Tehát a kevert pancsok... Nos manapság szerencsére nem kell bizonytalan eredetű italokat összekevernünk ahhoz, hogy egy finom, könnyű koktél legyen a végeredmény. Egy dolog akadályozhat csak meg ebben és ez az, hogy esetleg fogalmunk sincs, melyik hangzatos név valójában mit takar.
Kezdjük a narancs likőrökkel! A Cointreau narancshéjjal ízesített francia narancs likőr, a Triple Sec fajtájának egy egyszerűbb képviselője. Régebben szerepelt a boltok kínálatában, ma nemigen látom..., a Grand Marnier ugyancsak francia termék. Vigyázat, 40 %-os! Meglepetésemre íze szerint e családba tartozik a Hubertus is, habár ő gyógynövényekből készült narancsos ízű likőr, nyamm-nyamm hát nem is tudom...sőt a Curacao is, amely keserű narancsból készül mégis édes.
És mit lehet ezekkel kezdeni, ha akár egy is a birtokunkba jut? Nos. A narancslikőrök többsége szereti a gint, sajnos a kubai fehér rumot is...és a citromlét. Meg lehet bolondítani, vagy inkább le lehet gyengíteni egy kis gránátalmalével. Minél több alkohol és minél kevesebb cukor van egy italban, annál súlyosabb - mondja a szakirodalom, de az adatok nem mindig állnak így rendelkezésünkre. Ha azt akarjuk, hogy rétegekben álljon a pohárban, a töltési sorrend eldöntéséhez vegyük elő a józan paraszti eszünket is. Ja, és jégkockát se felejtsük el beletenni!