Fogyasztás, ill. felhasználás előtt alaposan tisztítsuk meg az alapanyagokat!
Első lépés a durva szennyeződések, a szemmel látható idegen anyagok eltávolítása, majd a tisztítás, és az alapanyagok leöblítése. Ezután azoknál a zöldségeknél, gyümölcsöknél, amelyeknél szükséges, következik az áztatás. Pl. száraz hüvelyesek, csipkebogyó, mazsola…. Nem is gondolnánk, hogy a mazsolát beáztatás előtt alaposan meg kell mosni, mert igen koszos! Ez érvényes minden aszalt gyümölcsre.
A tisztítás több módon történhet, az adott zöldség, gyümölcs jellegének megfelelően.
Hámozással távolíthatók el a színes főzelékfélék, a burgonya, és egyes gyümölcsök héja. Ügyeljünk arra, hogy az eltávolított réteg minél vékonyabb legyen, mert a vitaminok, ásványi anyagok nagyobb mennyiségben a héj alatti rétegekben helyezkednek el. A saját termésű almánál, körténél, ill. olyan gyümölcsöknél, melyeknek ehető és ép a héja, a héj eltávolítása helyett annak alapos mosását javaslom. Így nem csak a vitaminok nem vesznek el, de a héj értékes rostanyagait is elfogyasztjuk, ami hozzájárul a megfelelő napi rostmennyiség biztosításához.
A zsenge, fiatal színes főzelékek és gyümölcsök esetében lekaparást is végezhetünk (újburgonya, sárgarépa…)
A tisztítás után következik a mosás, ami történhet:
- Bő vízben, állandó vízcserével a színes főzelékek, paradicsom, paprika, egyes gyümölcsök esetében
- Meleg vízben, kefével, vízcserével a földesáruk esetében, mint pl. a zellernél.
- Zuhanyozással, hideg, vagy langyos vízzel a leveles zöldségek, mint pl a saláták, spenót, ill. egyes gyümölcsök (eper, málna, cseresznye, meggy, szőlő…) esetében.
A mosáshoz használt víznek minden esetben ivóvíz tisztaságúnak kell lennie.
Az olyan gyümölcsök felületét, melyeknek eldobjuk a héját - mint a dinnyefélék, citrusfélék, banán -, fogyasztás előtt érdemes áttörölni egy nedves ruhával.
A műveletek bármelyikét alkalmazzuk, legalább 30-60 másodpercig tartson.
Ha ezt a néhány egyszerű lépést betartjuk, eltávolítjuk a zöldségek, gyümölcsök felületén lévő kórokozókat, nyugodtan élvezhetjük a friss zöldség és gyümölcs egészségünkre gyakorolt jótékony hatását!
Fotó: CaroCynthia: Früchte
Hogy a gyümölcs, zöldség fogyasztása tényleg egészséges legyen… |
Semmi esetre se tároljuk más élelmiszerek közvetlen közelében, mint pl. nyers hús, tojás...stb, mert azzal érintkezve komoly ételfertőzést okozhat!
MEGOSZTOM A FACEBOOKON! |
Légy te is a tisztaság királynője!
gwendeee
#1
2011. július 26. 14:12:05 | kedd |
És amit még zöldségből-gyümölcsből kreatívan alkotni lehet: http://kreativgaleria.gu.ma/
|
|
|
|
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)