Az ősz közeledte változást hoz az életünkben. Az időjárás zordabb lesz, előkerülnek a melegebb a kabátok, az esernyők és a gumicsizmák. Elkezdődik a felkészülés a télre, másként étkezünk, másként éljük a mindennapokat.
De mielőtt végképp ráhangolódnánk erre az életmódra, az utolsó napfényes napok kicsalogatnak minket a természetbe. Még akad egy kis munka a földeken. Be kell gyűjtenünk az utolsó mézédes szőlőfürtöket.
A szüret önmagában fantasztikus élmény. Ilyekor válik egyértelművé, hogy a szőlősgazda egész éves munkája, a természet kecsegtető ajándéka, vagyis a meleg napsütés és a kiadós, de mégsem túlontúl sok csapadék szép, édes szőlőfürtöket eredményezett-e? Felmérhetővé válik a megtermett mennyiség, és a szőlő minősége is. Ez pedig előrevetíti az évjáratot. De mielőtt palackokba töltenék a zamatos nedűt, és a boltok polcain csalogató címkéikkel vásárlásra ösztönöznének, bizony le kell szedni a fürtöket. Ez, az évszázadok óta hagyományokra épülő ünnep, mára vidám közösségi tevékenység lett. Mert mint minden betakarítás, úgy a szüret is kemény munkával jár. De a többnapos, megfeszített munkát követően az utolsó nap a mulatozásé. Látványos szőlőpréselésben lehet részünk, amikor mi magunk tapasztalhatjuk meg, milyen furcsán jóleső érzés, amikor a megtaposott szőlőszemekből kibuggyan a nedű. Átfolyik ujjaink között, és bizony kemény fizikai erőlét szükséges ahhoz, hogy a több 100 kiló szőlőszemből néhány liter szőlőlét kitapossunk. Majd következik az első kóstoló, amikor a must semmihez sem hasonlítható íze átjárja a szánkat, és megmozgatja az ízlelőbimbóinkat, meghozva kedvünket a falatozáshoz. Az asztalra kerülnek a tájegység finomságai, az ízletes házikolbász, az ínycsiklandó szalámi, és a hagyományos magyar ételek. Mert tagadhatatlan, a nehéz ételeket egy pohár testes borral fenséges leöblíteni. De mit tegyen az ember, ha nem bírja sem a fűszeres ételeket, sem a testes borokat? Neki valami más jár…
Sokféle ételtársítást ismerünk, mégis, amikor a borról beszélünk, a tészta a legritkább esetben jut az eszünkbe. Pedig nem is sejtjük, micsoda nyerő pártost alkotnak: könnyedségükkel tökéletes egységet képeznek. Legyen szó akár egy hétköznapi ebédről, akár egy többfogásos ünnepi vacsoráról. Ők ketten kéz a kézben megfőznek minket.
Amikor az olasz konyháról beszélünk, kétségünk sincs a felől, hogy az olaszok kedvenc ételeikhez, a tésztákhoz bort fogyasztanak. Miért ne tennénk mi is hasonlóan? Ráadásul tápanyagtartalom szempontjából a tészták a legértékesebbek ételek közé tartoznak, könnyen emészthető, gyorsan felszívó szénhidrátokkal, vitaminokkal, ásványi anyagokkal, valamint egyes fajtáik emésztést elősegítő rostokkal látják el a szervezetet. A hazánkban népszerű a tojásos tésztákban pedig tojásnak köszönhetően még több hasznos tápanyag, vitamin, lecitin, vas, és egyéb ásványi anyag található, így nemcsak finom de egyben egészséges.
Egy könnyű, fűszeres fehérbor pedig tökéletes párosítása a tésztának. Ha egy alapmártással, vagy hússal ízesítjük a tésztát, gyors és könnyű ételt kapunk. A behűtött fehérbor vagy a rozé kellemesen leöblíti a fűszeres mártást, és nem terheli meg gyomrunkat. De ha grillezett húst, és tésztaköretet készítünk, hasonlóan járhatunk el. Válasszunk egy pohár friss bort, és ezzel megalapozzuk gyomrunkat a desszerthez. Mert azt ugye sejtjük, hogy ahogy egy édesség is készülhet tésztából, úgy a desszerthez is választhatunk bort? Ebben pedig mi, magyarok nagyon jók vagyunk. Egy olyan csodálatos nedű birtokosai vagyunk, amelynek híre a világ minden pontjára eljutott már. Az aranyló szőlőlé, a cseppekbe befogott édes napsütés miden kortya emlékezetessé teszi az étkezésünket. A Tokaji Aszú csodás ízharmóniájával kerek egésszé teszi napunkat. És ez a legfontosabb: adjuk meg az étkezés módját, így minden elfogyasztott falat értékes táplálékká válik szervezetünkben. A borfogyasztás ceremóniája pedig lelassítja rohanó életünket, és alkalmunk nyílik majd megállni egy pillanatra, hogy önmagunkra figyelhessünk.
