A színes, cserépből készülő cukortartó elkészítéséhez még a legkisebbek is csak minimális segítséget igényelnek. A tartóhoz mindössze egy cserépre, annak tálkájára, egy fagombra van szükség. A többi már csak fantáziánkon múlik. Elkészíthetjük a megadott minta, vagy saját ízlésünk alapján is. Ajándéknak, praktikus használati tárgynak és lakásdísznek egyaránt megfelelő.
Szükséges kellékek:
Agyagcserép
Tartótálka
Színes festékek
Fagömb
Szivacs
Ecset
Ragasztó
Elkészítés:
1. A cserepeket mossuk meg alaposan vízben, majd hagyjuk megszáradni.
2. Ragasszuk a tálka alsó felének közepére a fagolyót. Ha a golyót, mely később a fogantyúja lesz, más színűre szeretnénk festeni mint a tartó tetejét, akkor összeragasztás előtt külön-külön fessük be a tálkát és a fagolyót.
3. Először fessük be a fagolyót és a tálkát. A mintája lehet karácsonyi (bordó alapon arany, vagy sárga színű csillagok), vagy az aktuális évszakhoz illő (pl. ősszel barna alapon sárga levelek, nyáron kék alapon sárga napok, stb.).
4. A cserepet fessük be világoskékre és hagyjuk megszáradni.
5. Ha a cserép megszáradt, másoljuk rá (pl. krétával) a feliratot és a sablon többi rajzát, majd fessük be a képen látható színekkel.
6. Hagyjuk megszáradni a cserepet, majd egy lyukacsos szivacsra kenjük egy kevés fehér festéket. A szivacsot óvatosan nyomkodjuk rá a cserépre, így kapjuk meg a cukorszerű mintát.
Tipp:
1. Só, bors, és más fűszertartókat is készíthetünk cserépből, a legváltozatosabb méretekben. Bármilyen mintát használhatunk, szárított falevéllel, decoupage technikával és gyöngyökkel tovább díszíthetjük a cserepet.
2. Fontos, hogy vásárlásnál olyan cserepet válasszunk, amelynek az alján nincsenek lyukak. Ha ilyet nem kapunk, ragasszunk a cserép aljára egy sűrű szövésű anyagot.
3. Folyékony anyagot csak akkor tartsunk az elkészült cserépben, ha a belső oldalát is befestettük, különben magába szívja azt.
Képek: www.foter.com