„A grapefruit az egyik leghasznosabb gyümölcs, hiszen minden része felhasználható, és tele van az immunrendszert erősítő vitaminokkal és ásványi anyagokkal. A húsa és a leve gazdag C vitaminban, a magjából kinyert olaj pedig fertőtlenítő hatású” – mondta dr. Borbényi Erika, a Napsugár Életház orvosa és életmód tanácsadója.
A grapefruit nagy mennyiségben tartalmaz C vitamint, illetve káliumot, kalciumot, és foszfort, míg kisebb mennyiségben B, E és K vitaminokat, biotint, inozitot és többféle ásványi anyagot is. Magas C-vitamin tartalmának köszönhetően kitűnő a megfázás tüneteinek enyhítésére, erősíti az érfalakat, csökkenti a visszér kialakulását, remek máj- és vértisztító, valamint segít a zsírok lebontásában, ezért kiváló koleszterinszint csökkentő.
A vásárlás során csak olyan gyümölcsöt válasszunk, amelynek a külseje hibátlan, és ha megszagoljuk kellemes, citrus illatot érzünk, ugyanis a grapefruit a szüretelés után már nem érik tovább. Hűtőszekrényben tárolva azonban sokáig eláll, és emiatt nagyobb mennyiséget is vásárolhatunk belőle. A frissen facsart grapefruitlé kiváló ital fogyókúra esetén, hiszen tele van vitaminnal, nem engedi megkötni az elfogyasztott zsírok nagy részét, illetve alacsony energia- és cukortartalommal rendelkezik. A magból kinyert kivonat rendkívül sok baktérium, vírus és fertőzés ellen megoldást jelent, így fertőtlenítő hatásának köszönhetően segít például a nőgyógyászati panaszok kezelésében. A grapefruit remekül illik a tenger gyümölcseihez, a füstölt halakhoz és a szárnyas ételekhez, levéből pikáns és egészséges salátaöntet készíthető.
Mézes grillezett grapefruit
Hozzávalók: 2 grapefruit, méz, kardamom, fahéj.
Elkészítés: Az alaposan megmosott grapefruitokat félbevágjuk, majd a húsát körbevágjuk, de nem emeljük ki a héjból. A gyümölcsöket nyakon öntjük mézzel, ízlés szerint megszórjuk kardamommal és fahéjjal, majd a sütőben 5 percig grillezzük. Reggelinek magában is kiváló, de akár salátaágyon, vagy valamilyen hús mellé köretként is tálalhatjuk.
Grapefruit falatok salátaágyon
Hozzávalók: rukkola, 1 grapefruit, 1/2 citrom leve, 8-10 szem rózsabors, 1 evőkanál méz, 1 teáskanál gyömbérgyökér, 2 evőkanál olívaolaj, 3 szem zöld kardamom, egy csipet só
Elkészítés: A grapefruitot és a rukkolát alaposan megmossuk. A rukkola leveleket elhelyezzük egy tálban, majd a megtisztított és a hártyától is megszabadított grapefruit húsokat elhelyezzük rajta. A citrom levét összekeverjük egy kevés grapefruitlével, hozzáadjuk a csipetnyi sót, a mézet, a kardamomot, a lereszelt gyömbért és olívaolajat. Ezt az egészet alaposan elkeverjük, majd a salátára locsoljuk.
Kapcsolódó cikkeink
Forrás: morpho.hu
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)