Bölcsesség, erő és szépség forrása
A dió a bölcsesség jelképe. Bölcs és sokoldalú növényről van szó. Az értékes belső része, a rejtett lényeget szimbolizálja, csonthéja a koponya, belső magja pedig az emberi agynak feleltethető meg.
Kezdhetnénk azzal, hogy már az ókorban is…, igen, az ókoriak ugyancsak felfedezték jótékony hatását, ahogyan a honfoglaló magyarok is fogyasztották és felhasználták a diót.
A hatalmas koronát növesztő, energiákkal teli fa a diófafélék családjába tartozik, amely Perzsiából származik. Hazánk egész területén megél. Sok kert becsben tartott fája, koronája természetes napernyő, és ha a diófák beszélni tudnának, mennyi titok és családi rege kerülne napvilágra. Nincs is kellemesebb a diófa árnyékában töltött családi beszélgetéseknél.
A dió fája nagyon értékes, gyönyörű bútorokat és parkettát gyártanak belőle. A kérgéből vértisztító teát készíthetünk, akár megszárítva, akár nyersen is.
A diófa levele jótékony drogot tartalmaz, ami kiváló hasmenés ellen, gyomor- és bélhurut esetén, mivel fertőtlenítő hatással bír, így megöli a káros baktériumokat, csillapítja a gyulladást, regenerálja a nyálkahártyát. A dió levelét megszárítva eltehetjük későbbre is, de nagyon fontos, hogy csak ép, egészséges leveleket használjunk.
A diólevél szépségápoló szer is. Nagyanyáink nem mással barnították a hajukat, mint diólevélből készült főzettel. Szép árnyalatot és fényt kölcsönöz a hajnak, és nem utolsó sorban természetes!
A dió kopácsát ugyancsak használhatjuk hajöblítőként. A kopács a termés külső zöld héja. Ebből készítik a fapácot is. Valamint ez az a rész, ami befogja az ember kezét, hogy hetekig le sem tudja mosni. Ha kopáccsal dolgozunk, húzzunk kesztyűt!
Külsőleg a dió bőrbántalmakra hasznos: pattanások, fekélyek, ekcéma jól gyógyíthatók vele. Alkalmazhatjuk borogatások formájában is, de akár fürdőt is vehetünk belőle.
Dióbél királyfi: egészséges finomság
A dió értékes tápanyagokat tartalmaz, ezért ajánlatos naponta pár szemet elfogyasztani. Vérszegény gyerekeknek kiváló csemege, a legyengült szervezetnek ugyancsak erőt ad, tehát időseknek is kiemelten kedvező hatású. Felhasználásának többféle módja van. Legegyszerűbb, ha nyersen elrágcsálunk néhány szemet, vagy pirítva, de nagyon finom süteményeket is készíthetünk belőle, sőt likőrt és befőttet szintén. Természetesen nem múlhat el karácsony dió nélkül. A bejgli és a karácsonyfára akasztott aranydió, a diótörés hozzátartozik az ünnephez. A népi hiedelem szerint azért kell karácsonykor a szoba négy sarkába diót dobni, mert az védelmező funkciót tölt be.
A dió ugyan zsíros, de telítetlen zsírsavakat tartalmaz. 60 %-os zsírtartalma van, amiből 56 % az esszenciális zsírtartalma. Jó hír, hogy a májbetegek is fogyaszthatják, mert serkenti a máj működését és az emésztést egyaránt.
Afrodiziákumként is hat, mivel jót tesz a hormonháztartással és fokozza a termékenységet.
Erősíti az idegeket, a szellemi munkát végzőknek pedig jótékonyan hat az agysejtjeikre.
Mindegy hogyan fogyasztjuk, a dió akkor is sok vitamint és ásványi anyagot juttat az őszi-téli időszakban szervezetünkbe.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)