Gőzölés, lapítás
Hántolásnál a gabonafélék és a hüvelyesek magvait egy másik technológiai folyamat során fosztják meg az emészthetetlen héjrészektől. Ezután a magbelsőt fényezik, gömbölyítik, csinosítják. Így kerül a boltok polcaira a rizs, ami lehet fényezett és fényezetlen, de ebbe a csoportba tartozik a hántolt árpa, a köles és a burizs, ami nem más, mint hántolt búza. Van egy nagyon érdekes és hasznos művelet, amivel a reformétkezésben használatos alapanyagok készülnek. Ez pedig a pelyhesítés. A teljes gabonaszemet gőzölik, majd és hengerek között nagy erővel összelapítják. Így nem vész el a gabonából semmiféle tápanyag, biológiai érték. A zabot azért még hántolják, még mielőtt pelyhesítenék. A gabonapelyhek egy részét vassal, esetleg kalciummal és különféle vitaminokkal is dúsíthatják.
Leradírozza a bélfalat
Most azért szentelünk kitüntetett figyelmet épp a zabpehelynek és a zabkorpának, mert mintha a gyártók és a háziasszonyok is felfedezték volna a bennük rejlő kincseket. Hiszen táplálkozás-élettani szempontból különösen értékesek, ugyanis jelentős mennyiségű vérzsír-csökkentő tulajdonságú, oldható rostanyagot tartalmaznak, ezért diétához javasoltak. Cukorbetegek és fogyókúrázók annak örülhetnek, hogy lassítják a velük együtt elfogyasztott szénhidrátok felszívódását, gyorsítják a salakanyagok áthaladási „tranzitidejét” a bélrendszeren, ezzel jótékony hatást gyakorolnak a bélrendszerre, csökkentik a vastagbéldaganatok kialakulásának esélyét, ráadásul a bélfal kóros kiöblösödésének elhárításában is részt vesznek. A zabpehelyből további feldolgozással nyerik a zabpehelylisztet – ez igen jó sűrítő, és sütemények készítéséhez is kiváló adalék.
Tejjel még jobb
Az emészthetőséget, a megnövekedett tápértéket a rostok jelentik.. Például a búzaliszthez hasonlítva a búzapehely 5-10-szer több élelmi rostot, 3-5-szörös mennyiségű vasat, háromszor több B2- és B6-vitamint, közel négyszer több magnéziumot és kalciumot és tízszeres mennyiségű B3-vitamint tartalmaz. De hasonlóan nagyon jót teszünk szervezetünkkel, ha minél többször fogyasztunk zabpelyhet, zablisztet és zabkorpát. Ám nem árt a növényi eredetű élelmiszereket kiegészíteni állati eredetű fehérjékkel, mivel fehérjéik nem teljes értékűek. Ezért tartozik a legegészségesebb táplálékok közé a gabonapehely és a müzli tejjel fogyasztva, hiszen a tej jelentősen megnöveli biológiai értéküket. Még jobb, ha savanyított tejkészítményekkel fogyasztjuk – pl. kefir, joghurt, aludttej – egyszerűen belekeverve, mert ezek a tejnél könnyebben emészthetők.
Tekintsünk vissza a zabpehely alapanyagára, a zabra! Megérdemli, hogy említést tegyünk róla, mert a legnagyobb energiaadó és biológiai szempontból legértékesebb fehérje tartalmú gabonaféle. Pályafutását gyomnövényként kezdte…
Természetes "dopping"
Tartalmazza mind a nyolc élet fontosságú esszenciális aminosavat, melyből hatnak a napi szükségletét 100 gr. zab napi elfogyasztásával fedezni tudjuk. Zsiradék tartalma 3X- 4X magasabb, mint bármely más gabonáé. 20 %-ban tartalmaz telített zsírsavakat és igen magas arányban telítetlen zsírsavakat. A belőle készült termékek különösen könnyen emészthetők és hamar felszívódnak. Ideális táplálék csecsemőknek, gyerekeknek, betegnek. Aki sportol, annak természetes "doppingszer". Értékét növel, hogy van benne ún. antistressz vitamin, a pantoténsav. Magas B1 és B6 vitamin tartalma miatt pozitívan hat a pszichére, segít a kedvtelenség ellen, harmonizál. Emeli a szellemi teljesítőképességet, koncentrációt, segít megszüntetni a krónikus fáradtságot. Nyugtatószerként főleg vidéki, idős emberek ismerik. Régebben zabcsepp, zabtea vagy zabfürdő formájában is használták. Nyugtatószerként főleg a mag alkoholos kivonatát alkalmazzák. A gyógyszertárakban Avena sativa tinktúra néven kapható eredeti készítmény.
