Receptek fagylaltgéphez
Eperfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 2 dl víz,
ˇ 14 dkg cukor,
ˇ 15 dkg eper,
ˇ 1 citrom leve,
ˇ 1 dl tejszín.
A vízbe beleöntjük a cukrot, s addig főzzük, amíg a víz gyöngyözni nem kezd. A megtisztított epret villával széttörjük, belekeverjük a szirupba. Hozzáadjuk a citromlevet, s fagylaltgépben kevertetjük. Tejszínből habot verünk, s amikor az epres massza már elég hideg, hozzákeverjük, és lefagyasztjuk.
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 3 dl tejszín,
ˇ 10 dkg csokoládé,
ˇ 4 tojás sárgája,
ˇ 10 dkg porcukor
Kb. 1 dl tejszínhez hozzákeverjük a reszelt csokoládét, s lassú tűzön, gőz fölött megolvasztjuk. A maradék tejszínhez hozzákeverjük a tojást, a porcukrot, majd gőz fölé tesszük, s hozzáadjuk a csokis tejszínt. Habverővel addig keverjük amíg be nem sűrűsödik. Ha kihűlt, fagylaltgépbe tesszük, s addig kevertetjük míg megfelelő állagúra nem hűl.
Fagylaltgép nélkül is elkészíthető fagyik
Vaníliafagylalt
Hozzávalók:
ˇ 15 dkg cukor,
ˇ 2 tojás (enyhén felvert),
ˇ 4,7 dl tej,
ˇ 2-3 csomag vaníliás cukor vagy 1 db vaníliarúd,
ˇ 4,7 dl tejszín
A cukrot, tojást, tejet, és a vaníliát egy lábasba tesszük, majd állandó kevergetés mellett addig főzzük, míg krémes állaga lesz. Mélyhűtőbe tesszük egy rövid időre. A tejszínből habot verünk, majd a kissé megfagyott krémet kivesszük a fagyasztóból, s habverővel megkeverjük. Mikor már sima állagú, óvatosan beleforgatjuk a tejszínhabot, s visszatesszük a mélyhűtőbe.
Csokoládéfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 20 dkg cukor,
ˇ 2 tojás (enyhén felvert),
ˇ 4,7 dl tej,
ˇ 6 dkg csokoládé,
ˇ 4,7 dl tejszín
A vanília fagylalthoz hasonlóan összekeverjük a hozzávalókat (a tejszínt kivéve). A csokoládét gőz fölött megolvasztjuk, s hozzáadjuk a keverékhez, majd az egészet állni hagyjuk a fagyasztóban, míg meg nem dermed. A keveréket habverővel simára keverjük, majd beleforgatjuk a felvert tejszínhabot, s fagyasztóba tesszük.
Likőrfagylalt
Hozzávalók:
ˇ 3 dl tejszín,
ˇ 30 dkg cukor, 3 dl víz,
ˇ Curacao (vagy Coientrau),
ˇ 5 tojássárgája,
ˇ 1 vaníliarúd.
A 30 dkg cukorból és 3 dl vízből szirupot készítünk, s hozzáadjuk a vanília rudat. A tojássárgáját habbá verjük, s lassan belecsorgatjuk a kihűtött szirupot, folyamatos kevergetés közben. Gőz fölött felforraljuk, majd fagylaltgépben, vagy jéggel és vízzel töltött lábasba helyezett tálban habosra keverjük. Hozzáadjuk a Curacaot-t, majd beleforgatjuk a tejszínhabot. Mélyhűtőben tároljuk.
Tipp: a fagylaltokat számtalan módon variálhatjuk.
- Egy egyszerű vanília fagylaltot is feldobhatunk, ha különféle csokoládékból, gyümölcsökből, cukorkákból készített törmelékkel megszórjuk.
- Készíthetünk hozzá csokoládé öntetet (2 ek kakaó, 2 ek cukor, 2 ek víz, fél ek. vaj lassú tüzön megmelegítve), de idénygyümölcs összeturmixolt keverékével is tálalható.
- A fagylaltokhoz hozzáadhatunk összetört, rummal átitatott babapiskótát.
- Díszítéshez használhatunk durvára őrölt diót, mogyorót, vagy reszelt csokoládét.
- Amerikában az almás pitéhez, és különböző, "túl édes" süteményekhez gyakran kínálnak vanília fagylaltok, így lágyabbá téve annak ízét.
Indexkép: gordonramsaysubmissions / Flickr.com
Kérjük, támogasd munkánkat!
Ha szeretsz minket olvasni, ha csaltunk már mosolyt az arcodra, ha segített már neked valamelyik szakértőnk, vagy ha egyszerűen Te is fontosnak tartod, amit csinálunk, kérjük, támogasd munkánkat!
Banki átutalással:
Magnet Bank 16200106-11697987
Kedvezményezett: Családi Háló Közhasznú Alapítvány
Közlemény: Média támogatás
Vagy bankkártyás fizetés Simplepay-el az alábbi gombra kattintva:
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)