Sok kéz hamar kész.
Nem kell feltétlenül egyedül dolgoznunk a konyhában, mert már 5-6 éves gyerekeink is szíves-örömest besegítenek.
Megmossák a praclit, felkötik a kötényt, kis kendőt, vagy felvesznek egy „játszó pólót” és máris ők a kukták. Dágványolhatnak – azaz megtanulnak tésztát gyúrni, golyókat gömbölyíthetnek, berakhatják a tepsibe az aprósüteményt, díszíthetik a kekszeket, megtanulhatják szétválasztani a tojást, megismerkednek a méréssel, és rengeteg sikerélményben lesz részük.
Mártott banános keksz
Hozzávalók:
3 túlérett banán, 3 csésze liszt, 1 csésze étkezési keményítő, 200 G vaj, vagy margarin, fél csomag sütőpor, 2 csomag vaníliás cukor, esetleg 1 evőkanál kakaópor.
Ezen kívül: 1 csésze csokoládéreszelék, vagy 1 csésze darált dió vagy mandula, vagy 1 csésze kókuszreszelék. A tunkoláshoz fehér, vagy barna tortabevonó.
Az összetevőket jól összedolgozzuk egy tésztamasszává, majd 1 órát hűtőben pihentetjük. Ezután kis golyókat formálunk a tésztából, egy villa nyelével ellapítjuk, kizsírozott vagy sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük, 170 fokon kb. 12 percig sütjük. Aki szeretné, a kekszek egyik oldalát belemártogathatja a felolvasztott tortabevonó masszába.
Vaníliás kifli
Hozzávalók:
250 g liszt, késhegynyi sütőpor, 125 g cukor, 1 csomag vaníliás cukor, 3 tojás sárgája, 200 g margarin, 125 g darált dió vagy mandula.
Omlós tésztává dolgozzuk össze az alkotórészeket. Egyforma kis golyókat gömbölyítünk, majd kiflikké formáljuk. Amikor megsült, vaníliás porcukorba forgatjuk.
Közepes hőmérsékleten 20 percig sütjük.
Hópihék
Hozzávalók:
Kb. 60 darabhoz: 150 g liszt, 250 g étkezési keményítő, 10 g porcukor, késhegynyi só, 1 kávéskanál vaníliás cukor, 300 g vaj, vagy margarin.
Elkészítés:
Egy tálban összekeverjük a lisztet, étkezési keményítőt, porcukrot, vaníliás cukrot, sót.
Belemorzsoljuk a margarint, majd a mixer dagasztó horgával morzsalékos állapotúra keverjük. Ezután kézzel simára gyúrjuk, majd legalább egy órára hűtőbe tesszük.
A masszából kis golyókat formálunk, villa nyelével kissé lelapítjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakjuk, előmelegített sütőben 10-12 percig sütjük. Vigyázzunk, nehogy megbarnuljon. Még melegen megszórjuk a porcukorral.
Sütési hőmérséklet:
Villanysütő 180 fok, légkeveréssel: 160 fok, gázsütő 2. fokozat.
A kekszeket óvatosan rakjuk tányérra, mert morzsálódnak, hamar szétesnek. Azért higgyük el, nagyon finomak.
Tejfölös keksz
Hozzávalók:
kb 54 darabhoz:
280 g liszt, késhegynyi só, 125 g vaj vagy margarin, 1 tojás sárgája, 60 g tejföl,
Díszítésnek még:
1 tojás sárgája, 1 evőkanál tej, 60 g díszítő gyöngycukor, vagy egyéb dekorációs anyag,
Elkészítés:
A lisztet, sót egy tálba tesszük, bele morzsoljuk a vajat vagy margarint. A tejfölben elkeverjük a tojás sárgáját, majd hozzáöntjük a masszához. A mixer dagasztó horgával összekeverjük a hozzávalókat, majd kézzel gyorsan sima tésztát gyúrunk belőle. Legalább egy óráig a hűtőben pihentetjük.
Ezután konyhai kinyújtjuk a tésztát. Tetszés szerinti formákat szaggatunk belőle, (virág, szívecske, állatfigurák, stb.). Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
A tojássárgáját összekeverjük a tejjel és megkenjük vele a kekszeket, majd megszórjuk díszítő cukorral. Előmelegített sütőben 15 percig sütjük.
Sütési hőmérséklet:
Villanysütőben 200 fok, légkeveréssel 180 fok, gázsütőben 3. fokozat.
„Nagycsaládos” keksz
Hozzávalók:
8 személyre: 12 tojás, 1 kg vaj, 1 kg cukor, 2,5 kg liszt, 10 csomag vaníliás cukor, csapott kávéskanál só, esetleg 4 citrom reszelt Héjja.
Mindent összekeverünk, majd összegyúrunk. Betesszük a hűtőbe, majd másnap kinyújtjuk és a gyerekek tetszés szerinti formákat szaggathatnak belőle.
180 fokon 12 percig sütjük.
Ropogós csoki tallér
Hozzávalók:
250 g margarin, 400 g liszt, 100 g durvára vágott dió vagy mogyoró, 3 evőkanál kakaópor, 2 evőkanál cukor.
Elkészítés:
A lisztet, kakaóport, margarint és a durvára vágott diót vagy mogyorót összekeverjük.
A masszából egy kb 40 cm-es rudat formálunk, majd egy óra hosszat a hűtőben pihentetjük.
A stanglit sütés előtt felszeleteljük, és kizsírozott tepsibe helyezzük. 180 fokon 15 percig sütjük.
Mézeskalács
Hozzávalók:
4 nagyobb figura elkészítéséhez: 250 g méz, 100 g vaj vagy margarin, 125 g cukor, 1 tojás, 500 g liszt, 1 kávéskanál sütőpor, 1 evőkanál mézes süteményhez való fűszerkeverék, (vagy őrölt fahéj- és szegfűszeg), késhegynyi só. .
Elkészítés:
A mézet, zsiradékot, cukrot állandó keverés mellett felforrósítjuk egy fazékban. Addig főzzük, amíg a cukor el nem olvadt. Az egészet hagyjuk langyosra lehűlni. Ekkor a tojást belekeverjük a masszába. Ezután összekeverjük a lisztet, sütőport, a mézes-fűszerkeveréket, majd apránként a mézes masszához keverjük, amikor már nagyon sűrű lesz, akkor már kézzel dolgozunk.
A tésztát lefedjük, 3-4 óráig, de egész éjszakán át is pihentetjük.
Sütés előtt fél centi vastagra nyújtjuk a tésztát. Ezután ráfektetjük a sablonokat és éles késsel körbe vágjuk őket. Szaggathatunk kisebb formákkal is, így sok kis kekszet kapunk.
A figurákat vagy a kekszeket aztán sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük.
Előmelegített sütőben 180 fokon hozzávetőlegesen 12 percig sütjük.
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)