Hozzávalók 30-40 pogácsához:
- fél kg liszt,
- 3 dl tej,
- 4 dkg élesztő,
- 1 evőkanál kristálycukor,
- 30 dkg túró,
- 1 tojás sárgája,
- 12 dkg margarin,
- 3 evőkanál tejföl,
- 4-5 kávéskanál só,
- 1 csomag vaníliás cukor.
Első lépésként a 3 dl tejet langyosítsuk meg, tegyük bele a kristálycukrot, egy csipet lisztet és morzsoljuk bele az élesztőt. Hagyjuk felfutni. Ezalatt vegyünk elő, egy nagyobb tálat, amiben kényelmesen dagaszthatjuk a tésztát. Borítsuk bele a lisztet és morzsoljuk el benne a margarint. A tenyerünk között, addig-addig dörzsölgessük össze a liszttel, míg egyenletesen el nem oszlik benne. Ezután tegyük hozzá a tojássárgáját (a fehérjét tegyük félre), a túrót, a tejfölt, a vaníliás cukrot és a sót. Amint az élesztő is felfutott, azt is hozzá tehetjük. Forgassuk össze a kezünkkel az egészet, hogy alaposan elkeveredjen. Forgató és gyúró mozdulatok segítségével kezdjük el dagasztani. Szükség szerint adagoljunk még hozzá lisztet, ha nagyon ragad. Akkor jó a tészta, ha már nem ragad, szépen összeáll, de még puha. A puhaság, azért fontos, mert a túl kemény tészta, nem fog tudni megkelni. Pedig miután jól összedolgoztuk, kb. 1 órára, letakarva hagynunk kell kelni. Én általában a mikroba teszem, erre az időre, amiben még meleg van a tej langyosítása miatt. Viszont nem kapcsolom be, csak hagyom kelni. A meleg környezet elősegíti, ezt a folyamatot.
Készítsük ki addig, amire szükségünk lesz később. A nyújtó deszkát, lisztezzük be kicsit. A tepsit vajazzuk és lisztezzük ki. A sütőt is előmelegíthetjük 150 fokon. Vegyünk elő egy szaggató formát, ha nincs, jó egy kisebb szájú pohár is. Reszeljünk le előre trapista sajtot( a pogácsák tetejére kell majd) és a korábban eltett tojásfehérje mellé, üssünk még egy tojást, ezzel fogjuk megkenni a tetejét.
Már csak a tészta hiányzik. Amint megkelt, öntsük a nyújtó deszkára, de ne nyújtsuk ki! A tenyerünkkel eligazíthatjuk, lapogathatjuk, hogy mindenhol egyforma legyen. Ezután szaggassuk ki a formával. A szaggatásnál kimaradt tésztadarabokat, gyúrjuk mindig össze újra és szaggassuk, amíg lehet. A pogácsákat tegyük a tepsibe, körülbelül félcentis helyközökkel. A tetejét kenjük meg a felvert tojással és tegyünk rá egy csipet reszelt sajtot. Amint a tepsi megtelt a tésztákkal, alacsony hőmérsékleten (150-180 fokon) süssük aranybarnára.
A végeredmény, egy nagyon finom, kicsit édes, kicsit sós pogácsa lesz, amit mindenki szívesen fogyaszt. A 1,5 éves kisfiam kedvence.
2011. áprilisi pályázatra beküldött recept.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)