A film hazai forgalmazása jó alkalmat teremt arra, hogy ne csak az épp aktuális élelmiszerbotrány miatt kerüljön reflektorfénybe a nagyipari, illetve a globalizált élelmiszeripar és -ellátási rendszer számos problémája, visszássága.
A tavalyi év sajtója a legkülönfélébb élelmiszerbotrányoktól volt hangos (lsd. ténygyűjtésünket). Ennek ellenére továbbra is keveset tudni arról, honnan származik, és milyen körülmények között jut el a fogyasztókhoz az élelmiszer.
ˇ 1999 és 2005 között több mint 5-szörösére nőtt a hazai húsimport (csak 2005-ben több mint 30%-kal nőtt a sertésbehozatal), és több mint 13-szorosára az élőállat import;
ˇ Az utóbbi években éves szinten 800-2000 tonna húst importáltunk például Brazíliából, ahol az amerikai húsfarmokhoz hasonló körülmények között "gyártják" a húst;
ˇ A feketehúspiacon évente legalább egymillió sertés húsát mérik ki;
ˇ 2006-ban csak augusztusig 446 tonna húst, illetve hústerméket vontak ki a forgalomból;
ˇ Egyes áruházakban importtal hamisítják a magyar csirkecombot;
ˇ A teljes magyar húspiac legalább negyede illegális.
Úgy tűnik, hogy a nagy leleplezések nyomán kiszabott büntetések nem jelentenek komoly visszatartó erőt (egyes áruházak és cégek esetében már évekkel korábban is napfényre került jó néhány visszaélés). A TVE szerint az igazi visszatartó erőt a nyilvánosság jelentené, az, ha a hatóságok azonnal nyilvánosságra hoznák az általuk elmarasztalt vállalatok és az érintett termékek nevét.
Bíztatjuk a sajtóorgánumokat, hogy újságíróikon keresztül a hatóságoknál keressenek választ olyan kérdésekre, mint:
ˇ Milyen gyakran és milyen eredménnyel ellenőrzik a Magyarországon működő vágóhidakat?
ˇ Milyen betegségek és milyen gyakorisággal fordulnak elő a nagyüzemi körülmények között tartott állatoknál? Milyen gyakran szenvednek az állatok? Milyen szerekkel, hormonokkal kezelik a nagyüzemi állattartásban tartott állatokat, melyek ezek egészségügyi kockázatai?
ˇ Miért nem hozzák nyilvánosságra minden esetben a fogyasztókat megtévesztő, megkárosító, a hatóságok által megbüntetett cégek és termékeik nevét? Mit tesznek az egyes hatóságok az ehhez szükséges törvénymódosításért?
Az élelmiszerbiztonsági szempontok mellett a film ugyancsak foglalkozik a húsipar környezetvédelmi kockázataival is.
ˇ Az esőerdőket rendkívül gyors tempóban irtják, hogy helyükön (Magyarországra is importált) szarvasmarhát legeltessenek, illetve hogy az állatok táplálásához szóját termeljenek.
ˇ A haszonállatok használják a Föld felszínének 30%-át.
ˇ A haszonállat-tartás 18%-al több szén-dioxid kibocsátással jár, mint a közlekedés, de más fontos üvegházhatású gázok kibocsátásáért is felelős: az összes emberi tevékenységre visszavezethető dinitrogén-oxid (kéjgáz) 65%-áért és a metán 37%-áért.
ˇ Azonos kalóriabevitel esetén a vegetáriánus étrenddel szermben egy átlagos húsevő húsigényének kielégítéséhez még óvatos becslések szerint is 10-12-szer több vízre van szükség.
Fontosnak tartjuk, hogy a magyar sajtóban ez a téma is teret kapjon.
További információ: Ujhelyi Kata (30/211-1736)
Tudatos Vásárlók Egyesülete
Tel/Fax: 225-81-36
Email: tve@tve.hu
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)