A Nébih szakemberei szeptember elején 27 különböző – köztük 2 bio – csomagolt burgonyát gyűjtöttek be a kereskedelmi áruházláncok polcairól. Az 1 és 3 kg közötti kiszerelésű termékek közül, származásuk szerint, 13 magyar, 7 francia, 4 szlovák, 2 horvát és 1 osztrák volt. Felhasználásukat tekintve 6 „A”, azaz salátának való, 16 „B”, főzni való és 5 „C”, sütni való típusú burgonya szerepelt a tesztben.
A laboratóriumban sor került többek között a penész és GMO vizsgálatra, de a szakemberek ellenőrizték a növényvédőszer-maradék és a nehézfémek esetleges jelenlétét is, valamint megmérték a termékek keményítő- és fehérjetartalmát. Általánosságban elmondható, hogy a vizsgált burgonyák beltartalmi és élelmiszerbiztonsági jellemzői megfeleltek az előírásoknak.
A hatósági felügyelők a jelölésvizsgálat során ellenőrizték, hogy a kötelező elemek – például a fajtanév, vagy a felhasználást segítő főzési típus – szerepelnek-e és megfelelő formában a címkéken. E téren sem tártak fel hiányosságokat, mindent rendben találtak.
A kedveltségi vizsgálaton szakértő és laikus kóstolók pontozták a termékeket. Értékelésük alapján a sorrend a következőképpen alakult:
„A” típusú, azaz salátának való burgonyák:
- Sissi, sárga, Étkezési burgonya, salátának való (Tesco finest)
- Cherie, piros, Salátaburgonya (Príma)
- Cherie, piros, Golden Burg Burgonya salátákhoz (Spar)
„B” típusú, azaz főzni való burgonyák:
- Red Fantasy, piros, Bio Organic Burgonya (Lidl Piac)
- Ditta, sárga, Bio étkezési burgonya (Aldi)
- Red Fantasy, piros, Golden Burg Burgonya, főzni való (Penny)
„C” típusú, azaz sütni való burgonyák:
- Megan, sárga, Étkezési burgonya, sütni való (Tesco)
- Wega, sárga, Golden Burg Burgonya sütéshez (Spar)
- Belami, sárga, Burgonya, sütni való (Lidl Piac)
További információk, érdekességek és a részletes vizsgálati eredmények elérhetők a Nébih Szupermenta termékteszt oldalán: https://szupermenta.hu/27-csomagolt-burgonyat-teszteltunk-megnyugtato-hogy-az-osszes-termek-biztonsaggal-fogyaszthato/
Nyitókép: depositphotos
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)