Ribiszke leves
Hozzávalók: 80 dkg ribiszke
6-7 evőkanál cukor
fahéj, szegfűbors, citromfű
1dl tejföl, 2 dl tejszín
1 evőkanál liszt vagy étkezési keményítő
Elkészítés
A ribiszkét megmossuk, leszemezzük és feltesszük 1 liter vízbe főzni. Pár perc alatt kész van, és utána turmixoljuk.
A ribiszkelevet újra felforraljuk és ízesítjük a cukorral és a fűszerekkel. A tejfölt simára keverjük a liszttel, vagy a keményítővel, és behabarjuk vele a levest. Ha besűrűsödött hozzáadjuk a tejszínt. Egy picike sót adunk még hozzá ízesítés képpen. Ha kihűlt, hűtőszekrénybe rakjuk. Hidegen tálaljuk, ribiszke szemekkel és tejszínhabbal díszítjük.
Ribiszkés saláta
Hozzávalók: 40 dk karfiol
40 dkg ribiszke
1 fej saláta
20 dkg zöldborsó
10 dkg sajt
20 dkg sonka
citromlé, só, vegeta, pár szem köménymag, olívaolaj, cukor
Elkészítés
A karfolt rózsáira szedjük és sós-vegetás, köménymagos vízben puhára pároljuk. A zöldborsót enyhén sós, cukros vízben megpároljuk. A ribiszkét leszemezzük, megmossuk, és a levét lecsurgatjuk. A salátát megmossuk, és leveleire szedjük. Ha kihűlt a karfiol és a borsó, az előkészített hozzávalókat egy tálba tesszük. Olívaolajjal és a cikkekre vágott sonkával összekeverjük. A tetejét reszelt sajttal és kis ribiszkefürtökkel díszítjük.
Ribiszkemártás
Hozzávalók: 2 dl víz,
4 evőkanál cukor,
1 evőkanál liszt vagy ételkeményítő,
3 dl tej
2 dl tejszín
citromlé
Elkészítés
A ribiszkét a vízben a cukorral felforraljuk. A tejben a lisztet simára keverjük és a ribiszkelevet behabarjuk vele. Néhány percnyi forralás után mártás sűrűségű lesz. Hozzáadjuk a tejszínt és pár csepp citromlével ízesítjük. Melegen és hidegen egyaránt tálalhatjuk.
Ribiszkés pulykamell
Hozzávalók: 60 dkg pulykamell
½ tej
2 gerezd fokhagyma
50 dkg ribiszke
2dl bor
citromlé, cukor, rámamargarin, bors
Elkészítés
A pulykamellet szeletekre vágjuk, besózzuk és fokhagymás tejben 2 órára hűtőszekrénybe tesszük. A vajat felhevítjük és a lecsepegtetett pulykamellet borssal ízesítjük. A pulykaszeleteket a vajban megsütjük, majd tálra rakjuk. A visszamaradt vajban a megmosott és leszemezett ribiszkét egy kicsit megfonnyasztjuk. Ezután ráöntjük a bort, cukorral, citromlével ízesítjük. 1 percig még forraljuk, amíg jól besűrűsödik. Nagyon finom pikáns ízt kapunk. Tálaláskor a pulykamell-szeletekre öntjük. Burgonyakrokettet kínálunk mellé.
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)