Spagetti pirított sonkával pestoval
1 csomag Gyermelyi 4 tojásos spagetti, 20 dkg vékonyra szeletelt füstölt sonka, 2 szál zöldhagyma, 10 dkg sárgarépa, 10 dkg cukkíni, 10 dkg borsó lehet héjas is, 10 dkg színes paprika, 1 ek durvára vágott petrezselyem, 1 dl olívaolaj, 1 tk pesto, só, őrölt feketebors,
A zöldségeket megtisztítjuk, megmossuk. A hagymát hosszúkásra, a paprikákat vékony csíkokra, a répát vékonylapokra, és a magjajitól megfosztott cukkínit fél karikára vágjuk.
Az olaj felén megfuttatjuk a zöldségeket, majd sózzuk, borsozzuk és nagyon kevés vizet teszünk alá. Beletesszük a pestot, petrezselymet és összekeverjük. A zöldségeknek roppanósnak kell lenniük.
Az olaj másik felén langyosra melegítjük a vékony metéltre vágott sonkát, majd összekeverjük a zöldségekkel.
A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, és öblítés nélkül összekeverjük a raguval, és tálaljuk. Tetejére tehetünk reszelt, sajtoz is ízlés szerint
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 25 perc
Mennyiség 4-6 ad
Babos, szalonnás húsos tészta
1 csomag Gyermelyi négytojásos rövidcső tészta, 40 dkg darált hús, 10 dkg húsos szalonna, 20 dkg főtt bab, 1 fej hagyma, 3 dl folyékony paradicsompüré, 0.5 dl olaj, 2 gerezd fokhagyma, só, chili fűszer
A szalonnát apró kockára vágjuk és megpirítjuk az olajon, majd rátesszük a tisztított finomra vágott hagymát. Kicsit pirítjuk. Rátesszük a darált húst, fehéredésig pirítjuk, majd rátesszük a zúzott fokhagymát, sót, és a chili fűszert. Elkeverjük, ráöntjük a paradicsompürét, és kevés vizet. Letakarva a hús puhulásáig pároljuk.
A cikk a hirdetés alatt folytatódik.
Rátesszük a főtt babot és még 5 percet összefőzzük.
A tésztát bő sós forró vízben kifőzzük a tasakon leírt ideig, majd szűrjük, öblítés nélkül összekeverjük a raguval és tálaljuk. Ízlés szerint megszórhatjuk reszelt sajttal is.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 40 perc
Mennyiség: 4 ad
Borkrémes mazsolás sült tészta
1 csomag Gyermelyi négytojásos fodros nagykocka, 6 db tojás, 5 dl tejföl, 20 dkg vaj, 1 cs vaníliás cukor, 1 dl édes fehérbor, 1 l tej, 2 db citrom, 20 dkg cukor, só, 10 dkg mazsola,
Öntethez: 2 dl édes fehérbor, 5 dl tej, 10 dkg cukor, 1 cs vaníliás krémpor, 3 db tojásfehérje
A tejet pici sóval feltesszük forrni. Ha forr, beletesszük a tésztát és megfőzzük benne. Gyakran kevergetjük, nehogy leégjen, amikor már kevés tej van alatta, levesszük és lefedjük.
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, vajjal, majd beletesszük a tejfölt a borban áztatott mazsolát levével, vaníliás cukrot, reszelt citromhéjat, pici sót, és elkeverjük. Hozzáadjuk a főtt tésztát és azt is lazán, belekeverjük, majd a fehérjéből vert kemény habbal lazítjuk.
Kivajazott morzsázott tepsibe tesszük és 180 c-os előmelegített sütőbe sütjük 30-40 percet.
Amikor elkészült 5 percet pihentetjük, majd szeleteljük és tálaljuk.
Mellé boros öntete adhatunk. Feltesszük forrni a tejet. Amikor forr, beletesszük a cukrot és a borral kikevert krémbort. Felfőzzük egyszer és levesszük. Míg forró belekeverjük a tojások fehérjéből vert kemény habot, és forrón tesszük a tészta mellé.
Előkészítési idő: 5 perc
Elkészítési idő: 60 perc
Mennyiség: 6-8 ad
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)