Idegesség és nyugtalanság esetén vegyünk be ebből naponta többször öt-öt cseppet. Altatószerként alkalmazva este - lefekvés előtt egy órával - húsz-huszonöt csepp az adag.
A konyhában sokféle módon használható pl.: levesekbe, panírozni, omlettbe, palacsintába, süteménybe. A zabpelyhes levesek, főzelékek, sütemények, müzlik lényege, hogy áztatott zabpelyhet keverünk az ételekbe, ettől rostdúsabb, táplálóbb élelmet kapunk.
Mogyorós aromájú
A zabpehely enyhén megpirítva finom mogyorós aromát ad. Divat most beszélni a savasító-lúgosító élelmiszerekről, nos, a zabos termékek természetes lúgosító hatásúak, a szervezet savasodását képesek megkötni, megszüntetni.
Sajnos, a nem túl drága zabos termékek csomagolásán nem tüntetik fel erényeit és recepteket sem adnak mellé. Ezért segítségül közlünk néhányat.
Egyszerű mazsolás
A zabpelyhet és a mazsolát mossuk meg! 2-3-szoros mennyiségű vízzel tegyük fel főzni!
Lassú tűzön főzzük, amíg a vizet magába szívja. Tányéron vagy csészében kínáljuk, akár melegen, akár hidegen!
Zabpelyhes csók
20 dkg margarin, 1 pohár cukor, fél pohár barna cukor, 2 tojás, 1 csomag vaníliás cukor, 1,5 pohár liszt, 1,5 teáskanál szódabikarbóna, 2 pohár zabpehely, 2 pohár zabpehelyliszt, 1 tábla összetört csokoládé, 1 pohár mazsola, 1 csipet só, 2 teáskanál gyömbérpor
Egy tálba tegyük a margarint, majd elektromosan habosodásig keverjük. Beletesszük a kétféle cukrot, vaníliás cukrot, majd ezzel is keverjük kicsit. Belemennek a tojások, következik az összedolgozás, majd a liszttel összekevert szódabikarbóna, só, a zabpehely, zabpehelyliszt, gyömbért, mazsolát és a csokoládét. Keverjük jól össze! Egy tepsibe sütőpapírra kanállal halmozzunk dió nagyságú halmokat (maradjon köztük hely!) Előmelegített sütőben 140-150 fokon süssük 15-20 percig. Ha kihűlt, dobozban sokáig eltárolható, már ha a család rögtön be nem kebelezi. Ízlés szerint bolondíthatjuk fahéjjal, mézes süti fűszerkeverékkel, cukrozott narancshéjjal, fehér csokoládéval is.
Felfújt mézesen
20 dkg zabpehely, 5 dkg vaj, 5 dl tej, 15 dkg méz, 4 evőkanál tejföl, a forma kikenéséhez vaj, zabpehelyliszt, a tálaláshoz 1 kis üveg gyümölcsszörp.
A zabpelyhet az olvasztott vajon kevergetve megforrósítjuk, majd a forrásban levő tejet ráöntjük. Amint újra forr, szorosan lefedjük, majd a tűzről levéve duzzadni, hűlni hagyjuk.
A tojások sárgáját a mézzel jó habosra keverjük, a tejfölt meg a zabpelyhet hozzáadjuk, végül a kemény habbá vert tojásfehérjét is beleforgatjuk. Valamilyen formát kivajazunk, a zabpehely liszttel behintjük, és a masszát beletöltjük. Előmelegített sütőben közepes lánggal 25-40 percig sütjük. Mielőtt kihűlne azon forrón tányérra borítjuk, ha kell fölszeleteljük. A gyümölcsszörppel körülöntve melegen tálaljuk.
fotó: http://piqs.de/
(A hozzászólások megjelenítéséhez jelentkezz be Facebookra!)