Hozzávalók:
tortás tál, alján kitekert pitetészta,
töltelék (pl meggy),
egy másik darab tekert tészta,
csapvíz,
kenőtoll,
liszt,
olló,
egy feltört tojás,
szemcsés cukor
Kövessük az alábbi hét egyszerű lépést!
1. Tekerjük föl a felső tésztát. Miután feltekertük a tésztát, ami majd a felső réteg lesz, két kézzel finoman emeljük föl, húzzuk magunk felé éshajtsuk meg félhold formába.
Tipp: lisztezzük be az ujjainkat, hogy ne ragadjon rá a tészta.
2. Töltsük meg az alsó tésztát töltelékkel. Az általunk kiválasztott ízű tölteléket halmozzuk föl a pitéstálban az alsó réteg tésztán. A kenőtollat használva kenjük meg a tészta karimáját vízzel. Ennek segítségével a felső és alsó tésztalap könnyen össze fog tapadni.
Tipp: ahogy a pite sül, a töltelék összefő, összezsugorodik. Figyeljünk oda, hogy ennek megfelelően elég sok tölteléket halmozzunk föl a pitéstálban.
3. Tegyük a felső tésztát a helyére. Két kézzel emeljük föl a félhold alakú tésztát, és helyezzük el a piténk egyik felére.Óvatosan eresszük rá, hogy a pite felét fedje be. Tekerjük le, hogy takarja be az egész pitét.
4. Az alsó és a felső tészta széleit együtt vágjuk körbe.
Ollóval vágjuk le a forma peremén túllógó tésztát úgy, hogy jó egy centis szegélyt hagyunk.
5. Formázzuk és hullámosítsuk a tésztát.
Hajtsuk a bő egy centis peremet maga alá, hogy egy vastagabb, de fele olyan széles peremet hozzunk létre. A mutatósabb forma kedvéért hullámosítsuk a tészta széleit úgy, hogy az egyik kezünk hüvelykujjával kívülről nyomjuk a tészta szélét befelé, miközben a másik kezünk hüvelyk- és mutatóujjával finoman belülről nyomjuk ellenkező irányba. Ahogy végezzük a műveletet, folyamatosan forgassuk a pités tálat, amíg teljesen körbe nem ér a minta a tészta szélén.
Tipp: más mintát kapunk, ha a tészta szélébe egy villa fogait egyenlő távolságonként beleszúrjuk.
6. Kenjük meg a tojással és szórjunk rá cukrot.
Merítsük meg a kenőtollat a tojásban, és kenjük be mindenütt a felső tésztát. Erre szórjunk kristálycukrot, ez karamellizálódni fog, szép színt és jó ízt adva a pitének, illetve ropogóssá is teszi.
7. Vagdossunk levegőnyílásokat a felső tésztába!
A felső tésztán egy éles kés hegyével ejtsünk három vágást a pite közepe felé, hogy a sütés közben felszabaduló gőznek utat engedjünk.