Egészségesebb és változatosabb ételeket ígér az eredetileg 2015 januártól hatályos – és ez év szeptemberétől a gyakorlatban is megvalósuló - rendelet, mely a közétkeztetőket egészséges alapanyagok használatára, kevés só, cukor és zsiradék tartalmú étrend összeállítására kötelezi. Az új ízeket remélhetőleg a gyermekek is szívesen fogadják majd, de emellett hasznos, ha egészséges tízóraival is készülünk.
Diabetikus és tejmentes répás zabkeksz
Hozzávalók 10 darabhoz:
- 90 g sárgarépa
- 50 g apró szemű zabpehely
- 35 g zabpehelyliszt
- 20 g kókuszzsír
- 1 db tojás
- 1 citrom héja
- 20 g xilit
Elkészítés:
A sárgarépát meghámozzuk és apró lyukú reszelőn lereszeljük. Hozzáadjuk a zabpelyhet, a zabpehelylisztet, az olvasztott kókuszzsírt, majd a tojás segítségével formázható masszát készítünk belőle. Ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal és xilittel. Fél órára félre rakjuk a masszát, majd miután összeállt, 8-10 kis golyót formázunk belőle és sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk őket. Ezután egy kanál segítségével ujjnyi vastag pogácsákká formázzuk a golyókat. 200 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt készre sütjük.
Reform kakaós csiga
Hozzávalók 20 darabhoz:
- 25 dkg zsírszegény túró
- 22 dkg zabpehelyliszt
- 5 dkg búzasikér
- 6 evőkanál eritrit
- 5 g sütőpor
- 1 dl víz
- 20 g vaj
- 1 db tojás
- 2 ek kakaó
Elkészítés:
A túró összedolgozzuk a zabpehelyliszttel, búzasikérrel, 2 ek eritrittel, sütőporral, és annyi vizet adunk hozzá, hogy jól gyúrható tésztát kapjunk. A tésztát kinyújtjuk 1,5-2cm vastagságúra, majd megkenjük az olvasztott vajjal, végül megszórjuk a kakaós eritrites keverékkel. A csigát szorosan feltekerjük, kb. 2cm vastag szeletekre vágjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük őket. A tetejüket megkenjük egy felvert tojással és előmelegített sütőben 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Diabetikus, tejmentes zabpelyhes muffin
Hozzávalók 6 darabhoz:
- 100 g apró szemű zabpehely
- 1 tojás
- 1,5 dl mandulatej
- 100 g szeder (idénygyümölcsökkel, például körtével, almával, szilvával is helyettesíthető)
- 1 tk sütőpor
- 1 ek xilit plusz
Elkészítése:
A tojássárgáját fehéredésig verjük a cukorpótlóval, hozzákeverjük a zabpelyhet, a sütőport, és felöntjük növényi tejjel. A kemény habbá vert tojásfehérjével lazítjuk a masszát, lazán hozzákeverjük a gyümölcsöket, majd szilikon muffin formákba adagoljuk a tésztát. 170 fokra előmelegített sütőben, 30 perc alatt készre sütjük, közben tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsültek-e a muffinok.
Forrás: www.allergiakozpont.hu
Fotó: EME/pixabay.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)