Számos gomba és baktérium készít szerves anyagok oldatából ecetsavat, előfordul az aludttejben, bizonyos sajtokban, alkoholos folyadékok ecetesedésénél. (A bor is ecetté - borecet - alakul bizonyos körülmények között.) Könnyen felismerhető arról, hogy ez adja az ecet savanyú ízét és átható szagát. A háztartásban főként vízkőoldónak használják (valamint főzésre a híg ecetet).
Most csak a legismertebb, ún. 20%-os ecet gyakorlatias, kevésbé ismert hasznaiból válogatunk.
A vízkő ellensége
Darabokban távozik a vízkő a mosógépből, ha tömény ecetet, kb két liternyit öntünk a dobba, majd átforgatjuk és öblítjük. A vízkő eltávolítása után tegyük kis edénybe, ecetbe a vízcsap szűrőjét. Az ecet fellazítja a vízkövet, ekkor egy üvegmosó kefével el tudjuk távolítani, s a csapból ismét vidáman folyik a víz. Ha a zuhanyzórózsa vált vízkövessé, a rózsát csavarjuk le és egy napra tegyük egy ecetes vízzel teli edénybe. A vízkő leoldódik, de a lyukakat tűvel egyenként is ki kell tisztítanunk.
Az utolsó öblítővízbe ecetet keverve lágyítja a mosott ruhát és élénkíti a színeit. Nem lesz szagos! Az öblítőtartályba az előzőleg vízzel háromszorosára higított húsz százalékos ecetet tanácsos önteni. Kb. egy csészényit!
Ruhaneműből a foltot ecettel is eltávolíthatjuk. A foltos részt a megfelelő oldattal jól áztassuk át, majd tiszta ruhával dörzsöljük tisztára. Azután a ruhaneműt mossuk ki a szokásos módon.
A frottír törölközőket érdemes időnként ecetes vízben áztatni, mert az feloldja a vízkövet, és így nem lesz durva a törölköző.
Az erősen oxidálódott és foltos sárgaréz kilincseket jól tisztíthatjuk sóból és ecetből, ill. citromléből és sóból készített oldattal. A keverékből egy keveset öntsünk egy puha rongyra és a kilincs teljes felületét dörzsöljük át, majd alaposan öblítsük le, végül egy másik ruhával töröljük szárazra és fényesre.
A porosodás ellen
A műbőrből készült bőrönd felületét langyos ecetes vízzel tisztítsuk (egy liter víz, egy deci 10%-os ecet), majd puha ruhával töröljük szárazra. Ha nagyon piszkos, mosószeres vízzel mossuk le
Az elektromos tűzhely főzőlapjait kikapcsolt állapotban ecettel vagy citromlével bedörzsölve takarítjuk, majd néhány csepp olajjal kifényesítjük. A teáskanna, kávéfőző, vízforraló hamar vízköves lesz, s ez lassítja a melegítést, gondot okoz a tisztításban. A vízkőtől könnyen megszabadulhatunk, ha időnként ecetes vizet forralunk benne, majd alaposan kiöblítjük. A rozsdamentes mosogatóknak is jót tesz egy kis ecetes fürdő, főként a csap körüli vízkőlerakódásokat távolíthatjuk el így látványosan. Nem teszünk azzal rosszat, ha vagy hat órán át áztatjuk. A zománcozott és rozsdamentes felületű, valamint porcelán edényeken keletkezett szilárd vízkövet is eltávolíthatjuk 20%-os ecettel, amit 12 órán át benne hagyunk.
A szőrkefék egy idő után megkeményszenek, de ecetes-vizes áztatás után visszanyerik rugalmasságukat. Ezért a gyakrabban használt keféket érdemes időnként ecetes vízben áztatni.
A bútorok nem porosodnak olyan gyorsan, ha egy liter vízbe egy teáskanál 20%-os ecetet, valamint egy teáskanál glicerint feloldunk, majd puha ronggyal ezzel a keverékkel töröljük le a bútorokat.
A hamutartót a teljes szagtalanításához ecetes vízzel mossuk ki. Edények pereméről 3-3 evőkanál ecetet és sót tartalmazó főzettel távolíthatjuk el a teafoltot.
Vágódeszkánkról úgy távolíthatjuk el az erős hagyma- vagy halszagot, hogy egy evőkanál ecettel vagy fél citrommal jól bedörzsöljük, utána pedig hideg vízzel alaposan leöblítjük.
Puhítja a rágós húst
Ha megcsípett a szúnyog, tegyünk rá hűsítő ecetes borogatást. A szúnyogcsípést azonnal enyhíti, megszünteti a viszketést. Csökkenthetjük a bőr általános viszketését, ha a viszkető területet gyenge ecetes, ill. citromos vízzel bedörzsöljük.
Jó tipp: nem reped meg a tojás héja főzés közben, ha a főzővízhez kevés ecetet vagy sót adagolunk. Ha a gombát enyhén ecetes vízben mossuk, kellemes ízt kap, és nem feketedik meg. A nehezen puhuló húsra főzés közben öntsünk egy-két evőkanál finom ecetet. Hamarabb elkészül, mert fellazulnak a rostok.
Szóval jó, ha mindig tartunk otthon ecetet. De kizárólag üvegben vagy porcelán edényben tároljuk. Tárolásra ne használjunk vas, alumínium, réz vagy horganyzott edényeket, mert az ecet megtámadja őket, és ártalmas vegyületeket old ki belőlük. Azért túl sokat nem érdemes bespájzolni, mert még megfelelő edényben is, hosszú idő alatt az ecet a levegő hatására könnyen romlik.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)