Az ünnepi teríték lényege nem abban rejlik, hogy miből eszünk, nem kell aranyszínű tányérokat és kristály poharakat használnunk ahhoz, hogy ünnepélyes legyen. A titok annyi, hogy terítsük meg másként az asztalt, mint a hétköznapokban.
A teríték
Nagyon fontos, hogy a terítő legyen tiszta, ne legyen pecsétes! Választhatunk egyszerű fehér textilabroszt is, de lehet valamilyen színes, vagy karácsonyi mintás terítő is az asztalunk takarója.
Ízléses megoldás lehet, ha az egyszínű terítőnkhöz társítunk valamilyen szinben harmonizáló futót is.
Arra vigyázzunk azonban, hogy ne használjunk túl sok színt vagy mintát, hiszen ilyenkor, amit ki szerettünk volna hangsúlyozni, eltűnthet a minták szövevényében.
Karácsonykor az emberek többsége előveszi az ünnepi étkészletet. Ha nincsen kifejezetten ünnepi terítékünk, az sem baj! Csak arra ügyeljünk, hogy olyan tányér ne kerüljön az asztalra, amelyiknek sérült a zománca vagy egyéb szépséghibája van. Az evőeszközök közül is inkább azokat tegyük ki, amelyeknek nincs fa, vagy műanyag nyele. Ilyenkor sokkal ünnepélyesebb az egyszerű fém változat.
Elegánsabb megoldás, ha a tányérok alá helyezünk egy nagy lapostányért, így a terítőt is óvhatjuk. Ha "villogni" szeretnénk a vendékek előtt, akkor szolgáljuk fel előmelegített tányérban az ételeket!
Ha nincs elég egyforma tányérunk, mert például egy pici háztatást vezetünk, akkor vigyük bele a tányérok sokféleségét a terítékbe! Legyen akár mindegyik más színű, de úgy is teríthetünk, hogy csak minden második tányér legyen különböző.
Akár a poharak maguk is lehetnek a terítékünk díszei nem feltétlenül csak azért, mert kristályból vannak, hanem valamilyen szép szalagot is köthetünk rájuk, vagy díszíthetjük őket fenyőággal, karácsonyfadísszel stb.
Ha van elég hely az asztalunkon, akkor előre kirakhatjuk a felszolgált italokhoz illő poharakat. Ha pezsgős koccintással kezdjük a vacsorát/ebédet, akkor a pezsgős poharat tegyük legelőre. Ha borokat is fogyasztunk az ételekhez, akkor jobb oldalra rakjuk azt a poharat, amiből először iszunk, és onnan haladjunk balra. Vizes pohárnak pedig mindig kell lennie az asztalon! Az a legjobb, ha a lapos és a mély tányérok elé tesszük, mert így könnyen hozzáférhetünk.
A rövid italokhoz való poharak esetében az a legegyszerűbb, ha mindet egy tálcára tesszük, és arról kínáljuk a vendékeknek az itókákat, így elkerülhető, hogy zsúfolt legyen az asztal.
Akár papír, akár szövet szalvétát választunk, lényeges, hogy miként helyezzük azokat az asztalra. Hajtogathatunk belőlük valamilyen szép formát, de akár egyszerűen össze is köthetünk egy textil szalvétát egy ízléses szalaggal. Szépen mutat az is, ha csillagánizst vagy egész fahéjat rögzítünk a szalvétákra.
Így hatogathatunk könnyen fenyőfát:
Díszítés
Miután kiválasztottuk a terítőt, az étkészletet és a szalvétát is, már csak a díszítés marad hátra. Egy-egy szép asztaldísz, gyertyák, apró díszek, mind-mind olyan elemek, amelyek meghittebbé tehetik a karácsonyi étkezéseket.
Nem célszerű azonban asztaldíszt feltenni, ha attól az ételek már nem férnének el az asztalon. Ilyenkor rakhatunk apró díszeket a tányérba, vagy a pohárba, illetve dekorálhatjuk akár a székeket is egy-egy masnival például.
Használhatunk ehető díszeket is: egy-egy szaloncukor, bonbon vagy ehető virág apró kedvesség is a vendégek számára, főleg ha ezeket mi készítjük el! Az interneten manapság számos szaloncukor és bonbon recept található!
Ha mégis asztaldíszt választunk, akkor célszerű, ha ennek színei is harmonizálnak a teríték már meglévő árnyalataival. Az asztaldíszt egyébként mi is könnyen összeállíthatjuk, karácsonyfadíszekből, tobozokból, szárított gyümölcsökből stb.
Szintén díszítő elemek lehetnek a gyertyák és a gyertyatartók is, amelyből egy-egy szép antik/antikhatású darab esztétikus hatást nyújthat. Aki viszont az egyszerűség híve, az akár gyümölcsöket is használhat gyertyatartóként. Olcsó, természetes és kreatív megoldás. Ráadásul egy-egy alma vagy narancs még kellemes illatot is varázsol a helyiségbe, és nincs erős, esetenként irritáló szaga, mint az illatgyertyáknak.
Akár ötvözhetjük is a gyertyákat és az asztaldíszt. Arra azonban vigyázzunk, hogy nehogy lángra kapjon valami, illetve a gyertyák ne legyenek zavaróak a vendékek számára, ne akadályozzák a kilátást!
Akárhogy is díszítjük fel az asztalunkat, tartsuk szem előtt az egyszerűbb, néha több elvét. Ne zsúfoljuk túl különféle egyenként szép design elemmel, mert annak az lehet a vége, hogy a vendégek magura borítják az italokat, hiszen nem férnek el kényelmesen az asztalnál.
Képek: decoholic.org, uakron.edu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)