Hozzávalók:
- 20 dkg mazsola, 20 dkg aszalt szilva, 10 dkg aszalt ribizli vagy vörösáfonya
- 1 kisebb alma reszelve
- 10 dkg durvára vágott mandula
- 10 dkg vaj (szobahőmérsékletű)
- 20 dkg barna cukor
- 5 dkg liszt
- 10 dkg zsemlemorzsa
- 2 tojás
- fél teáskanál fahéj
- 1 csipet só
- Reszelt narancs- és citromhéj
- 1 narancs leve
- 0,5 dl brandy vagy rum
- vaj a kikenéshez
1. Válasszunk valamilyen kuglóf formát, és zsírpapírból vágjunk ki egy korongot, amely illeszkedik az aljába. Ám előtte vajazzuk ki a formánkat!
2. Vágjuk fel apróra az asztalt szilvát, de a többi gyümölcsöt, meghagyhatjuk eredeti méretében is.
3. A vajat a cukorral keverjük habosra, majd adjuk hozzá folyamatos keverés mellett a lisztet és a tojást is. Legvégül fűszerezzük a masszát, és tegyük bele az összes többi hozzávalót is.
4. A formánk tetejére is vágjunk egy korongot, majd tegyünk az egész tetejére sütőpapírt, amit madzaggal rögzítsünk a formához. Legfelül, pedig takarjuk be alufóliával, amelyet szintén rögzítsünk madzaggal, hogy a gőz ne tudjon kiszökni.
5. Válasszunk egy olyan edényt, amibe belefér a formánk, és miután beletettük, töltsük meg forró vízzel, és alacsony hőfokon pároljuk 6 órán át. A víz mindig gyöngyözzön enyhén, ha nem lepi már el félig a formánkat, akkor pótoljuk forró vízzel!
6. Ha elkészült, bontsuk ki a formából, és szedjük le az aljáról a zsírpapírt. Konyharuhába csavarva hűvös helyen tárolhatjuk, sokáig eláll. Ha újra ennénk belőle, akkor az imént leírt módon gőzöljük újra 2 órán át.
Kép: flickr.com
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)