Mandulás pulykamell szegfűgombával
Hozzávalók:
-
60dkg pulykamell
-
3 ek kukoricaolaj, 15dkg mandula
-
10dkg szegfűgomba (vagy champignon)
-
4 szál halványító zeller (1 fej tisztított zeller is jó)
-
1 csokor újhagyma (vagy póré)
-
2 ek. szójaszósz
-
2 szál bazsalikom
-
1 tojásfehérje
-
2 ek. kukoricakeményítő
-
szezámolaj
-
só
-
fehér bors
A pulykamellet csíkokra vágjuk és összekeverjük a keményítővel, a szójaszósszal és egy evőkanál olajjal. Hozzáadjuk a lazán felvert tojásfehérjét. Wokban állandó keverés mellett kevés olajon megsütjük. Amikor elkészült, kivesszük a wokból, s a maradék olajban barnára pirítjuk a mandulát, a gombát, a zellert, az újhagymát és a bazsalikomot. Elkeverjük a pulykamellel, és sóval, borssal, szezámolajjal ízesítjük. Köretnek rizst készítünk hozzá.
Pulykasteak édes-savanyú sárgabarackkal
Hozzávalók:
-
60 dkg pulyka- vagy csirkemell filé
-
1 kiskanál só
-
fél mokkáskanál őrölt fekete bors
-
4 evőkanál olaj
-
1 kg sárgabarack
-
4 dl 5%-os vörösborecet
-
1 dl balzsamecet
-
2,5 dl vörösbor
-
1 nagyobb fahéj
-
15 dkg barna cukor
-
fél mokkáskanál só
-
1 mokkáskanál Tabasco-mártás
A pulykamell filét 4 egyforma szeletre vágjuk, fél centi vastagra kiverjük, széleit és inait bevagdossuk, sózzuk, borsozzuk. A sárgabarackot alaposan megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A kétféle ecetet a vörösborral, a fahéjjal és a cukorral fölforraljuk, majd a gyümölcsöt belerakjuk. Kis lángon 10 percig főzzük.
Ha kész, megsózzuk, a Tabascóval fűszerezzük. A hússzeleteket serpenyőben, a megforrósított olajon, oldalanként 2-3 percig sütjük. Lecsöpögtetve tányérra tesszük, és szűrőlapáttal, egy kevés lével mellészedjük a barackot is. Köretként rizs javasolt.
Diós-mézes pulykacomb
Hozzávalók:
-
2 pulykacomb
-
20 dkg dióbél
-
2 banán
-
20 dkg mandarin
-
2 dl tejföl
-
1 dl tejszín
-
2 dl savanykás fehérbor
-
1 dl akácméz
-
40 dkg makaróni
-
5 dkg vaj
-
vegeta, őrölt gyömbér
A megtisztított, megmosott pulykacombokat megszórjuk vegetával, őrölt gyömbérrel, és kevés vajon, borral, fedő alatt majdnem puhára pároljuk. A gyümölcsöket megmossuk, meghámozzuk. A banánt karikára vágjuk, a mandarint gerezdekre szedjük és óvatosan kimagozzuk, majd a pulyka edényében a durvára tört dióval, a mézzel és tejszínnel 5-6 percig pároljuk, ezután a tejföllel behabarjuk. Hozzáadjuk a húst, teszünk rá egy kevés vegetát és őrölt gyömbért, majd a (félig) kifőzött makarónival kivajazott jénai tálban összekeverjük. Lefedve aranysárgára sütjük.
Pulykamell Karácsonykor
Hozzávalók:
-
1 kg-os puykamell filé
-
30 dkg szeletelt Bacon
-
3/4 kg alma
-
1/2 kg körte
-
1/2 kg aszalt szilva
-
só, fehérbors, fokhagyma, száraz fehérbor
A pulykamell filét egészben, előző este fokagymás tejbe áztatjuk. Másnap lecsurgatjuk, megszórjuk sóval, fehérbossal . Tűzálló tálba kevés olajra tesszük, a belső réteg közé Bacon szalonnát teszünk, majd a tetejére is bőven fektetünk szalonnát. A tetejére-köré bőven teszünk meghámozott, szeletelt almát, körtét, maroknyi aszalt szilvát. 2-3 dl száraz fehérbort öntünk alá. Lefedve forró sütőbe tesszük, 80 %-os hőfokállással 2 és fél órát sütjük, majd a fedést levéve még fél órát pirítjuk a tetejét. Fél óra állás után tálaljuk.
Pulykasült zöldségkörettel
Hozzávalók:
-
1 kisebb pulyka (kb. 3,5-4 kg),
-
100 g vaj ,
-
1/2 l húsleves,
-
100 g tejszín,
-
só, bors, étkezési keményítő
A körethez:
· 12 közepes sárgarépa,
· 600 g kelbimbó,
· 600 g zöldbab,
· 1/2 l zöldségleves,
· 50 g vaj, 2-3 evőkanál apróra vágott petrezselyem,
· só, bors, csipet cukor
A pulykát kívül-belül bedörzsöljük sóval, borssal, majd a combját és szárnyait cérnával összekötözzük. A pulykát egy sütőlapra helyezzük, rálocsoljuk az olvasztott vajat, és előmelegített sütőben 190 fokon megsütjük. Hozzáöntünk egy kevés forró vizet, és 1,5 óra alatt folyamatos locsolgatás mellet puhára sütjük. Ekkor megfordítjuk a pulykát, és még 1,5 órán át sütjük. Ha megsült, kivesszük a sütőből a pulykát, és melegen tartjuk.
A pecsenyelét felfőzzük, leszűrjük, felöntjük a húslevessel, és magas hőmérsékleten beforraljuk. Hozzáöntjük a tejszínt, majd a hideg vízzel elkevert étkezési keményítővel csomómentesen elkeverjük, fűszerezzük.
A sárgarépát megtisztítjuk, a babot megmossuk, a kelbimbók külső leveleit leszedjük, a szárát bevágjuk. A zöldségeket forró sós vízben egymás után félpuhára pároljuk. Tálalás előtt egy nagy serpenyőben felmelegítjük az olajat, beledobjuk a zöldségeket, és készre pároljuk. Sóval, borssal fűszerezzük - a sárgarépát egy csipet cukorral is, majd rászórjuk a petrezselymet, és a hússal együtt elrendezzük a zöldségeket az előmelegített tálon.