Fogtam egy halom szakácskönyvet és némi tanulmányozás után irány a baromfi eladásra szakosodott üzletek sora a „nagycsarnokban”, hogy nékem, - milyen bohóság - „bébi pulyka” kéne. Közölték, hogy miután nem most van itt az idénye, legutoljára nyáron láttak ilyet.
Csak azok az artisták vannak, akik ott tornáznak a kampón!
Szerintem a közszemlére kitett csapat aggkori végelgyengülésben elhunyt griffmadarak sora volt, legalább 15 kg/darab.
Hosszas keresgélés után találtunk egy kisebbet, valószínűleg öngyilkos lett, vagy felrúgta a tehén.
Friss zsákmányommal a hónom alatt húztam haza, mint az "interciki".
Ott a család teljes és boldogságot sugárzó örömrivalgása (korai volt) közepette elkezdtem küzdelmemet a madárral.
Kentem, fentem, spékeltem, töltöttem, pácoltam (más nem jut az eszembe), aztán irány a sütő!
Körülbelül öt órán keresztül locsolgattam és csak a víz folyt ki belőle.
(Eszembe jutott a régi boltos trükk: egy éjszakára beáztatják a madarat, az jól megszívja magát vízzel, és hát pulykaárban vizet eladni, mindig jó bolt volt.)
A hatodik óra után a család megunta és rendeltek pizzát.
Kb. 10 óra alatt elkészült. Aki még ébren volt a családban, annak nagyon ízlett a konyha-remekem.
Ekkor kezdődött az igazi kálvária: első nap még boldogan ették, második nap már kevesebb lelkesedéssel, harmadik nap az arcukon látott undor hatására a maradékot örökölte az eb, nála is volt vagy két napig, aztán az egyre erősödő dögszag után nyomozva kiderült, hogy a "gyalog szőrös" is megunta és elspájzolta a szőnyeg alá.
Hát ez volt a drámai történetem a pulykával, volt vagy 30 éve, de azóta sem visz rá a lélek, hogy nekiálljak egy újabb akciónak.
De miután mindig vannak bátor és vakmerő, kísérletező kedvű konyhatündérek, Nekik ajánlom a recepteket:
1.
Hozzávalók:
- egy fiatal pulyka,
- só,
- csipetnyi majoránna,
- 8 dkg vaj,
- víz
A töltelékhez:
- 10 dkg szalonna,
- 1 hagyma,
- 2 dkg vaj,
- 5 száraz zsemle,
- só,
- bors,
- kakukkfű,
- majoránna,
- 2 tojás,
- 1,5 dl tej,
- 40 dkg gesztenye,
- 40 dkg sovány darált marhahús
Elkészítés:
Az apróra vágott szalonnát a megtisztított, finomra vágott hagymával vajban megpirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott zsemlebelet, megsózzuk, fűszerezzük, a tojásokkal elvegyített tejet ráöntjük, hozzáadjuk a megsütött, meghámozott gesztenyét és a darált marhahúst. A jól megtisztított pulykát nyakánál kezdve felvágjuk, kívül megsózzuk, belül sóval és majoránnával fűszerezzük. Mellét megtöltjük, a nyílást bevarrjuk. Forró olajjal kikent tűzálló tálba helyezzük, vajjal leöntjük, s vízzel locsolva középerős tűzön egy-két órát sütjük. Salátával, sült almával, sült burgonyával tálalhatjuk.
2.
Hozzávalók:
- Egy fiatal pulyka, (A fiatal hízlalt pulyka 2,5 vagy 3 kg-os legyen, és mellén, hátán, combjain zsírfoltok, a hízlalás jelei legyenek láthatók.)
- 15 dkg zsír
- 20 dkg főtt sonkaszalonna
- 30-35 dkg sertésháló
- 2 borízű alma
A megpucolt pulykát felbontjuk, kibelezzük, és több vízben megmossuk. A mellrészére cikkekre vágott, húsverő kalapáccsal palacsinta vékonyságúra vert, tenyérnyi szalonnaszeleteket kötünk keskeny spárgával. A combrészét keskeny, hosszúkás szeletekre vágott sonkaszalonnával tűzdeljük meg, és az egészet besózzuk. A pulyka hasüregébe két egész, megszurkált almát helyezünk. Azután 15 dkg felforrósított zsírral öntjük le, és mély tepsibe helyezzük. Egy picit pirítjuk, majd két dl vízzel közepesen meleg sütőben lassú párolással sütjük. Sütési ideje 2-2,5 óra. Tekintettel arra, hogy sütés közben nem szabad a pulykának kiszáradnia, szorgalmasan öntözgessük a zsírjával, és forgassuk is meg a sütés alatt. Ha a pulyka minimum 2,5 órán át sült, kipirosodott, és a húsa megpuhult, kiemeljük a zsírjából, és gyorsan a vízben kimosott és kiáztatott sertéshálóba csavarjuk. A tepsiből meglocsoljuk a húst, és egy másik edényben egészen kevés zsírban tovább sütjük a pulykát. Ha a háló teljesen rozsdavörösre és szárazra sült, a pulykapecsenyét már nem öntözgetjük. Pecsenyevillával megszurkáljuk a melle és combja húsát, s ha a villa könnyen megy a húsba, eltávolítjuk a sütőből, és minimum egy negyed óráig hűlni hagyjuk.
Eközben elkészítjük a mártást. A tepsiből leöntött zsiradékhoz 2 ek. paradicsomot teszünk, ezzel megdinszteljük, majd hozzáadunk 2 evőkanál fehérbort, 3 dl vizet, egy kicsit sózzuk és felforraljuk. Akkor a mártást levesszűrőn leszűrjük, és addig forraljuk, míg aranyszínűvé nem vált. Csészében tegyük a felszeletelt pulyka mellé.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)