A szaloncukor csak nálunk ilyen fontos kelléke a karácsonynak, sok országban nem is ismerik ezt az édességet.
Korábban gyümölcsöket, aszalt különlegességeket, mézesbábokat, papírból kivágott ékességeket, süteményeket akasztottak a karácsonyfára. Később egyszerű cukorkaféleségeket, csokoládégolyócskákat burkoltak selyempapírba, majd színes sztaniolba.
A szaloncukor Magyarországról terjedt el, és igen nagy becsben tartották Erdélyben és a Felvidéken. Sokan meg sem ették, évekig őrizgették az újabb és újabb ünnepre, mások csak a papírjára vigyáztak, abba csomagolták a következő évben a saját maguk főzte szaloncukrot. Tudjátok honnan kapta a nevét? A karácsonyfa régen a legtöbb lakásban a fogadószobában, a nappali helyiségben, azaz a szalonban állt. Itt díszítették ezzel a cukorkával a fát, így nevét a helyiségről kapta.
Már több, mint 150 éve is készítettek szaloncukrot, de csak az 1900-as években vált divattá. Régen még otthon készítették ezt az édességet is! Tiszta, olvasztott cukorral dolgoztak, mások burgonyacukrot vagy fondant is kevertek bele. A megolvasztott cukrot egy nagy tölcséren keresztül csurgatták a gipszformákkal rozsliszttel kialakított sablonokba. Ők zsírpapírba csomagolták. A híres cukrászdákban nagy mennyiségű szaloncukrot készítettek az ünnepek előtt, volt, hogy naponta 25-30 kg csokoládét is felhasználtak. A századfordulótól megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése. A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektől, de a fokozatosan javuló minőség, az egyre elegánsabb csomagolás, és főleg a széles körű választék (valamint a kézműves készítményeknél lényegesen szolidabb ár) gyorsan tömeges érdeklődést eredményezett. A cukrászdák a későbbiekben már csak az egyedi és különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat készítették és árusították. Az első és a második világháború körüli elszegényedés, a gazdasági válság arra kényszerítette a családokat, hogy saját szükségletükre otthon állítsanak elő karácsonyfadíszeket, fára fölfüggeszthető édességeket és szaloncukrot is. Újra divatba jöttek a mézes készítmények, a tojáshabbal gyártott díszek, de formáltak krumplicukorból, aszalt gyümölcsök segítségével figurákat, sőt édességeket melasz, sütőtök és sárgarépa felhasználásával is.
Ma már a boltok rengeteg színben, ízben csomagolásban árulják a szaloncukrot. A Monarchia óta a szaloncukor hagyományosan magyar specialitás, szaloncukor csak a Kárpát-medence magyarlakta területein népszerű.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)