle betegségre gondolhatunk: a szezonális allergia mellett a klasszikus légúti fertőzések is okozhatnak hasonló panaszokat, és a világjárványért felelős koronavírus sem tűnt el. Dr. Potecz Györgyi a Tüdőközpont tüdőgyógyász, allergológus szakembere szerint a veszélyeztetett csoportokba tartozók, így a krónikus légúti betegségekben szenvedők esetében is időben fel kell készülni a légúti vírusszezonra.
A szerkesztő ajánlja