A terhesség idején többek között az esetleges rosszullétek okozta hányás és a súlygyarapodás miatt is oda kell figyelni a megnövekedett mennyiségű folyadékpótlásra, a szülést követően pedig a szoptatás végett – tanácsolja az Európai Hidratációs Intézet a szoptatás világnapján.
A várandósság általában jelentős súlygyarapodással jár, a 10-15 kg súlytöbblet normálisnak tekinthető ebben az állapotban. A nagyobb energia-bevitel, a megnövekedett szövet- és vértérfogat, a magzatvíz kialakulása és a terhességi rosszullétek gyakori kísérője, a hányás, mind-mind megváltoztatja a folyadék-szükségletet. Nehezíti a helyzetet, hogy az állapotosság időszakában egyesek kívánósak lesznek, mások viszont épp nem tudnak fogyasztani bizonyos ételeket, amelyek esetleg hasznosak lehetnének a folyadékbevitel szempontjából. Mindezeket figyelembe véve az egyébként nőknek javasolt 2 liter napi mennyiségnél naponta kb. 3 deciliterrel több folyadék fogyasztását javasolják a szakemberek ebben a kilenc hónapban.
A szülés után, aki teheti, általában anyatejjel kezdi táplálni a csecsemőt. Ez azt jelenti, hogy átlagosan 750 ml anyatej termelődik naponta a szervezetben, amelynek víztartalmát pluszban pótolni kell. Az enyhe kiszáradás ugyan az anyatej minőségét nem befolyásolja, de a kismamákat fáradékonyabbá és stresszesebbé teszi. A nagyobb fokú kiszáradás pedig már az anyatej összetételén is ronthat. Ezért a szoptatós édesanyáknak naponta legalább 7 deciliterrel több folyadékot kell inniuk az ajánlott 2 literhez képest[1].
Mire figyeljünk a várandósság és a szoptatás ideje alatt?
Igyunk többet, mert:
- a terhesség alatt a megfelelő hidratáltsági szint nemcsak az anyának, de a magzatnak is létfontosságú (a három hónapos magzat testének 94%-a még víz!) és a magzatvíz folyamatos frissüléséhez is szükség van folyadékra. A nem megfelelő folyadékbevitel székrekedéshez és aranyér kialakulásához vezethet, mindkettő kellemetlen és gyakori kísérője a terhességnek.
- a megfelelő folyadékpótlás a szoptatás ideje alatt biztosítja a tejelválasztást. Hasznos lehet, ha szoptatás közben is kezünk ügyében van egy pohár ital.
- az italok és a táplálékok kiválasztásánál észben kell tartani, hogy még ha csak kis mennyiségben (pl. alkohol-, vagy magas koffeintartalmú italok, puffasztó ételek) fogyasztjuk is őket, az anyatejjel bekerülnek a baba szervezetébe.
- a megnövekedett folyadékigény pótlására jó választás lehet az ásvány- vagy csapvízen kívül – az energiatartalmat figyelembe véve – a gyümölcslevek, valamint az esetleges élénkítő hatást, illetve cukortartalmat szem előtt tartva különbözőteák, üdítők és a koffeinmentes kávé fogyasztása.
- érdemes figyelembe venni, hogy a napi folyadékbevitelnek általában 20-30%-a származik szilárd táplálékból, a fennmaradó 70-80% pedig italokból, ami nemcsak vizet jelent, hanem minden más magunkhoz vett folyadékot is. Ezek az arányok természetesen egyéntől függően eltérőek lehetnek.
Ha szeretnél többet megtudni a folyadékbevitel jelentőségéről, vagy tájékozódna a vízzel, ezzel a létfontosságú tápanyaggal kapcsolatos legújabb tudományos kutatásokról, látogassd meg az Európai Hidratációs Intézet angol nyelvű honlapját:
http://www.europeanhydrationinstitute.org/
Az Európai Hidratációs Intézet hazai szakmai partnere a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége.
Fotó: Jomphong/FreeDigitalPhotos.net
[1] EFSA ajánlás
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)