Barackos - Tejszínes Bomba
Hozzávalók:
1 kg sárgabarack
1 cs. zselatin
3 evőkanál citromlé
0,5 l tejszín
15 dkg vaníliás cukor
A barackokból néhányat félreteszünk a díszítéshez, a többit meghámozzuk, és kimagozzuk. A gyümölcs 3/4 részét a cukorral citromlével összeturmixoljuk, a maradékot apró kockára vágjuk. A tejszínt kemény habbá verjük, összekeverjük a barackpürével, majd a kevés vízben feloldott zselatint hozzákeverjük. A végén beletesszük az összekockázott gyümölcsöt, és egy félgömb formába öntjük, hűtőbe tesszük hogy megdermedjen.
Ha elég szilárd, kiborítjuk egy tálra, és a félretett barackkal díszíthetjük.
Barackos Rizsfelfújt
Hozzávalók:
0,5 kg barack,
25 dkg rizs,
0,5 l tej
3 tojás, 8 dkg vaj
1 teáskanál reszelt citromhéj
1 cs. vaníliás cukor
6 evőkanál porcukor
2 evőkanál cukor
A rizst egy csipetnyi sóval megfőzzük annyi vízben ami épp ellepi, majd forró tejjel apránként felöntve készre főzzük. Egy tepsit kivajazunk, és meghintünk cukorral. Krémet készítünk az 5 dkg vajból, belekeverjük a porcukor felét, a vaníliás cukrot, citromhéj reszeléket, és a tojások sárgáját. A tojások fehérjét a porcukor másik felével habosra verjük. A rizshez először a vajas krémet adjuk hozzá, majd belekeverjük a kockára vágott barackot, és végül óvatosan belekeverjük a habbá vert tojásfehérjét. A kész masszát beleöntjük az előkészített tepsibe, és közepes hőmérsékletű sütőben 45-55 perc alatt megsütjük. A sütőbe helyezzünk egy vízzel teli edényt is, hogy gőz keletkezzen.
Barackos Szélforgó
Hozzávalók:
10 szem sárgabarack
0,5 kg leveles tészta
10 dkg darált dió
10 dkg durvára vágott dió
baracklekvár, 1 tojás
liszt
A kiolvasztott leveles tésztát vékonyra nyújtjuk, majd 10x10 cm kockákra vágjuk. A darát diót kevés baracklekvárral elkeverjük, minden kocka közepébe teszünk egy kiskanálnyit. A kis halomra ráteszünk egy félbe vágott és kimagozott barackot, majd megkenjük egy kis lekvárral.
A tészta négy csücskét a barackokig az átló mentén bevágjuk, (derelyevágóval, vagy pizzavágó is megfelel), majd minden második csücsköt ráhajtunk a barack-kupolára, úgy fog kinézni mint a szélforgó.
Ezután megkenjük a tetejét a felvert tojással, így látjuk hogy készen van, ha szép világosbarna lesz a teteje. Előmelegített sütőben sütjük, kihűlve fogyasszuk, különben a barack forró lesz.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)