Mandulás pulykamell szegfűgombával
Hozzávalók:
-
60dkg pulykamell
-
3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula
-
10dkg szegfűgomba (vagy champignon)
-
4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)
-
1 csokor újhagyma (vagy póré)
-
2 ek. szójaszósz
-
2 szál bazsalikom
-
1 tojásfehérje
-
2 ek. kukoricakeményítő
-
szezámolaj
-
só
-
fehér bors
A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük. Köretnek rizst készítünk hozzá.
Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal
Hozzávalók:
-
60 dkg pulyka- vagy csirkemell filé
-
1 kiskanál só
-
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
-
4 evőkanál olaj
-
1 kg sárgabarack
-
4 dl 5%-os vörösborecet
-
1 dl balzsamecet
-
2,5 dl vörösbor
-
1 nagyobb fahéj
-
15 dkg barna cukor
-
fél mokkáskanál só
-
1 mokkáskanál Tabasco-mártás
A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.
Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval fűszerezzük. A hússzeleteket serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Köretként rizs javasolt.
Diós-mézes pulykacomb
Hozzávalók:
-
2 pulykacomb
-
20 dkg dióbél
-
2 banán
-
20 dkg mandarin
-
2 dl tejföl
-
1 dl tejszín
-
2 dl savanykás fehérbor
-
1 dl akácméz
-
40 dkg makaróni
-
5 dkg vaj
-
vegeta, őrölt gyömbér
A megtisztított, megmosott pulykacombokat megszórjuk vegetával, őrölt gyömbérrel, és kevés vajon, borral, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk. A banánt karikára vágjuk, a mandarint gerezdekre szedjük és óvatosan kimagozzuk, majd a pulyka edényében a durvára tört dióval, a mézzel és tejszínnel 5-6 percig pároljuk, ezután a tejföllel behabarjuk. Hozzáadjuk a húst, teszünk rá egy kevés vegetát és őrölt gyömbért, majd a (félig) kifőzött makarónival kivajazott jénai tálban összekeverjük. Lefedve aranysárgára sütjük.
Pulykamell Karácsonykor
Hozzávalók:
-
1 kg-os puykamell filé
-
30 dkg szeletelt Bacon
-
3/4 kg alma
-
1/2 kg körte
-
1/2 kg aszalt szilva
-
só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor
A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.
Pulykasült zöldségkörettel
Hozzávalók:
-
1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg),
-
100 g vaj ,
-
1/2 l húsleves,
-
100 g tejszín,
-
só, bors, étkezési keményítő
A körethez:
ˇ 12 közepes sárgarépa,
ˇ 600 g kelbimbó,
ˇ 600 g zöldbab,
ˇ 1/2 l zöldségleves,
ˇ 50 g vaj, 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
ˇ só, bors, csipet cukor
A pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majd a combját és szárnyait cérnával összekötözzük. A pulykát egy sütőlapra helyezzük, rálocsoljuk az olvasztott vajat, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, fűszerezzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, a babot megmossuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük - a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva: