Érdekes információkat tartalmaz Podmaniczky Frigyes, neves politikus naplója és úti beszámolói. Podmaniczky báró német származású édesanyja az elsők között honosította meg a karácsonyfa-állítás szokását hazánkban. 1828-at írtunk ekkor. Egyik első "karácsonyfás" ünnepségére így emlékezik Podmaniczky: "Hat órakor háromszoros csengés hirdette a mi karácsonyfáink megérkeztét. Ekkor megnyílt atyánk nappali terme, s mi gyermekek - öten voltunk - egy, a szoba közepén elhelyezett nagy asztalon mindegyikünk külön megtalálta a karácsonyfáját s az a körül csoportosított különféle ajándékokat..."
XIX. század közepétől a haladó gondolkodású földbirtokosok hatalmas karácsonyfát állítottak kastélyuk elé, a családtagjaik mellett a parasztjaikat, béreseiket is megajándékozták...
A XIX. század utolsó felében a karácsonyfára diót, aszalt gyümölcsöket, mézeskalácsot, papírból kivágott díszeket akasztottak.
A karácsonyfán elhelyezett apró viaszgyertyák szokása is ebből az időből származik.
Ugyancsak a XIX. század végén terjedt el, hogy szaloncukorral díszítik a karácsonyfákat. Jókai visszaemlékezése szerint családjában az 1870-es évektõl díszítették szaloncukorral a karácsonyfát. Kezdetben cukorkákat, csokoládé golyócskákat csomagoltak selyempapírba, vagy színes sztaniolba. A szaloncukrot cukrászok készítették. Az egyik régi papírrojtozó és sztaniolvágó gépet a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátó-ipari Múzeum őrzi. Közel ezer fajta sztaniolpapírt gyártottak a díszítéshez! A szaloncukrot mintakönyv alapján készítették a kívánt ízűre, majd csomagolópapírt választottak hozzá. A kiszállítást a cukrászinasok végezték, némi borravaló fejében. A századfordulón megindult a cukorka- és csokoládégyárak tömegtermelése.
A háziasszonyok eleinte idegenkedtek a gyári készítményektől, de a fokozatosan javuló minőség, az egyre elegánsabb csomagolás, a széles körű választék népszerűvé tette a gyárilag készült szaloncukrokat. A cukrászdák az egyedi, különleges (marcipános, zselés, gyümölcskocsonyás stb.) szaloncukrokat kezdték árusítani. Manapság divat a jellegzetes kék, bíbor, fehér, arany színvilágú karácsonyfa készítése. A fára hasonló színű díszek, gyöngyök, és hozzáillő, csillogó csomagolású szaloncukrok, gyertya helyett színes izzók kerülnek. A feldíszített karácsonyfa alatt hunyjuk le a szemünket egy pillanatra, és gondoljunk arra: "jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan."
Ötletek vágott fa gondozásához
Vágott fenyőhöz használjunk víztartós lábazatot. Öblítsük ki gyengén mosogatószeres melegvízzel. A fa alsó ágait távolítsuk el.
Vágjunk le kb. 3 cm-es darabot a fa törzséből, hogy az előző vágás helyén keletkező védőbevonattól megszabaduljunk. Így a fa vízfelvevő képessége megjavul. Ha beállítottuk a talpba, töltsük fel melegvízzel. A vízszintet tartsuk magasan, és az öntözést gyakran ismételjük meg.
Forrás: www.kertpont.hu
Fotó: moerschy/Pixabay.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)