Hozzávalók:
- 6 szikkadt kifli
- fél liter tej
- 15 dkg darált mák
- 10 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor (opcionális)
- fél citrom reszelt héjja (opcionális)
A kifliket karikázzuk fel, majd a mák-cukor keverékkel szórjuk meg, és öntsük fel tejjel. 200 fokon süssük kb. 20 percig, amíg a teteje meg nem pirul. Ha szeretjük, adhatunk hozzá vaníliás cukrot vagy citromhéjat is.
Mostanában a mákos gubához gyakran társítanak vanília sodót is. Íme, ennek a receptje:
Hozzávalók:
- 2 tojássárgája
- 3 evőkanál cukor
- 1-2 evőkanál finomliszt
- fél liter tej
- 1 vaníliás cukor vagy egy rúd vanília vagy 2 mokkáskanál vanília esszencia
1. A tojássárgájához adjuk hozzá a cukrot és a vaníliás cukrot, amennyiben azt használunk. Ha vanília rudat vagy aromát választottunk, akkor azokat szintén most adjuk a keverékhez.
2. Keverjük össze az egészet egy viszonylag homogén, habos eleggyé, majd adjuk hozzá a tejet is, és vízgőz fölött főzzük meg úgy, hogy közben hozzáadjuk a lisztet, ügyelve, hogy ne legyen túl sűrű.
3. Ügyeljünk arra, hogy ne forrjon fel a keverékünk, mert az a tojást összerántja!
Mákos guba torta
Az előbb leírt módon készítsük el a mákos gubát, majd halmozzuk egy tortaformába. Amikor megsült, akkor tejszínnel, pudinggal vagy egyéb tetszőleges öntettel tálaljuk.
Kép: Wikipedia
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)