Részeg kisasszonyok
Ennek a receptnek már a címe is annyira bájos, hogy a gyerekek is rögtön megszeretik! Ha megkóstolják, onnantól pedig biztosan nem csak farsangkor sütünk majd belőlük! Mindezt nálunk az is tetézi, hogy a receptnek még története is van, ugyanis a nagyszüleim házában, egy régi szakácskönyvben bukkantunk rá. Ezzel már önmagában is bevonultak a spicces fánkocskák a családi legendáriumba. Utánanéztem, a sütésnek nem előfeltétele, hogy mi is lerészegedjünk, az elnevezés valószínűleg annak szól, hogy kanállal kell szaggatni a tésztát az olajba, amitől kicsit bohókásak lesznek a fánkok, garantáltan nem sikerül két egyformát kisütni. Mivel mindent evőkanállal kell kimérni, a gyerkőcök a méréstől a keverésen át, a nagyobbak pedig még a sütésnél is segíthetnek.
Hozzávalók: 6 tojás, 6 evőkanál cukor, 6 evőkanál rétesliszt, késhegynyi szódabikarbóna, ízlés szerint egy kis rumaroma, a sütéshez bőséges olaj
A tojások sárgáját fehéredésig keverjük a cukorral és a szódabikarbónával, majd hozzáadjuk a lisztet és végül óvatosan belekeverjük a habbá vert fehérjét. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, olajba mártogatott evőkanállal szaggatjuk bele a fánkokat. Mindkét oldalukat aranybarnára sütjük, alaposan lecsepegtetjük, porcukorral megszórjuk és baracklekvárral, de akár bor- vagy puncssodóval is tálalhatjuk. A mennyiséget nyugodtan duplázhatjuk…
Pillekönnyű túrófánk
Az internet tele van a jó és kevésbé jó túrófánk receptekkel, ez viszont olyan, ami többszörösen bevált és kipróbált! Bátran mondhatom, ugyanis egy egész ovis csoport rajongott érte éveken át! A kisebbik fiam ovijában a dadusnéni sütötte minden évben farsangkor a gyerekekkel együtt, ők is kavarták-keverték a tésztát, majd az óvónénikkel egy asztalra rakott villanyplatnin sütötték ki a fánkocskákat. Persze amire hazaértek a fiúk-lányok az oviból, már nyoma és morzsája sem maradt a délelőtti sütögetésnek. Azóta többször, itthon is elkészítettük együtt a receptet, azért is, mert más választásunk nem is maradt, ugyanis pár éve már nem az oviba megyünk reggelente… Másnapra általában semmi sem marad belőle, pedig mindig dupla adagot sütünk!
Hozzávalók: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, 1 kis pohár tejföl, 3 tojás, 3 evőkanál kristálycukor, 1 csomag vaníliás cukor, 1 teáskanál szódabikarbóna, 1 (lehetőleg bio) citrom reszelt héja, csipet só
A túrót villával törjük össze, keverjük ki a tejföllel, majd a tojásokkal is. Adjuk hozzá a kristálycukrot, a vaníliás cukrot, a sót, és a citromhéjat is. A liszthez keverjük hozzá a szódabikarbónát, és kisebb adagokban adjuk a túrós masszához. Bő olajban, közepes hőfokon, vízbe mártott kanállal süssük ki a fánkokat.
Ötperces fánksüti
Ha csak minimumot akarunk szöszölni a konyhában, de mégis szeretnénk valami farsangi sütit készíteni a családnak, akkor itt a megoldás! Ez a fánkízű süti – aminek amerikai fánktészta az alapja - olyasmi, ami ízében és állagában is fánk jellegű, viszont alig van vele munka, elég csak belezuttyintani egy sütőpapírral kibélelt tepsibe és kisütni. Mivel bögrével mérjük a hozzávalókat, még a kisebb gyerekek is örömmel öntögethetik a keverőtálba a lisztet, cukrot és a tejet, majd jól össze is kutyulhatják. Ez a süti is olyan, amit mi nem csak farsangkor szoktunk készíteni, sőt, ez előnyösebb helyzetben van még a másik kettőhöz képest is, hiszen szinte magától elkészül, szóval egy vasárnapi ebéd után desszertnek is jó választás!
A mérce mindig 2,5 dl-es bögre.
Hozzávalók: másfél bögre kristálycukor, 2 tojás, 3 bögre fehér finomliszt, 1 csomag sütőpor, 1 csipet só, fél bögre étolaj, másfél bögre 2,8%-os tej, a tetejére 3-4 evőkanál olvasztott vaj és kristálycukor a szóráshoz
Összekeverjük a hozzávalókat úgy, hogy a tejet utolsóként, kisebb adagokban keverjük bele. 190-200 fokos sütőben, 20-25 perc alatt aranyszínűre sütjük. Még forrón alaposan megkenjük a tetejét olvasztott vajjal és addig szórjuk kristálycukorral, míg egészben nem maradnak a szemek a tetején, az első egy-két réteg ugyanis bele fog olvadni a sütibe. Ezután nyugodtan emeljük ki a sütőpapírral együtt a tepsiből, nem kell félni, hogy összetörik, nagyon jól bírja a strapát. Úgysem fogjuk kibírni, hogy ne vágjuk fel és tegyük meg nyugodtan, mert nem gondolnánk, de a kés szinte siklik rajta, ráadásul melegen isteni finom – mint ahogy hidegen is!
Fotó: Taryn Elliott-tól a pexels-en
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)