Receptek fagylaltgéphez
Eperfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 2 dl víz,
ˇ 14 dkg cukor,
ˇ 15 dkg eper,
ˇ 1 citrom leve,
ˇ 1 dl tejszín.
A vízbe beleöntjük a cukrot, s addig főzzük, amíg a víz gyöngyözni nem kezd. A megtisztított epret villával széttörjük, belekeverjük a szirupba. Hozzáadjuk a citromlevet, s fagylaltgépben kevertetjük. Tejszínből habot verünk, s amikor az epres massza már elég hideg, hozzákeverjük, és lefagyasztjuk.
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 3 dl tejszín,
ˇ 10 dkg csokoládé,
ˇ 4 tojás sárgája,
ˇ 10 dkg porcukor
Kb. 1 dl tejszínhez hozzákeverjük a reszelt csokoládét, s lassú tűzön, gőz fölött megolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük a tojást, a porcukrot, majd gőz fölé tesszük, s hozzáadjuk a csokis tejszínt. Habverővel addig keverjük amíg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, s addig kevertetjük míg megfelelő állagúra nem hűl.
Fagylaltgép nélkül is elkészíthető fagyik
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
ˇ 15 dkg cukor,
ˇ 2 tojás (enyhén felvert),
ˇ 4,7 dl tej,
ˇ 2-3 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd,
ˇ 4,7 dl tejszín
A cukrot, tojást, tejet, és a vaníliát egy lábasba tesszük, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg krémes állaga lesz. Mélyhűtőbe tesszük egy rövid időre. A tejszínből habot verünk, majd a kissé megfagyott krémet kivesszük a fagyasztóból, s habverővel megkeverjük. Mikor már sima állagú, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, s visszatesszük a mélyhűtőbe.
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 20 dkg cukor,
ˇ 2 tojás (enyhén felvert),
ˇ 4,7 dl tej,
ˇ 6 dkg csokoládé,
ˇ 4,7 dl tejszín
A vanília fagylalthoz hasonlóan összekeverjük a hozzávalókat (a tejszínt kivéve). A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, s hozzáadjuk a keverékhez, majd az egészet állni hagyjuk a fagyasztóban, míg meg nem dermed. A keveréket habverővel simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, s fagyasztóba tesszük.
Likőrfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 3 dl tejszín,
ˇ 30 dkg cukor, 3 dl víz,
ˇ Curacao (vagy Coientrau),
ˇ 5 tojássárgája,
ˇ 1 vaníliarúd.
A 30 dkg cukorból és 3 dl vízből szirupot készítünk, s hozzáadjuk a vanília rudat. A tojássárgáját habbá verjük, s lassan belecsorgatjuk a kihűtött szirupot, folyamatos kevergetés közben. Gőz fölött felforraljuk, majd fagylaltgépben, vagy jéggel és vízzel töltött lábasba helyezett tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a Curacaot-t, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Mélyhűtőben tároljuk.
Tipp: a fagylaltokat számtalan módon variálhatjuk.
- Egy egyszerű vanília fagylaltot is feldobhatunk, ha különféle csokoládékból, gyümölcsökből, cukorkákból készített törmelékkel megszórjuk.
- Készíthetünk hozzá csokoládé öntetet (2 ek kakaó, 2 ek cukor, 2 ek víz, fél ek. vaj lassú tüzön megmelegítve), de idénygyümölcs összeturmixolt keverékével is tálalható.
- A fagylaltokhoz hozzáadhatunk összetört, rummal átitatott babapiskótát.
- Díszítéshez használhatunk durvára őrölt diót, mogyorót, vagy reszelt csokoládét.
- Amerikában az almás pitéhez, és különböző, "túl édes" süteményekhez gyakran kínálnak vanília fagylaltok, így lágyabbá téve annak ízét.
Indexkép: gordonramsaysubmissions / Flickr.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)